Nacionalinės skaitmeninės koalicijos tikslas - mažinti Lietuvos gyventojų skaitmeninių įgūdžių atskirtį

2017-02-14

Vasario 14 d. LR Susisiekimo ministerijoje vykusiame posėdyje Nacionalinės skaitmeninės koalicijos (NSK) partneriai (www.skaitmeninekoalicija.lt) aptarė skaitmeninių pokyčių visuomenei iššūkius Lietuvoje bei prieš kelis mėnesius Europos Komisijos pradėtą Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos iniciatyvą, ir nutarė tęsti NSK veiklą bei prisidėti prie mūsų šalies gyventojų įgūdžių tobulinimo strategijos įgyvendinimo, siekiant mažinti informacinių ryšių technologijų (IRT) vartotojų gebėjimų atskirtį. NSK posėdyje dalyvavo 17 NSK narių atstovų, o susirinkusiuosius pasveikino Susisiekimo ministerijos Informacinės visuomenės politikos departamento direktorius Petras Jakavonis.

Tyrimai rodo, kad apie 50 proc. Lietuvos gyventojų turi nepakankamus skaitmeninius įgūdžius arba visai jų neturi. Statistikos duomenimis, tik mažos dalies vartotojų IRT gebėjimai yra aukštesni nei baziniai, o daugumos jų įgūdžiai tėra pradinio lygio (paieška internete ir naudojimasis e. pašto paslaugomis), todėl nėra pakankami kasdieniam darbui. Be to, per 20 proc. šalies gyventojų apskritai niekada nesinaudojo internetu. Sparti informacinių technologijų plėtra taip pat rodo, kad skaitmenines žinias būtina ne tik įgyti, bet ir jas nuolat tobulinti, mokytis visą gyvenimą.

Europos Komisijos paskelbta Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos iniciatyva kviečia ES valstybes aktyviai padėti jaunuoliams rinktis daugiau IRT ir tiksliųjų mokslų profesijų, skatinti merginas aktyviau dalyvauti šiame skaitmeninės profesijos pasirinkime, sudaryti sąlygas dirbantiems nuolat tobulinti skaitmeninius gebėjimus, modernizuoti mokymo sistemas, padėti visiems piliečiams įgyti skaitmeninių įgūdžių, kad jie galėtų aktyviai dalyvauti šiuolaikinėje visuomenėje.

Lietuvoje Nacionalinė skaitmeninė koalicija buvo įkurta 2013 m. siekiant sparčiau įgyvendinti Lietuvos informacinės visuomenės plėtros programos „Lietuvos skaitmeninė darbotvarkė 2014-2020“ tikslus. NSK memorandumą pasirašė Švietimo ir mokslo, Susisiekimo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Vilniaus universitetas ir Kauno technologijos universitetas ir šešios asociacijos Iniciatyvinės grupės koordinatorius – asociacija „Langas į ateitį“. Šiuo metu NSK veikia trylikoje ES šalių, tarp kurių pagal pasiektus rezultatus Lietuva užima 5 vietą.


Susisiekimo ministras: Būtina ugdyti vyresnių žmonių skaitmeninius gebėjimus:
Pranešimas LR Susisiekimo ministerijos svetainėje
Publikacija BNS spaudos centre

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė