2016 m. ES programavimo savaitė. Pasiruoškite žengti į skaitmeninį pasaulį su #codeEU!

2016-10-15

2016 m. spalio 15–23 d. vyks ketvirtoji ES programavimo savaitė. Programavimo savaitės metu milijonai Europos vaikų, paauglių, suaugusiųjų, tėvų, mokytojų, verslininkų, politikos formuotojų vėl susitiks renginiuose, klasėse, bibliotekose ir kitur, kad pasimokytų programuoti ir kurti.

ES programavimo savaitė – tai visuomeninė iniciatyva, vykdoma savanorių, kurie yra programavimo savaitės ambasadoriai savo šalyse ir propaguoja programavimą. Praėjusiais metais daugiau kaip pusė milijono žmonių dalyvavo beveik 8000 programavimo renginių 46 Europos šalyse ir kitur. Šiais metais programavimo savaitės rengėjai bendradarbiauja su ES 65 000 vietos bibliotekų tinklu „Viešosios bibliotekos 2020“. Tinklas siekia Europos vietos bibliotekose įsteigti „programavimo kampelius“ arba surengti praktinius programavimo užsiėmimus.

Kaip ir 2015 m. mokyklos skatinamos organizuoti „CodeWeek4All“ iššūkio programavimo renginius, kuriuose dalyvautų kuo daugiau moksleivių. Mokykloms, kuriose šiuose renginiuose dalyvaus bent 50 % moksleivių, bus įteikti Programinio raštingumo pažymėjimai. Praėjusiais metais šiame iššūkyje dalyvavo 600 mokyklų, o pažymėjimus gavo per 200 iš jų.

Už skaitmeninę ekonomiką ir visuomenę atsakingas Europos Komisijos narys Güntheris H. Oettingeris: „Mums reikia sparčiau atnaujinti skaitmeninius įgūdžius, tarp jų ir programavimo. Jeigu norite sėkmingai dirbti pagal savo profesiją, savo įmonėje ir gamybos sektoriuje, jums reikia tam tikrų skaitmeninių įgūdžių. ES programavimo savaitė suteikia galimybę įgyti darbo rinkai būtinų skaitmeninių įgūdžių.“

Už skaitmeninę bendrąją rinką atsakingas pirmininko pavaduotojas Andrusas Ansipas:„XXI amžiuje skaitmeniniai įgūdžiai būtini visiems. Programavimas yra smagus ir patrauklus būdas kartu su kitais mokytis informacinių technologijų. Šįmet turime užtikrinti, kad visi Europos gyventojai galėtų dalyvauti programavimo savaitėje, todėl sveikinu partnerystę su vietos ir regioninėmis valdžios institucijomis, viešosiomis bibliotekomis ir jaunimo asociacijomis.“

Programavimo savaitės ambasadorių koordinatorius Alessandro Bogliolo: „Programuojant intuicija padeda rasti sprendimus, idėjos virsta inovacijomis. Skaitmeninis mąstymas išlaisvina kūrybiškumo potencialą. Tai ne technologijų, o asmeninio tobulėjimo reikalas.  Nepraleiskite progos pramokti programuoti per 2016 m. Europos programavimo savaitę ir patirkite bendrų įspūdžių su šeima, moksleiviais, draugais ir milijonais žmonių visame pasaulyje.“


ES programavimo savaitė – dalyvaukite ir parašykite savo programą!

Kiekvienas gali kurti programuodamas. Mokyklos, vaikai, programuotojai, paaugliai, tėvai, mokytojai, įmonės gali pasinaudoti mūsų priemonių rinkiniais ir pradėti planuoti savo renginius. Nepamirškite pažymėti savo renginio programavimo savaitės žemėlapyje http://codeweek.eu.

  • Vaikai, paaugliai ir suaugusieji gali dalyvauti programavimo renginiuose ir patys tokius renginius organizuoti, kad parodytų, ką galima nuveikti mokant programuoti.
  • Programuotojai gali organizuoti praktinius užsiėmimus vietos mokyklose, programavimo kampeliuose arba bendruomenių centruose.
  • Mokytojai gali rengti programavimo pamokas, dalytis savo pamokų planais, organizuoti praktinius seminarus savo kolegoms, pakviesti mokančių programuoti instruktorių ir tėvų, kad šie pasidalytų patirtimi ir dalyvautų „CodeWeek4All“ iššūkyje.
  • Tėvai gali paskatinti savo vaikus dalyvauti praktiniuose programavimo užsiėmimuose.
  • Įmonės ir ne pelno organizacijos gali rengti praktinius programavimo seminarus, siųsti savo darbuotojus padirbėti mokytojais, rengti moksleiviams smagias programavimo užduotis arba paremti programavimo renginius finansiškai.
  • Visi, kas užsiima programavimu, gali papasakoti apie savo patirtį ir įkvėpti kitus!

