Paskelbta atnaujinta „DigComp 2.2“ programa!

2022-03-25

2022 m. kovo 22 d. Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras (JRC) paskelbė skaitmeninių gebėjimų programos „DigComp 2.2“ atnaujinimą, kuriame pateikta daugiau kaip 250 naujų žinių, įgūdžių ir požiūrių pavyzdžių!


Atnaujintoje ir integruotoje piliečiams skirtoje skaitmeninių gebėjimų programoje („DigComp 2.2“) pateikiama daugiau kaip 250 naujų žinių ir įgūdžių pavyzdžių, kad Europos piliečiams būtų lengviau įsivertinti, rasti mokymo pasiūlymus ir ieškoti darbo. Po šio atnaujinimo „DigComp“ programa ir toliau atliks pagrindinį vaidmenį siekiant ambicingų Skaitmeninio dešimtmečio ir kelrodžio nustatytų tikslų, susijusių su visų gyventojų skaitmeninių įgūdžių tobulinimu – 2030 m. 80 proc. ES piliečių turės pagrindinius skaitmeninius įgūdžius.

Naujuoju atnaujintu dokumentu siekiama, kad piliečiai užtikrintai ir saugiai naudotųsi skaitmeninėmis technologijomis, atsižvelgiant į naujas jų kryptis, pavyzdžiui, dirbtinį intelektą (DI), daiktų internetą, duomenų tvarkymą ar naujus reiškinius, atsiradusius dėl pandemijos krizės, dėl kurių atsirado poreikis nustatyti naujus ir didesnius piliečių ir darbuotojų skaitmeninės kompetencijos reikalavimus.

 

Apie „DigComp“

Europos skaitmeninių gebėjimų sistema (DigComp) yra priemonė Europos žmonių skaitmeniniams gebėjimams tobulinti. Tam, kad žmonės gebėtų naudotis skaitmeninėmis technologijomis, jie turi turėti gebėjimų visose „DigComp“ srityse.

Jau daugiau kaip dešimtmetį piliečiams skirta skaitmeninių gebėjimų programa („DigComp“) visoje ES ir už jos ribų užtikrina bendrą supratimą apie tai, kas yra skaitmeniniai gebėjimai, ir suteikia tvirtą pagrindą formuoti skaitmeninių įgūdžių politiką, rengti mokymo programas ir vertinti skaitmeninius įgūdžius tiek švietimo srityje, tiek darbo rinkoje. Iš tiesų „DigComp“ įkvėpė daugiau kaip 20 priemonių įvairiose ES valstybėse narėse daugelyje tikslinių Europos visuomenės grupių.
 

„DigComp 2.2“ atnaujinimo tikslai

Sistemoje „DigComp 2.2“ numatytos priemonės ir ištekliai, skirti piliečių skaitmeniniams įgūdžiams visoje Europoje gerinti, - tai Europass CV internetinė priemonė, skaitmeninių įgūdžių įsivertinimo priemonė ir „DigComp“ sistemos savianalizės priemonė „DigCompSat“. 

Šis atnaujinimas padės dar labiau sustiprinti „DigComp“ vaidmenį siekiant Europos skaitmeninės strategijos iniciatyvų, įskaitant Skaitmeninio švietimo veiksmų plano ir Europos socialinių teisių ramsčio tikslų, taip pat parengti Europos skaitmeninių įgūdžių sertifikatą.

Atnaujinta programa „DigComp 2.2“ padės išlaikyti „DigComp“ aktualumą mokymosi, darbo ir dalyvavimo visuomenės gyvenime, taip pat ES politikos formavimo srityse. Naujuose leidiniuose taip pat pateikiama esamos „DigComp“ medžiagos įžvalgų, apibendrinant ankstesnius leidinius ir nuorodas. Taip pat įtraukti atskiri priedai apie piliečių sąveiką su DI sistemomis ir apie nuotolinį (mišrų) darbą

 

@ 2022 m. Jungtinis tyrimų centras

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų