Principas „iš apačios į viršų“ ir bendras žinių kūrimas dirbtinio intelekto ir mašinų mokymosi srityje

2023-02-22

Ar teko kada nors girdėti apie „Edulai" platformą? Šiame straipsnyje iš arčiau pažvelgsime į vidinį „iš apačios į viršų" procesą, kurio dėka „Edulai" tapo realybe. Kadangi šio požiūrio esmė - tvarumas, reikia pabrėžti komandinio darbo žinių kūrimo svarbą, nes tai yra vienas iš pagrindinių procesų, lemiančių dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi žinių plėtrą komandoje.

"Smarthink" yra startuolis iš Šiaurės Italijos. Esame įsipareigoję kurti švietimo technologijų priemones, kurios sukuria veiksmingą ir sėkmingą mokymosi patirtį, padedančią visiems. Su "Edulai" siekėme sukurti unikalią vietą, kurioje įmonės ir universitetai galėtų tobulinti savo darbuotojų ir studentų įgūdžius ir paruošti juos ateities darbo rinkai.

„Smarthink“ yra startuolis iš Šiaurės Italijos. Esame įsipareigoję kurti švietimo technologijų priemones, kuriomis būtų kuriama veiksminga ir sėkminga mokymosi patirtis, padedanti visiems. „Edulai“ tikslas buvo sukurti unikalią vietą, kurioje įmonės ir universitetai galėtų gerinti savo darbuotojų ir studentų įgūdžius ir padėti jiems pasirengti ateities darbo rinkai. 

Kaip dirbtinis intelektas ir mašinų mokymasis gali pagerinti tiek skaitmeninius, tiek socialinius emocinius įgūdžius

„Edulai“ naudoja dirbtinį intelektą (DI) ir mašininį mokymąsi (ML), kad įvertintų žmonių kritinio mąstymo ir bendravimo įgūdžius analizuodama rašytinį turinį. Be to, programinė įranga rekomenduoja turinį, skirtą naudotojų įgūdžiams tobulinti, naudodamasi išmaniąja biblioteka - specialia sritimi, kurioje kruopščiai atrenkami ir kuruojami atviri švietimo ištekliai. Šioje erdvėje rekomenduojami atitinkami mokymosi straipsniai, vaizdo įrašai ar transliacijos, atsižvelgiant į vartotojo esamą ir potencialų lygį.

"Edulai" intelektinė biblioteka apima įvairius atviruosius švietimo kursus, atviruosius švietimo išteklius, atvirojo kodo išteklius ir kitą medžiagą, skirtą ateities įgūdžiams ugdyti. Joje taip pat lyginami ištekliai, skirti skaitmeniniams ir socialiniams emociniams įgūdžiams gerinti, įskaitant kritinį mąstymą, kolektyvinį darbą, skaitmeninį problemų sprendimą, iniciatyvumą ir skaitmeninę lyderystę, kurie gali būti prieinami internete be laiko ir erdvės apribojimų.

„Edulai" buvo gerai apgalvoto vidinio proceso, kurį vykdė visa komanda, rezultatas. 2017 m., ankstyvuoju mūsų veiklos etapu, daugeliui žmonių idėja apie dirbtinį intelektą ir ML vis dar buvo labai paini ir nelabai suprantama. Maždaug tuo metu mes, "Smarthink", pradėjome gilinti žinias apie dirbtinį intelektą ir jo funkcijas, suprasti jo iššūkius - ir galimybes. Todėl dabartinė "Edulai" iš esmės atsirado iš nuolatinių ryšių tarp aukščiausiosios vadovybės ir jos darbuotojų, kurie aktyviai dalyvavo šiame grįžtamajame procese, bei IRT komandos.“

Kalbant apie „Smarthink“, tvirtai tikime, kad visi gali prisidėti prie įmonės vertybių ir jos produktų bei paslaugų, ir bent kartą per savaitę reguliariai dalijasi idėjomis bendradarbiavimo aplinkoje. 

Glaudus bendradarbiavimas duoda geresnių rezultatų ir šalina kliūtis

Tas pats procesas neapsiribojo tik "Edulai" įrankio kūrimu, jis taip pat buvo pritaikytas vidiniam darbuotojų kvalifikacijos kėlimui dirbtinio intelekto ir ML funkcijų srityje: pavyzdžiui, visos "Edulai" dirbtinio intelekto funkcijos ir jų galimi rezultatai buvo praktiškai aptariami komandos viduje. Šis pratimas greitai tapo labai naudingas, nes suteikė galimybę viduje aptarti naujas idėjas ir pasiūlymus praktiniam įgyvendinimui ar patarimus, kaip įveikti konkrečias kliūtis.

Be to, komanda nuolat kėlė iššūkius "Edulai" įgūdžių vertinimo procesui: ir vidinė diskusija padėjo rasti būdų, kuriais būtų galima pašalinti AI šališkumą, kad įrankis taptų labiau patikimas plačiajai visuomenei. Lygiai taip pat Išmaniąją biblioteką turėjo ir valdyti, ir eksploatuoti vienas kolega, kuris turėjo gerai išmanyti jos funkcijas. Šiuo metu bibliotekos beta versija yra atvira visuomenei ir ja naudojasi daugiau nei 500 vartotojų nacionaliniu ir tarptautiniu mastu, tiek įmonių, tiek švietimo įstaigų lygmeniu

Aukščiau aprašytas didelės pridėtinės vertės mums ir mūsų komandai pratimas padėjo "Smarthink" ne tik sukurti platformą, tam tikrais atžvilgiais "jau išbandytą viduje", bet ir sukurti produktą, kuris buvo suprantamas ir gerai pažįstamas mūsų komandai, kuri prireikus galėjo lengvai jį administruoti ir tvarkyti.

„Taip pat tai padėjo Smarthink patobulinti savo vidaus komandos įgūdžius ir sukurti paprastą ir paprastą ne IRT ir technologijų darbuotojų žodyną, kad jie galėtų ta pačia kalba kalbėti apie „Edulai“, DI ir ML funkcijas.“

Kai kurie iš darbuotojų patobulintų minkštųjų ir skaitmeninių įgūdžių buvo susiję, pavyzdžiui, su "Edulai" dirbtinio intelekto platformos naudojimu, jos bibliotekos priežiūra ir naudojimu, "Edulai" įgūdžių vertinimo palaikymu ir naudojimu, taip pat su komandos žodinio ir rašytinio bendravimo įgūdžiais, komandinio darbo ir problemų sprendimo kokybe grupėje, galiausiai su jos lankstumu ir prisitaikymu prie naujų ir esamų iššūkių.

Apie autorius

Dr. Lucilla Crosta yra „Smarthink“ generalinė direktorė ir viena iš steigėjų. Nuo 2008 m. ji dirba aukštojo mokslo srityje pagal keletą ES finansuojamų mokslinių tyrimų, o nuo 2009 m. dalyvauja e. mokymosi ir profesinio mokymo sektoriuje. 2009 m. ji apgynė daktaro laipsnį edukacinių tyrimų srityje. Pastaraisiais metais ji daugiausia dėmesio skyrė „Smarthink“ kartu su „Edulai“. 

2018 m. Dr. Valentina Banda tapo „Smarthink“ grupės nare ir šiuo metu atlieka rinkodaros ir komunikacijos specialistės vaidmenį. 2021 m. ji gavo verslo administravimo magistro laipsnį. 

Apie „Smarthink“ 

Įmonę įkūrė "StartEd New York" ir "Lazio Innova", o šiandien ji yra "Google Cloud for Startups" programos dalis. Nuo 2022 m. "Smarthink" yra oficiali "EdTech Italia" ekosistemos, pirmosios Italijos bendruomenės, ginančios startuolių interesus siekiant kokybiškos švietimo sektoriaus plėtros, ir EFI (Italijos mokymo ekosistemos) narė. "Edulai" yra pagrindinė bendrovės sistema, kurios tikslas - suteikti darbuotojams ir suaugusiems studentams galimybę ugdyti įgūdžius, reikalingus ateities darbo rinkai.

© UX Venture Studios, Goodman, Unsplash

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7576
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Mašininis mokymasis
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Regioninė