Kodėl verta mokytis programuoti?

Šiandien gyvename pasaulyje, kuriame vyksta sparti skaitmeninių technologijų pažanga. Dėl to iš esmės pasikeitė mūsų darbo ir bendravimo būdai, kitaip apsiperkame, kitaip ir mąstome. Kad susidorotume su šiais sparčiais pokyčiais ir suprastume mus supantį pasaulį, turime ne tik geriau suprasti, kaip veikia technologijos, bet ir tobulinti savo įgūdžius ir gebėjimus, padėsiančius mums prisitaikyti prie gyvenimo šiais naujais laikais.

Mokydamiesi programuoti geriau suprantame, kaip kas veikia, tai padeda mums rasti naujų idėjų tiek darbui, tiek laisvalaikiui. Be to, programuodami galime išlaisvinti savo kūrybines galias ir bendradarbiauti su nuostabiais žmonėmis, esančiais šalia mūsų ir išsibarsčiusiais po visą pasaulį. Su programavimu svarbu supažindinti visus, todėl siekiama, kad ES programavimo savaitės renginiuose dalyvauti tiek merginos ir moterys, tiek vaikinai ir vyrai. 2015 m. apie pusė programavimo renginių dalyvių buvo mergaitės ir merginos!


Programavimas yra jūsų durys į skaitmeninius įgūdžius, reikalingus darbui ir gyvenimui

Mūsų ekonomikai ir visuomenei reikia, kad visi turėtume bent bazinių skaitmeninių įgūdžių. Nesvarbu, kaip gyvenate ar kokį darbą dirbate, skaitmeniniai įgūdžiai ir programavimas yra arba bus to dalis. Be to, IRT specialistai yra pagrindinis šiuolaikiškos visų Europos ekonomikos sektorių darbo jėgos ramstis – jų paklausa didėja 3 % per metus, o kompiuterijos mokslus baigiančių studentų nepakanka. Todėl, nepaisant aukšto nedarbo lygio Europoje, lieka daug laisvų IRT specialistams skirtų darbo vietų. Jei ši problema nebus tinkamai sprendžiama Europos ir nacionaliniu lygmenimis, iki 2020 m. gali trūkti apie 800 000 IRT specialistų.


Informacija apie ES programavimo savaitę

ES programavimo savaitę 2013 m. pradėjo rengti Europos Komisijos jaunieji patarėjai skaitmeninės darbotvarkės klausimais. Nuo to laiko jos renginių tik daugėja. Komisija remia ES programavimo savaitę – ji įtraukta į skaitmeninės bendrosios rinkos strategiją. Skaitmeninių įgūdžių klausimus Komisija taip pat įtrauks į 2016 m. birželio mėn. numatytą įgūdžių iniciatyvą.

Prie šios iniciatyvos prisijungė tokie programavimo ir švietimo judėjimai, kaip „CoderDojo“ ir „RailsGirls“. Susibūrusios į Didžiąją koaliciją užimtumui skaitmeniniame sektoriuje skatinti bendrovės „Microsoft", „SAP", „Liberty Global“, ir „Facebook“ kartu su „EU Schoolnet“ paskelbė ES programavimo iniciatyvą. Daug kitų Didžiosios koalicijos partnerių organizuoja ES programavimo savaitės renginius.

ES programavimo savaitės pavyzdžiu jau antrą kartą rengiama Afrikos programavimo savaitė. Pirmoji tokia savaitė surengta 2015 m. buvo labai sėkminga – joje dalyvavo beveik 80 000 žemyno vaikų ir jaunuolių. Afrikos programavimo savaitė, kurią drauge rengia įvairios suinteresuotosios šalys, vyks 10 Afrikos šalių. Visame žemyne vyks tūkstančiai programavimo renginių vaikams ir suaugusiesiems.


Naudingos nuorodos

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų