Patobulinkite savo skaitmeninius įgūdžius! Dalyvaukite akcijoje „Skaitmeninės savaitės 2024“

2024-05-09

Skaitmeninės savaitės 2024 (angl. ALL DIGITAL Weeks) – visoje Europoje organizuojama kasmetinė skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija, kuri siekia paskatinti ES šalių piliečius nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius, atrasti technologijas ir jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje. Akcija vyksta nuo 2010 m. ir per tą laiką padėjo beveik 1,5 mln. žmonių pirmą kartą prisijungti prie interneto arba patobulinti savo skaitmeninius įgūdžius. Kasmet ji paskatina apie 100 000 europiečių iš daugiau nei 20 Europos šalių susipažinti su technologijomis ir pasinaudoti jų teikiamomis galimybėmis.

Šiais metais akcija truks tris savaites – gegužės 13-31 d. Jos šūkis – „Tobulinkime savo skaitmeninius įgūdžius“, kuriuo tiek Lietuvos, tiek visos Europos gyventojai raginami nuolat tobulėti ir drąsiai pasitikti vykstančią skaitmeninę transformaciją.

Lietuvoje „Skaitmeninių savaičių 2024“ akciją koordinuoja asociacija „Langas į ateitį“. Į jos veiklas tradiciškai aktyviai įsitraukia šalies viešosios bibliotekos, mokyklos ir kitos švietimo organizacijos pasiūlydamos savo bendruomenėms įvairiausių veiklų – nuo internetinių transliacijų stebėjimo iki skaitmeninio raštingumo žinių pasitikrinimo ar įgūdžių tobulinimo.

Pirmosios akcijos savaitės (gegužės 13-19 d.) pagrindinė tema – kibernetinis saugumas.

Šią savaitę kviečiame pasidomėti elektroninio atpažinimo priemonėmis, stiprinti savo budrumą ir sužinoti kaip apsisaugoti nuo naujų internete vykstančių sukčiavimo būdų.

2024 m. gegužės 16 d. 11 val. internetu rengiama transliacija „Skaitmeninis imunitetas: kaip sustiprinti PIN kodų apsaugą ir atsparumą sukčiams“. Jos metu e. atpažinties ekspertas ir „SK ID Solutions“ verslo vadovas Lietuvoje Viktoras Kamarevcevas pristatys, kokia yra PIN kodų paskirtis, kuo PIN1 skiriasi nuo PIN2 ir kodėl jais negalima dalytis net su pačiais artimiausiais žmonėmis. Be to, pranešėjas apžvelgs dažniausiai pasitaikančius sukčiavimo būdus ir patars, kaip išlikti budriems. Lietuviai, lyginant su kitomis šalimis, vis dar yra labiausiai linkę dalytis slaptažodžiais ir PIN kodais, – rodo tarptautiniai tyrimai. Duomenų privatumas ir žmonių atidumas yra vieni pagrindinių skaitmeninio atsparumo elementų., nes sukčiai tik ir ieško naujų būdų, kaip apgauti gyventojus.

Antrosios savaitės (gegužės 20-26 d.) pagrindinė tema skirta skaitmeninių įgūdžių ugdymui.

Šią savaitę visus skatiname įsivertinti savo skaitmeninius įgūdžius, ieškoti galimybių šiuos įgūdžius patobulinti, atrasti e. paslaugų įvairovę ir patogumą. Skaitmeninių žinių kelrodis kiekvienam – Europos skaitmeninio raštingumo supratimo ir tobulinimo sistema piliečiams (DigComp).

2024 m. gegužės 21 d. 11 val. gyventojai kviečiami prisijungti prie internetinės transliacijos „Nebūk be ryšio“. Transliacijos metu Ryšių reguliavimo tarnybos Elektroninių ryšių reguliavimo grupės vyriausiasis patarėjas dr. Virgilijus Stundžia patars, kaip pasirinkti individualius poreikius atitinkančias mobiliojo ryšio ir interneto prieigos paslaugas, kur gauti aktualią ir objektyvią informaciją apie teikėjų ryšio paslaugų kokybę, kaip užtikrinti kuo geresnį ryšį, kur kreiptis esant blogam ryšiui bei kaip naudotis įvairiomis viešai prieinamomis nemokamomis priemonėmis, kurioms padedant vartotojai patys gali įvertinti ryšio paslaugų kokybę. Pranešėjas taip pat atkreips klausytojų dėmesį, kodėl iki 2025 m. kovo 1 d. kiekvienam iš mūsų reikėtų pasikeisti telefono numerio priešdėlį iš 8 į +370.

Trečiosios savaitės (gegužės 27-31 d.) pagrindinė tema – saugesnis internetas ir dirbtinis intelektas švietime.

Šią savaitę dar kartą kviečiame prisiminti, kaip svarbu internete elgtis saugiai ir atsakingai, kaip padėti sau ir kitiems, susidūrus su netinkamu turiniu ar elektroninėmis patyčiomis.

2024 m. gegužės 28 d. 11 val. rengiama internetinė transliacija „Vaikų patyčios internete: ką svarbu žinoti suaugusiems“. Naujausio Pasaulio sveikatos organizacijos moksleivių gyvensenos ir sveikatos tyrimo duomenimis, vienas iš šešių vaikų Lietuvoje patiria patyčias internete. Elektroninių patyčių rodiklis Lietuvoje aukščiausias tarp tyrime dalyvaujančių šalių. Bet net statistikos nereikia, kad įsitikintume – iššūkiai bendraujant internete ir elektroninių patyčių keliamas stresas yra pažįstami kone kiekvienam vaikui. Transliacijos metu „Vaikų linijos“ kampanijos BE PATYČIŲ koordinatorė Eglė Tamulionytė kalbės, kaip vaikai bendrauja internete, su kuo susiduria ir kokia mūsų pagalba jiems galėtų praversti.

Daugiau informacijos apie akcijos „Skaitmeninė savaitė 2024“ veiklas Lietuvoje bei internetinių transliacijų nuorodas rasite www.epilietis.eu, o apie renginius visoje Europoje sužinosite www.alldigitalweeks.eu.

Apie naujieną

Autorius
LIA
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė