LUMI: Naujasis Europos superkompiuteris

2022-06-24

Birželio 13 d. Europos našiosios kompiuterijos bendroji įmonė paleido savo naujausią superkompiuterį LUMI, esantį Suomijos Kajaani mieste. 

LUMI yra sparčiausias ir efektyviausiai energiją vartojantis superkompiuteris Europoje ir šiuo metu trečias pagal dydį pasaulyje. Tai bendrų įmonės „EuroHPC“ ir dešimties Europos šalių: Suomijos, Belgijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Islandijos, Norvegijos, Lenkijos, Švedijos ir Šveicarijos konsorciumo pastangų rezultatas.

Už prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusią Europą atsakinga vykdomoji Komisijos pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager sakė: 

Šiandien žengtas svarbus žingsnis siekiant Europos skaitmeninės ir žaliosios pertvarkos. LUMI dabar yra sparčiausias ir efektyviausiai energiją vartojantis superkompiuteris Europoje ir vienas iš galingiausių pasaulyje. Dėl didžiulių skaičiavimo pajėgumų Lumi daug greičiau sudarys sąlygas mokslo proveržiams, pavyzdžiui, medicinos ir klimato mokslinių tyrimų srityje. Tai galėtų būti daroma kuriant vakcinas, diagnozuojant vėžį arba švelninant klimato kaitos poveikį. Tai puikus didžiulio dirbtinio intelekto potencialo pagerinti mūsų gyvenimą pavyzdys.

LUMI yra pirmasis iš bendrosios įmonės „EuroHPC“ beveik eksalygmens superkompiuterių, kurie, kaip tikimasi, pasieks 550 petaflopų, t. y. 550 mln. mlrd. skaičiavimų per sekundę, ir kuris taip pat visiškai maitinamas atsinaujinančiųjų išteklių energija. LUMI naudoja natūralias aušinimo sistemas, o pagaminta atliekinė šiluma bus naudojama tiekiant maždaug 20 proc. centralizuotos šilumos Kajaani mieste, ir tai gerokai sumažins viso miesto metinį anglies pėdsaką

LUMI bus prieinamas Europos naudotojams 2022 m. rugsėjo mėn. ir, kaip teigė Komisijos pirmininko pavaduotoja Vestager, jis padės sparčiau kurti naujas žinias ir spręsti pasaulinius visuomenės uždavinius. 

LUMI skaičiavimo galia papildys „EuroHPC“ bendrųjų įmonių veikiančius superkompiuterius: „Discoverer“ Bulgarijoje, „MeluXina“ Liuksemburge, „Vega“ Slovėnijoje ir „Karolina“ Čekijoje. Eksploatuojami dar trys „EuroHPC“ superkompiuteriai: LEONARDO Italijoje, „Deucalion“ Portugalijoje ir „MareNostrum“ 5 Ispanijoje. 

Susipažinkite su Europos našiosios kompiuterijos bendrąja įmone LUMI ir pranešimu spaudai
 

© Europos našiosios kompiuterijos bendroji įmonė

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/lumi-new-european-supercomputer
Skaitmeninė technologija, specializacija
Didelio našumo kompiuterija
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų