Skaitmeninė atskirtis: neaugę kartu su internetu – tarsi palikti ant ledo?

2018-01-11

Sausio pradžioje vykusioje „Žinių radijo“ laidoje „Skaitmeniniai horizontai“ apie naujausias technologijas ir skaitmeninį pasaulį diskutavo asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė, bibliotekininkė Karolina Šutova ir „Žinių radijo“ žurnalistas Lukas Keraitis.

Laidos temos: kokie yra Lietuvos žmonių kompiuteriniai įgūdžiai? Kur jų įgyti? Ko siekia išmokti kompiuterių kursus lankantys žmonės?

Loreta Križinauskienė dalijosi informacija apie Lietuvos gyventojų skaitmeninius gebėjimus ir naudojimąsi internetu. Statistiniais duomenimis 75 proc. Lietuvos gyventojų naudojasi internetu šiandien.

Nuo 2016 m. Europos Komisijos rekomendacija bendrieji žmogaus gebėjimai – skaitymas, rašymas, skaičiavimas yra papildyti skaitmeniniais gebėjimais, t.y. gebėjimais rasti informaciją, saugiai bendrauti internete, kurti skaitmeninį turinį ir kt.

Loreta Križinauskienė teigia, kad šiandieną skaitmeninių įgūdžių neturėjimas kelia nedarbo ir netgi socialinės atskirties pavojų – iš tiesų labai daug žmonių, neturinčių darbo, jo nesuranda dėl šių įgūdžių trūkumo. Ji taip pat pabrėžė, kad informacinio raštingumo mokymų tikrai niekada nėra per daug – tai patvirtina ir  naudojamas terminas „mokymasis visą gyvenimą“, apibrėžiantis šiuolaikinio žmogaus poreikį nuolat atnaujinti, papildyti turimas žinias. Lietuvoje tam dar nėra skiriama pakankamai dėmesio, nors informacinio raštingumo pradmenų klausimais jau galima kreiptis viešosiose bibliotekose įsteigtuose interneto prieigos taškuose, apie kurių veiklą ir  lankytojų poreikius papasakojo bibliotekininkė Karolina.

Žmonių motyvavimas ir skatinimas naudotis informacinėmis ryšio priemonėmis galėtų pagerinti ir jų gyvenimo kokybę. Daugelis žmonių net nesusimąsto, kad skaitmeniniai įgūdžiai gali palengvinti, paįvairinti gyvenimą, padėti susirasti darbą.

Siekiant didinti žmonių įsitraukimą ir skaitmeninį raštingumą Lietuvoje, o ypatingai mažuose miesteliuose ir kaime, reikalingas motyvacinis ir skatinamasis projektas kartu su skaitmeninių gebėjimų mokymais. Asociacija „Langas į ateitį“ kartu su Informacinės visuomenės plėtros komitetu rengia paraišką tokiam projektui.

Visą laidos įrašą galite peržiūrėti "Žinių radijo" svetainėje.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė