Pastebimas darbo rinkos atsigavimas po pandemijos

2022-06-13

CEDEFOP internetinėje Įgūdžių OVATE priemonėje padaugėjo internetinių darbo skelbimų (IDS), iš kurių matyti, kad 2021 m. Europos darbo rinka atsigauna po koronaviruso sukelto sutrikdymo. 

Įgūdžių OVATE suteikia išsamios informacijos apie darbdavių ieškomus darbus ir įgūdžius, remiantis internetiniais darbo skelbimais iš 28 Europos šalių. 2021 m. darbo skelbimų internete skaičius buvo 52 proc. didesnis, palyginti su ankstesniais metais, ir beveik dvigubai didesnis nei 2019 m. (iki pandemijos). Tačiau šis darbo skelbimų skaičius savaime nereiškia darbo vietų kūrimo ir užimtumo augimo. Tendencijos rodo, kad talentų ieškoma vis daugiau, o ekonomikai atsigaunant įmonės tampa optimistiškesnės.

Slovėnijoje, Nyderlanduose, Kroatijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Italijoje ir Portugalijoje IDS skaičius 2021 m. padidėjo 100 proc. ar daugiau. Tačiau Bulgarijoje paskelbtų IDS skaičius šiek tiek sumažėjo, palyginti su 2020 m. IDS augimas buvo didžiausias 2021 m. antrąjį ketvirtį.

Pandemija taip pat padarė labiau struktūrinį poveikį darbo rinkos dinamikai, nes dėl socialinių kontaktų ribojimo priemonių išplito darbuotojų paieška naudojantis internetiniais darbo portalais. Palyginti su 2019 m., sparčiausiai augo IDS, susiję su darbais gamybos, statybos, sveikatos ir socialinės rūpybos srityse – tais, kurie prieš pandemiją buvo mažiau reklamuojami skaitmeniniu būdu. Akivaizdus perėjimas nuo tradicinių įdarbinimo kanalų prie IDS taip pat pastebėtas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, pardavimo ir asmeninių paslaugų sektoriuose. 

2022 m. CEDEFOP toliau plėtos savo įgūdžių ir OVATE analizę, kad galėtų stebėti tendencijas ir konsultuoti Europos profesinio rengimo ir mokymo bei įgūdžių politiką
 

© xart Production – stock.adobe.com

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/post-pandemic-labour-market-recovery-sight
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė