Atnaujinti NSK uždaviniai

2016-09-29

2016 m. rugsėjo 29 d. įvyko NSK narių susitikimas. Susitikimo metu NSK iniciatoriaus „Lango į ateitį“ direktorė L. Križinauskienė steigėjams ir naujiems nariams priminė bendrą NSK tikslą, uždavinius ir dėl kokių priežasčių buvo įsteigta ši koalicija. L. Križinauskienė taip pat pažymėjo, kad viena svarbių NSK visų narių veiklų yra dalyvavimas ES inicijuotuose nacionalinėse kampanijose, t.y. „Programavimo savaitė“, „e-įgūdžių savaitė“, „Interneto savaitė“ ir pan.

Skaitmeninio raštingumo kuratorė R.Danielienė pateikė informaciją apie artėjančią programavimo savaitę ir paaiškino nariams, kaip joje dalyvauti bei kur rasti metodinės medžiagos.

Vėliau R.Danielienė pristatė naująją įgūdžių darbotvarkę (angl. New Skills Agenda), kuria siekiama užtikrinti, kad žmonės nuo pat ankstyvų metų įgytų įvairių įgūdžių ir būtų kuo geriau išnaudotas Europos žmogiškasis kapitalas, nes tai galiausiai padidins užimtumą, konkurencingumą ir ekonomikos augimą Europoje. Siekiant pagerinti žmonių galimybes gyvenime, paremti teisingą, įtraukų ir darnų augimą ir darnias visuomenes, būtina didinti įgūdžių lygį, skatinti ugdyti universaliuosius įgūdžius ir rasti būdų, kaip, be kita ko, palaikant dialogą su pramone, geriau numatyti darbo rinkos poreikius. Kad padėtų spręsti su įgūdžiais susijusias problemas, Komisija pradės vykdyti 10 iniciatyvų. Jomis bus siekiama spręsti šias problemas, padidinti įgūdžių matomumą ir pagerinti jų pripažinimą vietos, nacionaliniu ir ES lygmenimis nuo mokyklų ir universitetų iki darbo rinkos.

Diskusijų metu iškeltas klausimas kaip NSK tikslai dera su naująja įgūdžių darbotvarke. Nariams pritarus ir apsvarsčius buvo atliktos 1-ojo ir 2-ojo NSK uždavinių korekcijos:

  1. Pritraukti daugiau jaunimo rinktis IRT ir kitas tiksliųjų mokslų studijas bei profesijas; užtikrinti skaitmeninių ir darbui reikalingų universaliųjų gebėjimų įgijimą mokantis ir kitų specialybių.
  2. Iš esmės sumažinti IRT specialistų trūkumą, gerinti sąlygas privataus ir valstybinio sektorių darbuotojams bei visiems gyventojams įgyti ir nuolatos tobulinti darbui reikalingus IRT ir bendruosius gebėjimus, kurtis IT verslui ir plėtotis skaitmeninei rinkai.

Susitikimo metu taip pat priminta apie NSK narių pasiskirstymą į darbo grupes. Naujieji nariai buvo kviečiami pasirinkti jų veiklą atitinkančią darbo grupę ir iki naujųjų metų tęsti NSK darbą grupėse: „IT specialistai, kvalifikacijos tobulinimas“, „IT vartotojai“ ir „Mokyklos bendruomenė“. Darbo grupės „Mokyklos bendruomenė“ vadovė D. Rutkauskienė pristatė šios darbo grupės veiklas.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė