5 patarimai, kaip šią vasarą pagerinti savo skaitmeninius įgūdžius

2022-08-02

Vasara jau pačiame įkarštyje, ką priminė ir neseniai Europoje kilusi karščio banga. Beveik visose ES valstybėse narėse karščiai atsidūrė pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, ir tai parodė, kad reikia imtis skubių veiksmų ir visapusiškai pasitelkti ekologiškus ir skaitmeninius sprendimus. Taigi, kaip galime užtikrinti, kad nauji skaitmeniniai sprendimai iš tiesų atvertų duris į tvaresnę ir ekologiškesnę ateitį? Vienas iš atsakymų į šį klausimą - investicijos į žmonių įgūdžius. Labiau nei bet kada anksčiau europiečiams reikia suteikti tinkamą skaitmeninių (ir pažangiųjų IRT įgūdžių) pagrindų rinkinį, kad jie galėtų skatinti technologijų inovacijas ir išlikti konkurencingi skaitmeninių technologijų amžinai keičiamame pasaulyje.

 Pastaraisiais metais Europa padarė didelę pažangą skaitmeninių įgūdžių srityje, tačiau dar reikia daug nuveikti, kad 2030 m. pasiektume skaitmeninio dešimtmečio tikslus: 20 mln. IRT specialistų ir 80 proc. europiečių, turinčių bent bazinius skaitmeninius įgūdžius. Kasdien internetu naudojasi vis daugiau europiečių, tačiau tik 54 proc. piliečių turi tam reikalingų įgūdžių. Daugiau kaip pusei ES įmonių sunku įdarbinti IRT specialistus, o universitetus su IRT srities diplomais baigia mažiau nei 4 proc. absolventų.

Gera žinia ta, kad norint dirbti technologijų srityje, IRT išsilavinimas nebėra būtina sąlyga, ir yra daugybė būdų, kaip toliau tobulinti savo įgūdžius, net jei nesijaučiate labai giliai įsitvirtinę skaitmeniniame pasaulyje. Nuo skaitmeninių įgūdžių išteklių iki trumpalaikių kursų, mokymo programų ir MAIK: ši vasara gali būti puikus metas tobulinti skaitmeninius įgūdžius norimu tempu. Parengėme 5 patarimus, kurie padės greičiau pasiekti tai, ko norėtumėte.

1 žingsnis: atlikite skaitmeninių įgūdžių testą ir pradėkite savo skaitmeninę kelionę

Žinokite, kur esate, ir atverkite pasaulį, kuriame galėsite keliauti. Ar žinojote, kad apskritai žmonės yra linkę pervertinti savo skaitmeninės kompetencijos lygį? 

Pasinaudokite savo skaitmeninių įgūdžių įsivertinimo testu, kad nustatytumėte stipriąsias bei silpnąsias savo sritis ir susiplanuotumėte kelią į svajonių karjerą. 

Priemonė suderinta su Europos skaitmeninės kompetencijos sistema „DigComp“ ir prieinama 30 kalbų. 

Norite daugiau sužinoti apie „DigComp“? Naujausiame jos 2.2 variante atsižvelgiama į naująsias technologijas, pvz., dirbtinį intelektą. Susipažinkite su Jungtinio tyrimų centro (JTC) dr. Riina Vuorikari, kuri yra viena iš programos rengėjų, nuomone ir jos patarimais, padėsiančiais geriau suprasti mūsų sąveiką su naujomis technologijomis. 

2 žingsnis. Mokykitės MAIK ir sustiprinkite savo skaitmeninius įgūdžius 

Pamenate, kaip minėjome, kad universitetas nebėra vienintelis būdas gauti darbą technologijų srityje? Skaitmeninis pasaulis yra kur kas daugiau nei programavimas ir kodavimas, tačiau visi turime nuo kažko pradėti. Peržiūrėkite pateikiamą MAIK sąrašą ir iš absoliutaus naujoko tapkite savimi pasitikinčiu skaitmeninių technologijų ekspertu. 

Susipažinkite su skaitmenine transformacija, jos iššūkiais ir galimybėmis. Darbo ateitis keičiasi, o norėdami prisitaikyti prie naujų darbo formų ir vaidmenų, turime suprasti, kaip jie atsirado ir kodėl jie tampa tokie svarbūs. Siūlome pradėti kelionę „Digital SkillUp“ kursais – puikiu skaitmeninės revoliucijos įvadu, naujųjų technologijų apžvalga ir gilesniu dėmesiu kibernetiniam saugumui. 

Jei tikrai domitės, kaip technologijos pakeitė mūsų kasdienį gyvenimą, ir norite įsigilinti, rinkitės iš toliau pateikto sąrašo.

Norite pradėti koduoti, programuoti ar analizuoti duomenis, bet nežinote, nuo ko pradėti? Toliau atrinkti MAIK nereikalauja jokių išankstinių žinių, tačiau suteikia tvirtą pagrindą, kuriuo galima remtis toliau.

Domitės naujomis technologijomis ir jų galimybėmis? Toliau pateikti MAIK padės jums susipažinti su šiuo jau ne tokiu nauju pasauliu ir su išmaniųjų miestų ateities vizija.

Turite tam tikrų žinių, bet nesate įgudęs naudotis skaitmeninėmis technologijomis? Perskaitykite PRACE ir Liublianos universiteto (Slovėnija) parengtą MAIK: lygiagretaus programavimo įvadą.

3 žingsnis. Atraskite turinį savo kalba ir susipažinkite su savo šalies nacionaline koalicija

Galbūt pastebėjote, kad informavimo svetainėje pasirodo vis daugiau nacionalinio lygmens mokymų ir sėkmės istorijų ES valstybėse narėse, o naujienos pateikiamos tiesiogiai iš nacionalinių skaitmeninių koalicijų ir jų interneto svetainių.

Nežinote, kas yra nacionalinės koalicijos ir ką jos veikia? Ši santrauka padės daugiau sužinoti ir susipažinti su kai kuriais naujausiais skaitmeninių įgūdžių pokyčiais. Pasirinkite savo šalį iš nacionalinių koalicijų sąrašo ir susipažinkite su jų siūlomais mokymais. 

4 žingsnis. Sekite naujausias žinias visoje Europoje

Praėjusiais metais daug nuveikta ES valstybėse narėse: Bulgarija įsteigė savo naują DI institutą INSAIT, didžiausios Slovakijos skaitmeninių įgūdžių akcijos IT tinkamumo testo apimtis išaugo ir dabar ji vyksta visose V4 šalyse (Čekijoje, Vengrijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje), o Graikijos įdarbinimo agentūros OAED mokymo programos turėtų sukurti daugiau kaip 85 000 darbo vietų vien 2022 m. 

Prancūzijoje trys vyriausybinės agentūros suvienijo jėgas, siūlydamos geresnį skaitmeninį mokymąsi kibernetinio saugumo srityje, susiejant švietimo ir profesinio rengimo žinias su įgūdžiais, kurių reikia darbui interneto platformoje PIX. Nuo to laiko, kai 2021 m. pradėjo veikti Belgijos nacionalinės koalicijos interneto svetainė „DigiSkills Belgium “, pavyko sukurti gana didelę saugyklą su visų lygmenų mokymo galimybėmis, prieinamą keliomis kalbomis. 

ES šalyse taip pat įvyko daug sėkmingų renginių. Italija ir Ispanija surengė nacionalinius skaitmeninių įgūdžių apdovanojimus, kuriuose akcentavo novatoriškus skaitmeninius projektus, kurie gali būti naudingi socialinei gerovei. Latvijos skaitmeninės savaitės renginyje dalyvavo 4150 suinteresuotųjų asmenų iš visos Latvijos, kad aptartų skaitmeninių įgūdžių ateitį. Maltos viešasis hakatonas MaltaPi mokiniams iš Suomijos ir Maltos skatino, kad skaitmeniniai ir vaizdo žaidimai pavirstų karjera ir stiprino įgūdžius robotikos ir programavimo srityse. Projekto „Prisijungusi Lietuva“ metu suorganizuoti hakatonai subūrė beveik 200 vaikų, kurie buvo apdovanoti už inovatyviausius skaitmeninius sprendimus.

5 žingsnis. Sekite naujausias skaitmeninių įgūdžių tendencijas

Mokymasis nebėra pasyvus procesas, kai tiesiog gaunama gerai apdorota ir kompaktiška informacija. Mokytis - tai tyrinėti, atverti naujas duris į kitas žinias, gilintis į temas, kurios mus sudomino mokymosi kelyje. Norite sužinoti viską, kas vyksta skaitmeninių įgūdžių srityje Europoje? Apsilankykite ES skaitmeninių įgūdžių ir darbo vietų bendrijos svetainėje. Dalinkitės žiniomis, užduokite klausimus, keiskitės patarimais ir sužinokite apie naujausius įgūdžių pokyčius Europoje.
 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/4273
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Kibernetinė sauga
Programinė įranga
Interneto svetainių kūrimas
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų