Šiemetinė „Skaitmeninė savaitė“ – apie skaitmenines technologijos ugdymui

2019-03-22

„ALL DIGITAL Week“ (lietuviškai „Skaitmeninė savaitė“) – tai visoje Europoje vykstanti akcija, skatinanti naudotis technologijomis bei internetu, ugdyti skaitmeninį raštingumą. Kasmet jos renginiuose  dalyvauja iki 100 tūkst. Europos Sąjungos gyventojų. Šiemet ji vyksta kovo 25 – 31 dienomis.

Šiemetinės „Skaitmeninės savaitės“ tema Lietuvoje – skaitmeninės technologijos ugdymui.

„Gyvename tokiais laikais, kai ugdyti gebėjimus – visus, ne tik skaitmeninius – reikia visą gyvenimą. Tad skelbdami „Skaitmeninės savaitės“ temą – skaitmeninės technologijos ugdymui – siekiame dviejų tikslų: ugdyti skaitmeninius gebėjimus ir naudoti ugdymui technologijas. Ugdymasis, mokymas ir mokymasis turėtų tęstis visą gyvenimą, nes technologijos tam sudaro visas sąlygas“, – kalba asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Apie technologijas ugdymui šios „Skaitmeninės savaitės“ metu ypač daug žinių gaus su jaunimu dirbantys žmonės – mokytojai, būrelių vadovai, studentai pedagogai. Jiems šia tema bus rengiamos video paskaitos, internetiniai seminarai ir konferencija, kurių tikslas – su ugdytojais pasidalinti naujausia informacija ir mokomąja medžiaga apie technologijų naudojimą ugdymo procesui. Juk išsivysčiusiose šalyse siekiama vaikams kiek galima anksčiau sudaryti galimybes naudotis skaitmeninėmis technologijomis mokantis, kuriant, tyrinėjant ar bendraujant.

Pedagogai, moksleiviai, tėvai ir visi susidomėjusieji per „Skaitmeninę savaitę“ galės užsukti į bibliotekų rengiamas atvirų durų dienas, kur pamatys bei išbandys šiose knygų šventovėse esančias technologines naujoves, kurios padeda pažangiau, kūrybingiau ir įdomiau mokyti ir mokytis.

Moksleiviams „Skaitmeninės savaitės“ metu bus rengiama lavinamųjų užsiėmimų. Jie galės dalyvauti edukacinėse vaizdo paskaitose, išgirsti įdomių faktų apie šiuolaikines profesijas, kuriose naudojamos informacinės ir ryšių technologijos, sužinos, kokios jų perspektyvos ir kaip išsirinkti tinkamiausią. Be to bibliotekose bus organizuojami protų mūšiai, viktorinos technologijų ir skaitmenizacijos tema, paskaitos – žaidimai tema „Kaip atskirti netikras naujienas?“, žaidimas „Reklamos kritikas“ ir kt.

Lietuvoje ir visose Europoje vykstančios „Skaitmeninės savaitės“ tematika atspindi šiuolaikinę realybę. Šios akcijos metu bus gvildenami tokie svarbūs klausimai kaip medijų raštingumas, kritinio mąstymo ugdymas, saugus elgesys internete, skatinimas tobulinti įgūdžius, reikalingus naujoms skaitmeninėms darbo vietoms ir kiti.

Daugiau informacijos apie „Skaitmeninės savaitės“ renginius galima sužinoti artimiausioje bibliotekoje arba interneto svetainėje  www.prisijungusi.lt.

Lietuvoje „Skaitmeninę savaitę“ nuo 2010 m. koordinavo asociacija „Langas į ateitį“. Šiemet ją pristato projektas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė”.

Apie projektą „Prisijungusi Lietuva“ (pilnas pavadinimas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“)

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes. Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų