„Saugesnio interneto savaitė“ kviečia kartu kurti geresnį internetą

2019-02-05

Vasario 5 d. – Saugesnio interneto diena – jau 16-ą kartą minima daugiau nei 120 pasaulio šalių. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu bei skaitmeninėmis technologijomis. Lietuvoje įvairios šviečiamosios veiklos vyksta visą savaitę, teminės akcijos „Saugesnio interneto savaitė“ metu. Jos šūkis „Kurkime geresnį internetą kartu!“

„Šiais laikais vaikai labai anksti pradeda naudotis informacinėmis technologijomis. Skaitmeniniame pasaulyje jie jaučiasi drąsiai ir užtikrintai, tačiau dažnai neįvertina, kokie pavojai jų čia tyko. Tad „Saugaus interneto savaitės“ tikslas ir yra – paskatinti vaikus, jaunuolius, o taip pat ir tėvus atkreipti į tai dėmesį. Mes tikrai nenorime gąsdinti ir tikrai neskatiname atsisakyti naudotis internetu, mes kviečiame daryti tai saugiai ir atsakingai“, – kalbėjo asociacijos „Langas į ateitį“ ekspertė Rita Šukytė.

Tėvai įžvelgia grėsmes

Švietimo informacinių technologijų centro užsakymu „Spinter“ atliktos apklausos „Kiekybinis internetu besinaudojančių tėvų ir paauglių nuomonių tyrimas“ (2018 m. lapkritis) rezultatai rodo, kad 71 proc. respondentų domisi, ką jų vaikas veikia internete. 22 proc. tyrimo dalyvių kartais smalsauja, kuo jų atžala užsiima internete. 7 proc. pripažino nesukantys galvos dėl vaikų veiklos virtualioje erdvėje.

Tėvai dažniau domisi vaiko veikla internete, kuomet mato daugiau jame kylančių grėsmių. 83 proc. besidominčių savo jaunėlių veiksmais internete mano, kad pasauliniame tinkle vaikams gresia susidūrimas su neteisėta ir žalinga informacija. 75 proc. mato priekabiavimų ir patyčių grėsmę. 68 proc. baiminasi, kad gali būti sunku kontroliuoti naudojimosi laiką, gali formuotis priklausomybės. Du trečdaliai respondentų įžvelgia grėsmę, kad bus atskleisti vaiko duomenys ir kad vaikas susidurs su seksualinio pobūdžio pokalbiais, bus siekiama jį išvilioti susitikti su nepažįstamaisiais.

Akcijos veiklos ir vaikams, ir suaugusiems

Skatinant saugiau naudotis internetu ir rengiama akcija „Saugesnio interneto savaitė“, kurios veiklos vyks ir bibliotekose, ir mokyklose. Bibliotekose vykstančiuose renginiuose laukiami  ir pradinukai, ir vyresnių klasių moksleiviai, ir suaugusieji.

Patys mažiausi kviečiami į interaktyvias veiklas: „Nuotraukų skelbimas internete“, „Saugių slaptažodžių dirbtuvės“, „Laikas prisijungus ir atsijungus“, žaisti žaidimą „Sugalvok“. Užsiėmimų metu bus diskutuojama, kokias nuotraukas ir kodėl galima skelbti internete, mokomasi kurti saugius slaptažodžius, bei suteikiama proga įsitikinti, kiek daug įdomaus galima veikti ir be kompiuterio, planšetės ar mobilaus telefono.

Taip pat akcijos dalyviai kviečiami žaisti simuliacinį žaidimą „Geresnis internetas – visų mūsų atsakomybė!”, pritaikytą skirtingo amžiaus vaikams bei paaugliams. Jo metu pasakojama istorija ir renkamas tolimesnis jos tęsinys, drauge diskutuojant, kokių rezultatų gali sulaukti istorijos herojus, pasirinkęs vieną iš kelių galimų elgesio variantų. Suaugusiems „Saugaus interneto savaitės“  lankytojams skirtos temos „Saugesnis internetas: privatumo ir asmens duomenų apsauga“ ir „Išmanus ir saugus „Gmail“ e. pašto naudojimas“.

Beje, pasiruošimas šiai akcijai vyko dar gerokai anksčiau ir ne tik bibliotekose – mokyklose pradinių klasių moksleiviai buvo kviečiami dalyvauti lipdinių konkurse „Draugiškas internetas“, o vyresnieji – vaizdo klipų kūrimo konkurse „Kurkime geresnį internetą kartu“.

Šiais metais akcija „Saugesnio interneto savaitė“ prasideda vasario 4 d. atvira diskusija „Šiandien tu — rytoj apie tave!“. Joje apie patyčias internete bus diskutuojama su žymiais Lietuvos socialinių tinklų influenceriais bei vlogeriais: Viktorija Šaulyte (sokoladass), Edvinu Navicku (3dvinas) ir Giedre Valavičiūte („Dydis nesvarbu“).

Daugiau informacijos apie visus „Saugesnio interneto savaitės“ renginius rasite čia.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Mikroelektronika
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų