Stovyklaujantiems vaikams – smagūs saugesnio interneto renginiai

2016-06-14

Vaikų vasaros stovykla – vieta, kur apie įvairius rimtus dalykus, o taip pat ir apie interneto pavojus, galima pasikalbėti įdomiai ar netgi žaidžiant. Šios idėjos suburti projekto „Saugesnis internetas“ partneriai parengė stovyklaujantiems vaikams renginių ciklą. Birželio mėnesį ketinama aplankyti 10 stovyklų, kuriose vyks smagūs edukaciniai užsiėmimai saugumo internete tema.

„Į vasaros stovyklas vaikai vežasi savo skaitmeninius įrenginius bei internetu naudojasi ne rečiau nei per mokslo metus. Internetas vaikams – viena iš vasaros pramogų, kuri, deja, nėra visada saugi. Būtent apie tai ir norime pasikalbėti su vaikais. Na, o vasara mus įpareigoja tai daryti linksmiau nei kitu metu. Dėl to į renginių programą  įtraukėme interaktyvias praktines veiklas informacinėse erdvėse, patraukliai papasakojame vaikams apie išmaniuosius įrenginius bei saugų elgesį su jais, apie interneto erdvėje tykančius pavojus“, – sako vaikams skirto renginių ciklo iniciatorės asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Šį vasaros renginių ciklą rengia Lietuvoje vykdomo projekto „Saugesnis internetas“ partneriai Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT), Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras, VšĮ „Vaikų linija“ ir asociacija „Langas į ateitį“. Renginių rėmėjas – bendrovės „Teo“ ir „Omnitel“.

„Dabartinė vaikų karta neatsiejama nuo informacinių ryšių technologijų. Pastarosios turi įtakos kasdieniams vaikų įpročiams, besiformuojančiai pasaulėvokai bei ugdymo procesui. Deja, kaip ir daugelis kitų pažangių dalykų, naujosios technologijos atneša į jų vaikišką pasaulį ne vieną pavojų. Todėl, užuot ką nors draudę, ieškome įvairių būdų, kaip apsaugoti vaiką nuo žalingo turinio internete, aiškiname jiems, kaip išvengti interneto nusikaltėlių pinklių, pasakojame, kur jie galėtų kreiptis pagalbos kritišku atveju“, – aiškina RRT atstovė Rasa Karalienė.

„Teo“ ir „Omnitel“ ekspertai renginių metu su vaikais dalinsis paprastais ir kartu labai svarbiais patarimais apie išmaniųjų įrenginių saugumą, elgesį socialiniuose tinkluose bei elektronines patyčias.

„Vaikai puikiai žino, kaip veikia daugelis išmaniųjų programėlių bei kaip išnaudoti daugelį socialinių tinklų galimybių. Vis dėlto jie kur kas rečiau atkreipia dėmesį į interneto erdvės grėsmes, kurios jų tyko ne tik prie kompiuterio, bet ir naudojantis išmaniuoju telefonu. Dabartinės kartos vaikų mokyti saugumo internete lygiai taip pat svarbu, kaip ir mokyti kelių eismo taisyklių“, – teigia „Teo“ atstovas Andrius Kavaliauskas, vienas iš septynių lektorių, susitiksiančių su vaikais vasaros stovyklose.

Be prevencijos priemonių, vaikams renginių metu bus papasakota, kur jie galėtų kreiptis vienu ar kitu kritišku atveju ar patyrę kokią nors žalą internete. „Interneto karštoji linija“, „Pagalbos linija“, Saugesnio interneto centras pasirengę padėti vaikams ir suaugusiems, susidūrusiems su žalinga, psichologiškai žalojančia ir kita neigiama informacija internete. Plačiau apie tai galima sužinoti „Saugesnio interneto“ projekto interneto svetainėje www.draugiskasinternetas.lt.

Visi projekto partneriai viliasi, kad šis birželio 3-ąją prasidedantis vasaros renginių ciklas stovyklaujantiems vaikams padės išvengti nemalonumų ir leis saugiai, prasmingai naudotis bei mėgautis šiuolaikinėmis technologijomis.


Daugiau informacijos:
Rita Šukytė, asociacija „Langas į ateitį“, rita.sukyte@langasiateiti.lt, 8-5 2397813

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė