Kaip veikia individualios profesinio mokymo įgūdžių paskyros (Graikija)

2022-10-21

Pristatome, kaip veikia Graikijoje taikomos individualios profesinio mokymo įgūdžių paskyros.

Dabar bedarbiai ir darbuotojai gali naudotis nauja skaitmenine priemone, kad galėtų kelti kvalifikaciją. Tai individualių įgūdžių sąskaita, nustatyta Įstatymu Nr. 4921/2022.

Konkrečiai, kiekvienas besimokantis turės savo asmeninių įgūdžių sąskaitą, kurioje gali būti įtrauktos teisės į subsidijuojamą tęstinį profesinį mokymą.  Iš esmės tai kreditai, kurie bus suteikiami išduodant mokymo kuponus ir pan., skirtus gauti tęstinio profesinio mokymo, konsultavimo ir mentorystės ar sertifikavimo paslaugas.

Taigi, individualių įgūdžių sąskaitoje:

  • registruojami ir esami, ir būsimi įgūdžiai, kuriuos piliečiai įgis mokymo ir kvalifikacijos kėlimo programose, kuriose jie dalyvauja;
  • darbuotojams ir bedarbiams suteikiamas biudžetas, kuris gali būti panaudotas mokymams, siekiant pagerinti jų įgūdžius ir įsidarbinimo galimybes;
  • sudaroma piliečiams galimybė įrodyti savo įgūdžius remiantis gyvenimo aprašymais, ankstesne darbo patirtimi, dalyvavimu mokymuose ir t. t., o valstybei – mokyti žmogiškuosius išteklius įgūdžių, kurių reikia darbo rinkai, pavyzdžiui, skaitmeninių ir žaliųjų įgūdžių.

Praktiškai individualių įgūdžių paskyra taip pat bus naudojama kaip skaitmeninė rinkmena, kurioje pateikiama (bet tuo neapsiribojant) informacija, būtina turėtojo tapatybei nustatyti, visa sąskaitos turėtojo įgyta švietimo ir mokymo veikla, visi gauti subsidijuojami mokymai ir su jais susijusios dotacijos sumos. Be to, į ją bus įtrauktos sąskaitos turėtojo teisės į subsidijuojamą tęstinį profesinį mokymą.

Teisės aktais nustatyta, kad profesinio mokymo teisių, kurios taikant individualias įgūdžių sąskaitas turi būti suteikiamos bedarbiams ir atitinkamiems darbuotojams, vertė gali būti ne didesnė kaip 1 500 EUR.  Fiksuota suma, kuri turi būti skiriama visiems paramos gavėjams, neatsižvelgiant į socialinius kriterijus, yra 1 100 EUR, o 400 EUR bus skiriama remiantis socialiniais kriterijais (lytis, amžius, specialios grupės). Taip 18–29 metų moterims ir gyventojų grupėms, susiduriančioms su didesnėmis kliūtimis patekti į darbo rinką (pvz., neįgaliesiems), suteikiama priemoka už įgūdžių teises.

Priemonės finansavimas iš pradžių bus vykdomas naudojant Ekonomikos gaivinimo fondo išteklius, skirtus nacionaliniam ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planui „Graikija 2.0“.

Pagal dabartinę sistemą subsidijuojamose programose dalyvaujama tol, kol išnaudojamos stažuotojui skirtos lėšos jų individualioje įgūdžių sąskaitoje. Taip pat yra dar vienas apribojimas: besimokantysis gali būti mokomas tos paties dalyko daugiau nei vieną kartą tik praėjus dviem metams.

© Graikijos darbo ir socialinių reikalų ministerija

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/4511
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė