EK pareigūno nuomonė: kibernetinio saugumo įgūdžiai - sunkus uždavinys

2022-07-08

Kibernetinis saugumas mums visiems yra labai svarbus: kibernetinė rizika yra artima pasaulio grėsmių sąrašo viršūnėje. Todėl neabejojama, kad ES vis daugiau investuoja į kibernetinio saugumo sprendimus. Nors galime turėti daug pažangių apsaugos sistemų, jos veiks tik tuo atveju, jei žmonės žino, kaip jomis naudotis. 

Kaip žinome, ES ir pasaulyje labai trūksta kvalifikuotų kibernetinio saugumo ekspertų. Viename tyrime apskaičiuota, kad iki kitų metų Europoje gali trūkti 350 000 kibernetinės erdvės specialistų. Darome viską, ką galime, kad išspręstume šią problemą. Tačiau koks yra geriausias būdas?

Daug žmonių specializuojasi universitete, o vėliau dirba šioje srityje. Europoje šiuo metu yra daugiau kaip 100 kibernetinio saugumo magistrų. Mes taip pat raginame užtikrinti didesnį kibernetinį saugumą atliekant reguliarius IT tyrimus. 

Universitetai teikia mokslinį išsilavinimą. Jomis siekiama sukurti tvirtą pagrindą visapusiškam kibernetinio saugumo supratimui per visą asmens karjerą. Todėl jie dažnai yra tarpdisciplininiai ir holistiniai. Tai reiškia, kad jie ne visada gali būti visiškai orientuoti į tai, kad žmonės būtų visiškai parengti dabartinei darbo rinkai. 

Kad galėtų dirbti su naujausiomis (konkretaus tiekėjo) priemonėmis, ekspertui dažnai reikia specializuoto mokymo. Vienas iš sprendimų būtų užtikrinti, kad tokį mokymą teiktų darbdaviai, tačiau jie gali to nenorėti. Kibernetinio saugumo darbuotojų paklausa yra didelė, todėl kai kuriuos sunkiausiai išlaikyti. Ką daryti, jei įmonė daug investuoja į asmens kibernetinio saugumo švietimą, bet jis vėliau pereina pas konkurentą? 

Europos Komisijoje kartu su partneriais ieškome kūrybiškų sprendimų. Pirma, šį klausimą sprendžiame aukštojo mokslo lygmeniu.  

„Siekiame stiprinti universitetų ir įmonių bendradarbiavimą, kad būtų galima mokytis vieniems iš kitų ir sutelkti išteklius. Remiame naujas magistrantūros programas tose srityse, kuriose jų dar nepakanka, pavyzdžiui, integruotojo saugumo srityje.“

Profesinio mokymo srityje Komisija taip pat aktyviai dirba. Pavyzdžiui, teikiame finansinę paramą kibernetiniams intervalams: praktinė aplinka, kurioje situacijos imituojamos labai realistiškai. Tai leidžia asmeniui greitai įgyti praktinės patirties ir apima paramą kibernetinių asortimentų diapazonui tokiose svarbiose srityse kaip energetikos tinklai ir aviacija. 

Galiausiai ne visada įmanoma, kad kiekviena organizacija galėtų samdyti kibernetinio saugumo ekspertą. Kai kurios mažos įmonės turi tik bendro pobūdžio IT specialistai. Šie žmonės vis tik turi gebėti apsaugoti savo sistemas.  

„Komisija skatina kvalifikacijos kėlimą ir perkvalifikavimą siekiant kibernetinio saugumo.“

Daugelis ES remiamų organizacijų rengia kibernetinius kursus bendrosios praktikos specialistams: geras pavyzdys CyberWiser.eu. 

Visais šiais veiksmais Komisija prisideda prie kibernetinio saugumo įgūdžių ugdymo. Be to, kasmet rengiamas kibernetinio saugumo mėnuo yra puiki proga atkreipti dėmesį į tai, ką ES turi pasiūlyti kibernetinio saugumo įgūdžių srityje, ir apskritai didinti kibernetinį informuotumą apskritai. 

Apie Miguel Gonzalez-Sancho 

Miguel Gonzįlez-Sancho nuo 2018 m. liepos mėn. yra Europos Komisijos Kibernetinio saugumo technologijų ir gebėjimų stiprinimo skyriaus vadovas, kuriame jis dirba daugiau kaip 20 metų, visų pirma politikos klausimais, taip pat mokslinių tyrimų ir inovacijų programose, kuriose daugiausia dėmesio skiriama skaitmeninių technologijų socialiniam ir ekonominiam poveikiui. Jo ankstesnės pareigos – e. sveikatos, gerovės ir senėjimo skyriaus vadovas; Administravimo ir finansų skyriaus vadovas; Politikos koordinavimo skyriaus vadovo pavaduotojas; Technologijų ir socialinės įtraukties skyriaus vadovo pavaduotojas ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotojo kabineto narys. Miguel turi teisės, verslo administravimo, tarptautinių santykių ir Europos politikos sričių diplomus. 

 

@ Gorodenkoff – stock.adobe.com

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/2203
Skaitmeninė technologija, specializacija
Kibernetinė sauga
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų