„DevOps“: laimėti varžybas dėl talentų mūsų pažangiuosiuse miestuose

2022-07-21

Pažangieji miestai yra sudėtingos ekosistemos, naudojančios informacines ir ryšių technologijas, kad padėtų savo piliečiams ir organizacijoms spręsti urbanizacijos, saugos, žalinimo, atsparumo ir tvarumo problemas. Pažangiųjų miestų kūrimas yra ilgos ir daug pastangų reikalaujančios pertvarkos procesas. Tačiau tai turėtų būti laikoma ne tik techniniu iššūkiu, bet ir judėjimu, kuriuo siekiama sukurti į piliečius orientuotas ekosistemas, gerinančias žmonių gyvenimo kokybę ir skatinančias ekonomikos augimą.

Pažangiųjų miestų ekosistemos iš tiesų apima visus – žmones, organizacijas ir įmones, politiką, technologijas, teisės aktus ir procesus, kurie yra integruoti ir tarpusavyje susiję, kad būtų pasiekti norimi rezultatai. 

„Nors jau kelerius metus dirbame kuriant šias pažangias naujas ekosistemas, visai neseniai nustatėme, kad žmonių veiksnio nepakanka.“  

Supratome, kad nors į technologijų ar miestų plėtrą investuota milijardai eurų, pastangų, skirtų reikiamų darbuotojų, turinčių šiai vizijai įgyvendinti reikalingų įgūdžių, kūrimui, tiesiog nepakako. Kaip nuolat sakome, „gyvename programine įranga grindžiamoje visuomenėje ir negalime ja rizikuoti. 

Kadangi mūsų gyvenimas labai priklauso nuo sklandaus skaitmeninių paslaugų veikimo, turime patikinti save ir sudaryti sąlygas pažangiojo miesto darbuotojams įgyti žinių, gebėjimų ir įgūdžių, kurių reikia šioms sudėtingoms ekosistemoms valdyti.   

Kaip projektas SmartDevOps padeda panaikinti šį atotrūkį? 

„DevOps“ – tai kultūra ir praktika, kuria derinamas programinės įrangos kūrimas (Dev) ir IT operacijos (Ops), siekiant sutrumpinti programinės įrangos gyvavimo ciklą ir nuolat teikti aukštos kokybės programinę įrangą.

Šios pastabos tapo motyvacija įgyvendinti projektą SmartDevOps, finansuojamą pagal programą „Erasmus + KA2“.(*) Pagal projektą SmartDevOps buvo sukurtos trys naujos pažangiųjų miestų profesijos, išsamus su pažangiaisiais miestais susijusių kompetencijų sąrašas ir surengtas išsamus bandomasis mokymas, kuriame dalyvavo šimtai stažuotojų, ekspertų tinklas ir Europos lygmens praktikos bendruomenė.  

Šiame projekte buvo nagrinėjamas pagrindinis klausimas, susijęs su specializuotų specialistų poreikiu pažangiesiems miestams vystyti ir ar ši specializacija yra viena ar daugiau naujų, atskirų profesijų. Pagal projektą SmartDevOps atliktas tyrimas parodė, kad pažangiųjų miestų specialistams reikia trijų naujų darbo vietų, t. y.: „SMart City Planner “, „Pažangiojo miesto IT vadovas “ ir „Pažangiojo miesto IT pareigūnas “. Žinoma, pirmiau pateiktas sąrašas toli gražu nėra išsamus, nes turime daugiau tirti su pažangiaisiais miestais susijusias profesijas ir apimti tokias sritis kaip pažangiųjų miestų atsparumas, saugumas, atvirieji duomenys ir t. t.

Įgyvendinant projektą taip pat parengta pirmoji Pažangiųjų miestų žinių įstaigos (SCBoK) versija (galima parsisiųsti laisvai). Tai bandymas sistemingai nagrinėti kompetencijos, kurios reikalauja pažangieji miestai, temą. Be to, joje siūlomos mokymo programos, kurios gali būti naudojamos šioms reikiamoms žinioms kaupti nuosekliai ir sistemingai.  

Pažangiųjų miestų ekosistemos yra sudėtingos, savarankiškos ir dinamiškos, ir jos nuolat vystosi. Todėl darbuotojų raidai ir pažangiesiems miestams reikalingiems įgūdžiams turi būti skiriama pakankamai dėmesio ir jie turi būti sistemingai vertinami.  

Ką dar reikia padaryti? 

Tokie veiksmai kaip naujų profesinių poreikių pripažinimas, naujų darbo profilių kūrimas, mokymo programų ir specializuotų mokymo programų kūrimas, sertifikavimo sistemų kūrimas, šių naujų profesijų, reikalingų pažangiesiems miestams kurti, skatinimas ir t. t. gali labai pagerinti dabartinę padėtį.  

Taip pat svarbu suvokti, kad vienintelis būdas išsaugoti (ir net pagerinti) mūsų miestų, taigi ir mūsų gyvenimo kokybę, yra „laimėti varžybas dėl talentų“. Laimėjimas susijęs tiek su mūsų įsipareigojimu, tiek su siekiu užtikrinti, kad mūsų Europos miestai išliktų geriausia vieta savo piliečiams pasaulyje.  

(*) Projektas Smart DevOps buvo finansuojamas pagal programą „Erasmus+“ KA2, pagal projektą Nr. 601015-EPP-1–2018–1-EL-EPPKA2-SSA.  

Apie Panos Fitsilis

Profesorius G. G. yra Tesalijos universiteto (Graikija) Verslo administravimo departamento profesorius. Jis turi didelę projektų valdymo patirtį, susijusią su didelių IT sistemų kūrimu ir diegimu, taip pat didelę vadovavimo patirtį einant įvairias vyresniosios vadovybės pareigas. Jo mokslinių tyrimų interesai apima pažangiuosius miestus, pažangiąsias gamyklas (pramonė 4.0), verslo informacines sistemas, švietimo technologijas, kompetenciją ir įgūdžių ugdymą XXI amžiui ir t. t. Jis yra daugelio knygų, įskaitant pažangiųjų miestų žinių instituciją, autorius.

Apie Tesalijos universitetą 

Tesalijos universitetas (UTH) yra didelis regioninis Europos universitetas, įsikūręs Graikijoje.  UTH yra dinamiška aukštojo mokslo įstaiga, siūlanti kursus ir programas, pagal kurias keliose studijų srityse suteikiamas oficialiai pripažįstamas aukštojo mokslo laipsnis.  Be to, UTH, suprasdamas radikalią transformaciją, kurią skaitmeninimas ir ekologiškumas lemia visuose ekonomikos sektoriuose, be kita ko, daug investuoja į naujas mokymo programas, orientuotas į skaitmeninę ekonomiką, naujų profesijų studijas ir modernių švietimo metodų skatinimą. Šios strategijos pavyzdys – projektas „SmartDevOps“, kuriuo buvo sukurta naujų profesinių profilių pažangiųjų miestų specialistams. 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/4120
Skaitmeninė technologija, specializacija
Daiktų internetas
Didieji duomenys
Debesų kompiuterija
Programinė įranga
Interneto svetainių kūrimas
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė