Naujas programavimo savaitės rekordas

2017-02-01

Beveik vienas milijonas žmonių (970.000) dalyvavo „Programavimo savaitė 2016“ iniciatyvos programavimo renginiuose (apie 23.000 renginių), kurie buvo organizuoti daugiau nei penkiasdešimtyje šalių. Lyginant su ankstesniais metais iniciatyvoje dalyvavo žymiai daugiau žmonių. Beveik pusė programuojančių dalyvių (46%) buvo mergaitės, kurių amžiaus vidurkis 11 metų. 2017 m. iniciatyva „Programavimo savaitė“ bus organizuojama jau penktą kartą, ir renginiai vyks savaite ilgiau nei įprastai – 2017 m. spalio 7-22 d.

Andrus Ansip, už bendrąją skaitmeninę rinką atsakingas Europos Komisijos (EK) viceprezidentas sakė: „Džiaugiuosi, kad šis judėjimas tapo toks populiarus, ypač kai programavimas tampa vis svarbesnis šiandieniniame pasaulyje. Pasitikėjimas ir kūrybiškumas naudojant skaitmenines technologijas yra labai svarbūs kiekvienam Europos piliečiui tam, kad galėtų pilnavertiškai dalyvauti mūsų skaitmeninėje visuomenėje. Dar daugiau, pagrindiniai programavimo įgūdžiai bus būtini ateities darbo vietose.“

Alessandro Bogliolo, ES programavimo savaitės koordinatorius taip pat džiaugėsi „Aš esu nustebęs iniciatyvos Programavimo savaitė 2016 rezultatais. Tūkstančiai mokyklų dalyvavo iniciatyvoje, mokytojai su mokiniais dalijosi aistra ir kūrybiškumu, siekiant išmokti ir kartu pasidžiaugti. Penktoji jubiliejinė „Programavimo savaitė“ bus puiki galimybė padidinti ir sutvirtinti šios iniciatyvos svarbą.“

ES šalyse Programavimo savaitės 2016 m. metu dalyvavo apie vienas milijonas dalyvių, o Afrikoje programavimo savaitės renginiai organizuojami antrą kartą, ir šioje iniciatyvoje dalyvavo apie 430.000 dalyvių iš trisdešimties Afrikos šalių.

Programavimo savaitės iniciatyvą pasiūlė jaunieji Komisijos pirmininko pavaduotojos Neelie Kroes patarėjai 2013 m. Šios iniciatyvos tikslas parodyti, kad kiekvienas gali kurti programuodamas. Šia iniciatyva taip pat siekiama išmokyti kompiuterinio mąstymo, suteikti supratimą kaip veikia kompiuteris ir suburti mokytojus, inžinierius, verslo atstovus, mokyklas, ne verslo siekiančias organizacijas bei pasiūlyti daugiau programavimo galimybių tiek jauniems, tiek vyresniems.


Jauni žmonės yra labai aktyvūs

Tūkstančiai renginių programavimo savaitės metu buvo suorganizuota tiek mokykloje, tiek už mokyklos ribų, jauni žmonės buvo skatinami programuoti, dirbti su kompiuterine technika ir robotais, arba kitokiais būdais naudoti kompiuterinį mąstymą.

Beveik du tūkstančiai mokyklų (1.833) organizavo „CodeWeek4All“ iššūkio programavimo renginius, kurių tikslas skatinti vaikus programuoti klasėse. Daugiau nei trečdalis mokyklų (692) pasiekė tikslą įtraukti daugiau nei pusę (arba mažiausiai 200 mokinių) mokyklos mokinių į programavimo veiklas. Mokykloms įteikti specialūs pažymėjimai (Certificate of Excellence in Coding Literacy).  


Penktoji jubiliejinė „Programavimo savaitė“ 2017 m. spalio 7 – 22 dienomis

2017 metais vyks jubiliejinė penktoji „Programavimo savaitė“. Šiais metais ji bus minima dvi savaites tam, kad visos mokyklos, nepaisant skirtingu laiku turimų rudens atostogų, galėtų dalyvauti programavimo savaitės renginiuose. Jau galite pradėti ruoštis šių metų „Programavimo savaitės“ renginiams: susisiekti su partneriais, užsakyti klases, ieškoti renginių vedėjų ir pan.


Daugiau informacijos apie renginį:

- http://codeweek.eu/resources/
- http://www.skaitmeninekoalicija.lt

Resursai lietuvių kalba:

- http://codeweek.eu/resources/lithuania/

Rekomendacijos renginio organizavimui (lietuvių kalba):

- http://www.slideshare.net/RenataDanielien/es-programavimo-savait-code-week-2016

Rekomendacijos renginio organizavimui (anglų kalba):

- http://events.codeweek.eu/guide/
- http://codeweek.eu/resources/docs/Howtoorganiseyourownevent2016.pdf

Rekomendacijos bibliotekoms (anglų kalba):

- http://www.slideshare.net/alessandrobogliolo/codeweekeu-2016-guidelines-for-librarians


Šiek tiek statistikos apie iniciatyvą:

- 2016 m. 970.000 dalyvių,
- 2015 m. 570.000 dalyvių,
- 2014 m. 150.000 dalyvių,
- 2013 m. 10.000 dalyvių.

ES programavimo savaitė – tai visuomeninė iniciatyva, vykdoma savanorių, kurie yra programavimo savaitės ambasadoriai savo šalyse ir propaguoja programavimą.


Naudingos nuorodos

- ES programavimo savaitės svetainė
- Programavimo savaitės ambasadoriai
- Renginių žemėlapis (renginius skelbia vietos organizatorius, o tikrina Programavimo savaitės ambasadorius)
- ES programavimo savaitės vaizdo siužetas
- „CodeWeek4All“ iššūkis
- „Twitter“: @codeWeekEU, saitažodis: #codeEU, #DigitalSkills, „Facebook“: codeEU

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė