Europos iniciatyva jau du metus skatina skaitmeninių įgūdžių plėtrą

2023-06-06

Europos Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo informavimo sistema (angl. Digital skills and jobs platform, DSJP) mini savo veiklos jubiliejų, – prieš du metus, 2021 m. gegužės 20 d. interneto svetainėje digital-skills-jobs.europa.eu pradėta dalytis Europos bei tarptautinių organizacijų skaitmeninių įgūdžių ugdymo gerąja patirtimi, informacija apie mokymus, įvykius ir renginius, naujienas, leidinius, ekspertų nuomones bei finansavimo galimybes.

DSJP yra vieno langelio principu veikiantis informavimo centras, kuriame galima rasti viską, kas susiję su skaitmeniniais įgūdžiais Europoje. Šioje veikloje aktyviai dalyvauja Europos šalių nacionalinės skaitmeninės koalicijos, kurios ne tik dalijasi savo žiniomis ir patirtimi, bet ir savo šalyse skleidžia skaitmeninių įgūdžių plėtrai svarbią kitų šalių ir Europos Komisijos teikiamą informaciją bei siūlomus išteklius.

Lietuvoje šį svarbų darbą atlieka Nacionalinė skaitmeninė koalicija, kurią sudaro valstybinės institucijos, verslo organizacijos, akademinės įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos, įsipareigojusios skatinti skaitmeninius įgūdžius ir plėtoti skaitmeninę ekonomiką šalyje.

„Nacionalinė skaitmeninė koalicija Lietuvoje prisideda prie skaitmeninių įgūdžių ugdymo, dalindamasi gerąja patirtimi ir siekdama, kad Lietuvos piliečiai turėtų reikalingus įgūdžius ir žinias, kad galėtų pasinaudoti visomis skaitmeninėmis galimybėmis, — sako asociacijos „Langas į ateitį“ vadovė Rita Šukytė. — Neseniai pasibaigusio nacionalinio projekto „Prisijungusi Lietuva“ rezultatai įtikinamai parodė, kad šiandien gyventojai supranta skaitmeninių įgūdžių svarbą ir siekia juos tobulinti. Todėl stengiamės juos informuoti apie aktualius mokymosi išteklius visoje Europoje bei galimybę jais pasinaudoti tobulėjimui. Kartu su kitomis ES šalimis siekiame ambicingų Europos Komisijos iškeltų Skaitmeninio dešimtmečio tikslų: kad pagrindinius naudojimosi skaitmeninėmis technologijomis įgūdžius iki 2030 m. turėtų 80 proc. ES gyventojų“.

Šiuo metu Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo informavimo sistemoje dalyvauja net 16 Europos šalių nacionalinės koalicijos, jos bendruomenei priklauso daugiau nei 9000 narių. Nariai gauna naujausią informaciją apie skaitmeninių įgūdžių projektų finansavimo galimybes, dalijasi geriausios skaitmeninių įgūdžių patirties pavyzdžiais iš visos Europos, iš kurių galima pasimokyti ir juos pritaikyti savo veikloje. DSJP paskelbta daugiau nei 330 straipsnių, informuojančių apie internetinius kursus, profesinius mokymus ir platesnio masto švietimo programas, daugiau nei 200 gerosios patirties pavyzdžių skaitmeninių įgūdžių srityje. Skaitmeninės transformacijos ekspertai analizuoja naujausius pokyčius ir skelbia savo įžvalgas skaitmeninių įgūdžių temomis ir technologijų klausimais.

„Savo, Nacionalinės skaitmeninės koalicijos svetainėje, pateikiame ne tik atrinktą Lietuvos gyventojams aktualią DSJP informaciją lietuvių kalba, bet ir skelbiame mūsų šalies įvykius bei vietinius mokymosi išteklius, — pabrėžia Rita Šukytė. — Čia rasite mažiausiai 40 pamokėlių ir kitą koalicijos narių ir partnerių sukurtą savarankiško mokymosi medžiagą. O mokytojams ir kitiems švietimo teikėjams galime pasiūlyti daug turinio saugesnio interneto pamokoms svetainėje www.epilietis.eu.“

Nacionalinės skaitmeninės koalicijos svetainė skirta visiems, ieškantiems informacijos, švietimo partnerių ar išteklių skaitmeninių įgūdžių ugdymo srityje. Čia patirtimi ir žiniomis dalijasi NSK nariai, šalies organizacijos, skelbiama aktuali Europos Komisijos informacija apie įgūdžių tobulinimo programas, dotacijas bei strategijas. Projektą „Europos skaitmeninių įgūdžių informavimo sistemos diegimas Lietuvoje” įgyvendina asociacija „Langas į ateitį“, Informacinės visuomenės plėtros komitetas, Kauno technologijos universitetas bei Kvalifikacijos ir profesinio mokymo plėtros centras. Projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonės telekomunikacijų sektoriaus veiksmų programą.

logo

ES ženklai

projekto partnerių logo

 

Apie naujieną

Autorius
LIA
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų