2021 m. Eurostato duomenimis, Italijoje padaryta didelė pažanga skaitmeninių įgūdžių srityje

2022-07-21

Remiantis 2021 m. Eurostato duomenimis, kuriais bus grindžiamas 2022 m. Europos Komisijos skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indeksas (DESI), 2020–2021 m. Italijoje išaugo bendri skaitmeniniai įgūdžiai ir interneto naudojimas. Nepaisant pastaruoju metu padarytos pažangos mažinant skaitmeninę atskirtį ir patobulinimų, kuriuos lėmė veikla, skatinama pagal nacionalinę skaitmeninę strategiją, Italija vis dar atsilieka nuo ES partnerių. Internetu naudojasi daugiau kaip 80 proc. italų, tačiau daugiau kaip 54 proc. žmonių vis dar neturi pagrindinių skaitmeninių įgūdžių. Istat 2021 m. teisingos ir tvarios gerovės (BES) ataskaitos duomenys kartu su Eurostato ataskaita gali suteikti daugiau įžvalgų su švietimu susijusiais aspektais ir Italijos regionų skirtumais. 

Skaitmeninių įgūdžių trūkumo regionuose ir demografinėse grupėse šalinimas

Eurostato duomenys apima skaitmeninių įgūdžių vertinimą, grindžiamą sistemos „DigComp“kompetencijos sritimis (informacijos ir duomenų raštingumas, komunikacija ir bendradarbiavimas, skaitmeninio turinio kūrimas, sauga, problemų sprendimas). Iš 2021 m. duomenų matyti, kad italai ypač turi techninių gebėjimų spręsti problemas (88 proc.), informacijos ir duomenų raštingumo įgūdžių (71 proc.), o kitose srityse – silpnesni. 65–74 m. amžiaus žmonės turi aukšto lygio bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių, kai kuriais atvejais pralenkdami jaunimą. 

„Siekdama pagerinti rezultatus, susijusius su pagrindiniais rodikliais, Italija turi spręsti plačiai paplitusio nepakankamo skaitmeninio sąmoningumo problemą ir sumažinti žmonių, kurių padėtis nepalanki ir nesaugi, skaičių visoje šalyje. Šiuo požiūriu skaitmeninė atskirtis, kaip nurodyta BES 2021 m. ataskaitoje, „norėtų padidinti socialinę ir kultūrinę bei ekonominę nelygybę ir ją dar labiau padidinti“.

Skaitmeninių žinių skirtumai tarp regionų yra ryškūs. Pietinių regionų rezultatai prastesni nei šiauriniai: Trento provincijoje interneto naudotojų skaičius skiriasi daugiau kaip 20 proc., palyginti, pavyzdžiui, su Molise. Tai pasakytina ir apie darbuotojų mokymo galimybes ir kvalifikacijos kėlimo programas, kuriose bendrą pagerėjimą nacionaliniu lygmeniu lėmė šiauriniai regionai. Nepaisant to, kad padaugėjo nuotolinio darbo ir nuotolinio mokymosi atvejų, 2021 m. 3 iš 10 Italijos namų ūkių vis dar neturėjo prieigos prie asmeninio kompiuterio ir (arba) stabilaus interneto ryšio. Be to, daugiau žmonių Italijoje dalyvavo internetiniuose kursuose, švietime ar mokyme – jų skaičius viršija ES vidurkį. 

Strateginiai veiksmai skaitmeninei atskirčiai mažinti ir spragai panaikinti 

Pastaraisiais metais Italija nestovėjo vietoje dėdama pastangas panaikinti skaitmeninių įgūdžių trūkumą, o nacionalinio ir ES lygmens iniciatyvos ir veikla davė reikšmingų rezultatų. Nacionalinėje skaitmeninių įgūdžių strategijoje ir susijusiame veiklos plane, parengtuose pagal Repubblica Digitale (Skaitmeninė Respublika), aiškiai apibrėžta strateginė skaitmeninių įgūdžių politikos kryptis, investuojama į labiau struktūrinius veiksmus ir užtikrinamas vykdomų iniciatyvų aktualumas. Tai matyti iš 2021 m. Italijos DESI ataskaitos, kurioje pabrėžiama pažanga kuriant skaitmeninę ekosistemą su visų lygmenų suinteresuotaisiais subjektais: ES institucijos, pilietinė visuomenė, viešojo ir privačiojo sektorių atstovai ir Italijos nacionalinė skaitmeninių įgūdžių ir darbo vietų kūrimo koalicija (kuriai vadovauja Repubblica Digitale). 

Pagrindiniai ir aukšto lygio skaitmeniniai įgūdžiai yra Italijos vyriausybės švietimo ir socialinės politikos pagrindas, o įvairiais veiksmais taip pat siekiama panaikinti lyčių nelygybę IRT srityje (tik 16 proc. IRT ekspertų Italijoje yra moterys).

„Siekiant remti labiau specializuotų įgūdžių ugdymą ir platų informuotumą apie skaitmeninių technologijų svarbą, įvairūs veiksmai skirti jaunimui, nedalyvaujančiam formaliojo švietimo ir mokymo programose, bandant spręsti IRT absolventų trūkumo ir lyčių nelygybės problemą, taip pat regionų skirtumus. Kitas tikslas – suderinti aukštojo mokslo sistemą ir mokymą su darbo rinkos poreikiais.“

Pirmieji žingsniai siekiant šio tikslo buvo atlikti įgyvendinant Nacionalinę skaitmeninių įgūdžių strategiją, Italijos veiklos planą ir veiklą pagal Repubblica Digitale iniciatyvą. Tačiau kelias į priekį yra ilgas. Visų dabartinių ir būsimų subjektų įsipareigojimas skaitmeninių įgūdžių, mokymo, IRT ir užimtumo srityse yra labai svarbus siekiant ES skaitmeninio dešimtmečio tikslų ir kartu sprendžiant būsimus uždavinius. 

Apie autorių

Nello Iacono yra Technologinės pertvarkos departamento programos „Repubblica Digitale“, remiančios Italijos inovacijų ir skaitmeninės pertvarkos ministrą, koordinatorius. Jis yra inovacijų ekspertas, turintis ilgalaikę skaitmeninių technologijų ir įgūdžių sektoriaus vadovo, konsultanto ir verslininko patirtį. Jis yra knygų ir straipsnių, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama su inovacijomis ir skaitmenine transformacija susijusioms temoms, autorius.

Apie Italijos nacionalinę koaliciją

2020 m. balandžio mėn. Technologinių inovacijų ir skaitmeninės pertvarkos ministerija įsteigė Italijos skaitmeninių įgūdžių ir darbo vietų kūrimo koaliciją. Koalicija grindžiama įvairių suinteresuotųjų subjektų iniciatyva „Repubblica Digitale“, kuria skatinami skaitmeniniai įgūdžiai visais Italijos ekonomikos ir visuomenės lygmenimis. Iniciatyva siekiama nustatyti ir įtraukti kuo daugiau suinteresuotųjų subjektų (pvz., įmones, viešuosius subjektus, NVO ir kt.) ir taip sukurti kultūrinius pokyčius, grindžiamus reikiamų gebėjimų gerinimu, kad būtų galima visapusiškai pasinaudoti skaitmeninės transformacijos teikiama nauda. 

 

© fizkes

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/3620
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė