Skaidrumo centro veiklos pradžia

2023-02-22

2023 m. vasario 6 d. savaitę Skaidrumo centrą įsteigė 2022 m. Kovos su dezinformacija praktikos kodeksą pasirašiusios šalys. Signatarai yra visos pagrindinės interneto platformos („Google“, „Meta“, „Microsoft“, „TikTok“, „Twitter“), taip pat paskelbtos pradinės ataskaitos apie tai, kaip kodeksą pasirašiusios šalys praktiškai įgyvendino kodekso įsipareigojimus.

Skaidrumo centras siekia užtikrinti pasirašiusiųjų pastangų kovoti su dezinformacija ir pagal Kodeksą prisiimtų įsipareigojimų įgyvendinimo matomumą ir atskaitomybę. Paskelbtose pradinės būklės ataskaitose pabrėžiama:

  • kaip platformos neleidžia dezinformacijos veikėjams gauti pajamų iš reklamos,
  • priimtų ir paženklintų arba atmestų politinių skelbimų skaičius,
  • aptiktų manipuliacinių veiksmų atvejai,
  • informacija apie faktų tikrinimo poveikį.

Visos kodeksą pasirašiusios šalys savo ataskaitas pateikė laiku, naudodamos sutartą suderintą ataskaitų teikimo šabloną, kuriuo siekiama atsižvelgti į visus prisiimtus įsipareigojimus ir priemones. Nors visi pasirašantys asmenys pateikė savo ataskaitas, „Twitter“ trūko duomenų apie tai, kaip jie įgalino faktus tikrinančią bendruomenę. Kitas pagrindinių interneto platformos signatarų ataskaitų rinkinys turi būti pateiktas liepą, jame bus pateikta daugiau informacijos apie kodekso įgyvendinimą ir išsamesnių duomenų.

© Europos Komisija

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7541
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų