Airija: organizacijų koalicija skaitmeninių įgūdžių trūkumo problemai spręsti

2022-07-08

Skaitmeninio raštingumo didinimas yra iššūkis, su kuriuo susiduriama visoje Europoje ir visame pasaulyje. Airijoje 42 proc. žmonių šiuo metu save apibūdina kaip „mažiau nei vidutiniškai“ turinčius skaitmeninius įgūdžius, kurie yra netvarūs, nes siekiame visiškai skaitmeninės ekonomikos, priklausomai nuo visų piliečių pagrindinių skaitmeninių įgūdžių ir žinių, kad klestėtų. 

Kokiais būdais galime išspręsti šią įgūdžių trūkumo problemą? 

Šiose diskusijose ir darbe, susijusiame su šių įgūdžių ugdymu, daugiausia dėmesio skiriama Airijos skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos partneriams. Toliau pateikiami trys organizacijų partnerių pavyzdžiai, kurių tikslinės sritys skiriasi, tačiau kurių bendras tikslas – skatinti skaitmeninį raštingumą visoje Airijoje. 

ICDL Ireland yra pirmaujanti skaitmeninių įgūdžių mokymo ir sertifikavimo partnerė, kuri padėjo daugiau kaip 800 000 besimokančiųjų Airijoje kelti kvalifikaciją švietimo ar užimtumo srityse. ICDL Ireland, kaip nacionalinių kompiuterių bendrijų ir kitų partnerių ekspertų tinklo dalis, savo klientams, įskaitant viešojo ir privačiojo sektorių darbdavius visuose Airijos sektoriuose, teikia nuo pardavėjo nepriklausomus standartus. ICDL Europe generalinė direktorė Linda Keane teigia, kad:

„Dabar reikia visų visuomenės sluoksnių skaitmeninių įgūdžių. Daugumai darbuotojų reikia skaitmeninių įgūdžių, kad jie galėtų sėkmingai dirbti, o tai reiškia, kad stipri ekonomika dabar taip pat priklauso nuo skaitmeniniu būdu raštingų gyventojų. Lankstus ir tikslinis požiūris į mokymąsi ir mokymas, pritaikytas prie besimokančio asmens įgūdžių profilio, padės mums pasiekti visus visuomenės narius, kuriems reikia kelti kvalifikaciją, persikvalifikuoti ir pradėti mokytis skaitmeninių įgūdžių.“

„Cosįn“ – didžiausia Airijos suaugusiųjų bendruomeninio švietimo teikėja – suteikia galimybę mokytis nuo nuo pradinio iki tolesnio ir aukštojo mokslo visoje Airijoje mokslo asmenims visoje Airijoje. Siūlomi tokie kursai kaip ankstyvojo amžiaus vaikų ugdymas ir priežiūra, bendruomenės priežiūra, bendruomenės vystymasis, vadovavimas, priklausomybių studijos ir socialinis verslas. Jau daugelį metų An Cosįn yra pradėjęs naudoti švietimo technologijas, kad padidintų jų aprėptį visoje šalyje ir į nepakankamai aptarnaujamas bendruomenes, siūlydamas daug mišrių kursų internetu ir klasėje.

Kalbėdamas iniciatyvos „Get Yourself Online“ pradžioje, generalinis direktorius Heydi Foster sakė:

„Turime užtikrinti, kad toliau stengsimės pirmiausia pasiekti labiausiai nutolusius asmenis ir pradėti jų pasitikėjimo skaitmenine kompetencija stiprinimo procesą. Turime toliau kartu siekti bent 80 proc. skaitmeninės įtraukties iki 2030 m., kad jie turėtų lygias galimybes, kurias suteikia technologijos ir skaitmeniniai įgūdžiai.“

SOLAS yra valstybinė agentūra, kuriai pavesta kurti tolesnio švietimo ir mokymo sektorių, ji padeda finansuoti ir koordinuoti įvairias mokymo ir tolesnio švietimo programas, bendradarbiaudama su vietos švietimo ir mokymo tarybomis (ETB), taip pat mokyklomis ir koledžais, taip pat su įvairiomis švietimo agentūromis nacionaliniu lygmeniu. SOLAS padėjo plėtoti tarpvyriausybinį, tarpekonominį ir visuomeninį suaugusiųjų raštingumą visą gyvenimą: 2021 m. paskelbta 10 metų suaugusiųjų raštingumo, skaitymo ir skaitmeninio raštingumo strategija. 

SOLAS generalinis direktorius Andrew Brownlee sakė:

„Skaitmeninio raštingumo didinimas yra gyvybiškai svarbus siekiant sudaryti sąlygas lygiateisiam dalyvavimui mūsų vis labiau skaitmeninėje visuomenėje. Norint pasinaudoti galimybėmis ir paslaugomis, nuo darbo paraiškų pateikimo iki sąskaitų tvarkymo, reikia skaitmeninių įgūdžių ir jie yra labai svarbūs siekiant išlaikyti aktualumą darbo rinkoje, kurioje vyksta skaitmeninimas. Užtikrinti, kad asmenys galėtų gauti paramą savo skaitmeninių įgūdžių ugdymui visą gyvenimą, yra iššūkis, tačiau šį uždavinį galime įveikti bendradarbiaudami su partneriais iš visos Airijos.“

Bendradarbiavimas siekiant panaikinti skaitmeninę atskirtį 

Trys pirmiau minėti koalicijos partneriai yra puikūs pavyzdžiai, kaip organizacijos aktyviai dalyvauja remiant skaitmeninius įgūdžius – nuo pagrindinio raštingumo iki pažangesnės IT praktinės patirties. Tuo pat metu jų pastangomis dalijamasi nacionaliniame suinteresuotųjų subjektų koalicijos tinkle. Airijos skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos platforma suteikia partneriams galimybę nustatyti konkrečius prioritetus ir kartu juos spręsti. Tai apima šiuolaikinio požiūrio į mokymą skatinimą, darbo jėgos kvalifikacijos kėlimą, IT profesijų, kaip karjeros pasirinkimo, skatinimą, kliūčių skaitmeniniams įgūdžiams ugdyti nustatymą, taip pat visuomenės ir darbdavių informuotumo apie skaitmeninių įgūdžių tobulinimą didinimą.  

Apibendrinant, nacionalinė koalicija sutelkia visus veiksmus skaitmeniniams įgūdžiams ugdyti ir leidžia partneriams pripažinti pasiektus laimėjimus, taip pat pateikti vieni kitiems siūlomus tolesnius veiksmus. 

Apie Mary Cleary

Mary Cleary yra Airijos kompiuterių draugijos (ICS) generalinė sekretorė. Ji taip pat pirmininkauja CEN techniniam komitetui Nr. 428: „Skaitmeninė kompetencija ir IT profesionalumas“.

Apie Airijos kompiuterių draugiją

Airijos kompiuterių draugijos misija – skatinti, remti ir atstovauti Airijos IRT specialistų interesus. IRT, įsteigta 1967 m. kaip organizacija, atstovaujanti IRT specialistams, teikia rekomendacijas dėl profesinių standartų, tinklų ir partnerystės galimybių bei išteklių savo narių profesiniam tobulėjimui. Airijos kompiuterių draugija taip pat siekia didinti ir skatinti kompiuterinį raštingumą, įskaitant kvalifikacijos sertifikavimą, skatina IRT mokymo programų rengimą ir prieinamumą bei skatina tinkamą ir patikimą IRT naudojimą visoje švietimo sistemoje. 

 

© Mediteraneo

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/4153
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė