Europos Komisija pradeda Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos iniciatyvą

2016-12-01

2016 m. gruodžio 1 d. Europos Komisija kartu su valstybėmis narėmis, įmonėmis, socialiniais partneriais, nevyriausybinėmis organizacijomis ir mokymo paslaugų teikėjais pradėjo Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos iniciatyvą, kad padėtų patenkinti didžiulį itin svarbių šiuolaikinėje darbo rinkoje ir visuomenėje skaitmeninių įgūdžių poreikį Europoje.

Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicija – viena iš dešimties pagrindinių iniciatyvų, kurias Komisija pasiūlė šių metų birželio mėn. pristatytoje Naujoje Europos įgūdžių darbotvarkėje.

Įvairūs partneriai, įskaitant daugiau kaip 30 organizacijų ir grupių, kaip „European Digital SME Alliance“, ESRI, SAPECDL ir „Google“, įsipareigoja, įgyvendindami Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos iniciatyvą, dar labiau sumažinti skaitmeninių įgūdžių trūkumą.

Prognozuojama, kad Europoje 2020 m. trūks iki 750 000 informacijos ir ryšių technologijų (IRT) specialistų – gerų skaitmeninių įgūdžių turinčių asmenų laisvoms darbo vietoms užimti trūksta visuose sektoriuose. Tačiau 15–24 metų jaunimo nedarbo lygis ES yra beveik 20 proc. Daugiau nei trečdalis darbo jėgos, t. y. maždaug 45 proc. Europos piliečių, turi tik elementarių skaitmeninių įgūdžių.

Koalicijos nariai įsipareigoja spręsti visų lygių įgūdžių – nuo aukšto lygio IRT specialistų turimų iki visiems Europos piliečiams kasdieniniame gyvenime, darbe, skaitmeninėje ekonomikoje ir visuomenės veikloje būtinų – trūkumo klausimą. Tai svarbu ir Europos pramonei siekiant išlikti konkurencingai, kai jos varžovai daro greitą pažangą, ir Europos visuomenei siekiant neatsilikti skaitmeniniame amžiuje.

Naujoji koalicija remiasi Didžiosios koalicijos užimtumui skaitmeniniame sektoriuje skatinti, kampanijos „e.įgūdžiai užimtumui skatinti“ ir 2020 m. strateginės švietimo ir mokymo programos rezultatais.

Daugiau informacijos:

https://ec.europa.eu/lithuania/Digital%20Skills%20and%20Jobs%20Coalition_lt

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-skills-jobs-coalition

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų