Komisija pateikė visų ES gyventojų skaitmeninių teisių ir principų deklaraciją

2022-01-28

2022 m. sausio 26 d. Europos Komisija pasiūlė apibrėžti į žmogų orientuotos skaitmeninės transformacijos principus. Ši Europos deklaracija apie skaitmenines teises ir principus būtų atskaitos taškas žmonėms ir gairės įmonėms bei politikos formuotojams.

Svarbiausias Europos Komisijos prioritetas - kad skaitmeninės transformacijos centre būtų žmonės. Skaitmeninė transformacija turėtų būti formuojama vadovaujantis mūsų Europos vertybėmis ir įstatymais. Todėl, kad skaitmeninė transformacija iš tiesų būtų naudinga visiems, Europai reikia kvalifikuotos darbo jėgos, skaitmeninių technologijų išmanančių piliečių ir kad visi turėtų aiškų atskaitos tašką, kokią skaitmeninę transformaciją Europa skatina ir gina.

Šia deklaracija reaguojama į Europos Parlamento raginimus užtikrinti, kad ES požiūris į skaitmeninę transformaciją visiškai atitiktų pagrindines teises, taip pat stiprinti skaitmeninius įgūdžius ir kompetencijas bei puoselėti aukšto lygio skaitmeninio švietimo ekosistemą.

Už skaitmeniniam amžiui pritaikytos Europos kryptį atsakinga Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager sakė: "Norime saugių technologijų, kurios veiktų žmonių labui ir gerbtų mūsų teises bei vertybes. Taip pat ir tada, kai esame internete. Ir norime, kad visi turėtų galimybių aktyviai dalyvauti mūsų vis labiau skaitmenėjančioje visuomenėje. Ši deklaracija mums suteikia aiškų atskaitos tašką dėl interneto pasauliui taikomų teisių ir principų."

Už vidaus rinką atsakingas Komisijos narys Thierry Bretonas pridūrė: "Norime, kad europiečiai žinotų: gyvendami, studijuodami, dirbdami, užsiimdami verslu Europoje galite tikėtis aukščiausios klasės ryšio, sklandžios prieigos prie viešųjų paslaugų, saugios ir sąžiningos skaitmeninės erdvės. Skaitmeninių teisių ir principų deklaracijoje taip pat visiems laikams nustatoma, kad tai, kas neteisėta neprisijungus prie interneto, turėtų būti neteisėta ir internete. Taip pat siekiame, kad šie principai taptų pasauliniu standartu."

Deklaracija grindžiama skaitmeniniais tikslais, nustatytais Skaitmeninio dešimtmečio programoje, siekiant iki 2030 m. pasiekti skaitmeniniu požiūriu pertvarkytą Europą, ir Europos socialinių teisių ramsčio patirtimi.

Teisės ir principai siekiant geresnės skaitmeninės transformacijos

Deklaracijoje pateikiami skaitmeniniai principai, skirti visiems europiečiams, visų pirma laikantis šių nuostatų:

  •     skaitmeninės transformacijos centre - žmonės;
  •     solidarumas ir įtrauktis;
  •     pasirinkimo laisvė;
  •     dalyvavimas skaitmeninėje viešojoje erdvėje;
  •     sauga, saugumas ir įgalinimas;
  •     tvarumas.

Šios teisės ir principai turėtų lydėti Europos gyventojus jų kasdieniame gyvenime, skatindami kiekvieno dalyvavimą skaitmeninėje viešojoje erdvėje, didindami asmenų saugumą, apsaugą ir įgalinimą bei skatindami skaitmeninės ateities tvarumą.

Šia Skaitmeninių teisių ir principų deklaracija Komisija siūlo žmonėms skirtą orientacinę sistemą ir vadovą įmonėms bei politikos formuotojams, kad skaitmeninės transformacijos centre atsidurtų žmonės.

Komisija pakvietė Tarybą ir Europos Parlamentą aptarti deklaracijos projektą ir iki šios vasaros jį patvirtinti aukščiausiu lygiu.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/commission-puts-forward-declaration-digital-rights-and-principles-everyone-eu
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Kibernetinė sauga
Didieji duomenys
Debesų kompiuterija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų