Ispanija: kaip įveikiamas skaitmeninių įgūdžių trūkumas

2022-07-08

Technologijos yra pagrindinis naujų verslo modelių ir inovacijų kūrimo veiksnys. Ispanija plačiai įsitraukė į intensyvų skaitmeninės transformacijos procesą, kurį paspartino COVID-19 krizė. Šiuo prisitaikymo laikotarpiu švietimas ir mokymas yra tos sritys, kurios laikomos itin svarbiomis vystymuisi ir užimtumui.

Kokia yra padėtis, susijusi su skaitmeniniais įgūdžiais Ispanijoje?

Technologinių žinių trūkumas daro poveikį tiek vyriausybinėms agentūroms, švietimo sistemoms, technologijų pramonei, tiek verslininkams. Tiesą sakant, 46 proc. Ispanijos įmonių susiduria su sunkumais ieškodamos darbuotojų, turinčių reikiamus skaitmeninius gebėjimus. Sunkiausia su technologinėmis specialybėmis, pavyzdžiui, susijusiomis su duomenų analize, debesijos kompiuterija ir taikomųjų programų kūrimu. 

Kokios yra pagrindinės to priežastys?

Apskritai mažėja gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos dalykų, kurie dažnai laikomi pernelyg sudėtingais, studentų skaičius. Tai ypač pasakytina apie merginas, nes keletas tyrimų rodo, kad jų įsitraukimui trukdo nepakankamas pasitikėjimas mokymosi įgūdžiais, menkas šių disciplinų socialinis orientavimas ir neigiama socialinių stereotipų įtaka. Tai kartu su tuo, kad mokyklose, universitetuose ir profesinio mokymo centruose trūksta mokytojų ir dėstytojų, daro vis didesnę įtaką Ispanijos jaunimo sprendimui pasirinkti gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos dalykus ir juose dalyvauti.

Daugelio nuomone, didėja disbalansas tarp žmonių ir darbuotojų švietimo bei žinių ir įmonių poreikių, ypač vidurinio ugdymo ir profesinio mokymo srityje. Dabar siekiama nukreipti savo studentus į vidurinį ir aukštesnio lygio profesinį mokymą ir skatinti dvejopą profesinį mokymą, kuris Ispanijoje dar tik prasidėjo. 

Kaip panaikinti skaitmeninių įgūdžių trūkumą? AMETIC rekomendacijos

„Švietimas turi tapti prioritetu. Mokyklų švietimo programos turėtų būti ne tik technologijų mokymas, bet ir informuotumo apie skaitmeninių technologijų saugumą, pasitikėjimą ir etiką didinimo programos. Kita vertus, programavimas greitai tampa toks būtinas dalykas, kaip anglų kalba.“

Taip pat reikia atnaujinti mokytojų žinias, įskaitant jų gebėjimą dirbti su naujomis technologijomis ir taikomosiomis programomis klasėje arba skatinti projektais grindžiamą mokymą, įskaitant skaitmeninį verslumą. Skaitmeninio švietimo modelių ir technologijų naudojimas turėtų vykti nuo pat pirmojo mokymosi etapo visą gyvenimą.

„Švietimo ir profesinio rengimo ir mokymo skaitmeninių įgūdžių ugdymas turi atitikti rinkos poreikius. Labai svarbu plėtoti, atnaujinti ir kurti sąsajas tarp universitetinių laipsnių ir profesinio mokymo, taip pat skatinti švietimo įstaigų ir įmonių bendradarbiavimą, kad mokymo programos ir pedagogų mokymas būtų plėtojami kartu su technologijomis“.

Neseniai patvirtintu naujuoju Profesinio mokymo reglamentu bus toliau remiamos dvejopo profesinio mokymo programos. Vis dėlto įmonės visoje Ispanijoje pabrėžia, kad reikia fiskalinių ir (arba) ekonominių priemonių, kuriomis būtų skatinamas universitetų ir įmonių bendradarbiavimas ir dvejopas mokymas.

„Turėtume parengti įvairias švietimo programas, kad būtų matyti daugiau į technologijas orientuotos veiklos, skirtos moksleiviams, skatinantiems gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos profesijas. Susidomėjimas šia karjera gali būti paskatintas suburiant specialistus iš tokių sričių kaip kibernetinis saugumas, dirbtinis intelektas, daiktų internetas, debesija ar didžiųjų duomenų ekspertai ir skatinant juos tapti sektinais pavyzdžiais ir mentoriais, kad studentai baigtų mokslus.“

Kai kurios iš toliau nurodytų programų buvo ypač sėkmingos padedant jaunuoliams mokytis ir kurti skaitmenines technologijas, pavyzdžiui, Švietimo ministerijos STEAM aljansas, klubas įkvepiančias mergaites, DesarrolladorAs, WOMEN4IT, Mujer e Ingeniería arba ToolBox akademija

Siekdami puoselėti aplinką, kurioje skatinamas darbuotojų mokymasis visą gyvenimą, žmogiškųjų išteklių departamentai ir įmonių vadovai turėtų skatinti aktyvią užimtumo darbo vietoje politiką per visą savo profesinį gyvenimą, įskaitant mokymą internetu. Kai kurios privačios įmonės jau kuria savo universitetus savo darbuotojams: pavyzdys – Grupo Eulen arba CEPSA Digital Experience. Daugelyje programų taip pat daug dėmesio skiriama darbuotojų, darbo ieškančių asmenų ir piliečių kvalifikacijos kėlimui, pavyzdžiui: Conecta Empleo, Fundaula, Barselonos skaitmeninis talentas.

Be to, svarbu nuolat stebėti, tirti ir analizuoti profesinių kvalifikacijų poreikį ir jų raidą įvairiuose gamybos sektoriuose. Jame turi būti atsižvelgta į bedarbių mokymo IRT klausimais planą, AMETIC kartu su kitomis skaitmeninėmis asociacijomis ir profesinėmis sąjungomis dalyvauja Skaitmeninės ekonomikos ir pramonės sektoriaus jungtiniame komitete, kurį organizuoja FUNDAE (valstybinis darbuotojų mokymo fondas), ir siekiame atnaujinti mūsų sektoriaus mokymo specializacijas.

Galiausiai viešojo ir privačiojo sektorių bendradarbiavimo skatinimas padės rasti konkrečius sprendimus, kurie turės įtakos skaitmeninių įgūdžių trūkumui. Tiek privačios įstaigos (asociacijos, verslo mokyklos, universitetai, švietimo centrai, mokyklos, įmonės), tiek viešosios suinteresuotosios šalys ir politikos formuotojai (valstybės sekretoriatas, Švietimo ir profesinio mokymo ministerija ir kt.) turi dalyvauti nuo pat pradžių. Pavyzdžiui, 2019 m. vasario 28 d. pasirašytame Švietimo ir profesinio mokymo ministerijos ir AMETIC susitarime peržiūrėtos profesinio mokymo profesijos, susijusios su šiuo sektoriumi, visų pirma su kompiuterių tinklų sistemų administravimo aukšto lygio techniko, daugiaplatformės taikomosios programos kūrimo aukšto lygio techniko ir žiniatinklio taikomųjų programų kūrimo aukšto lygio techniko. Šiuo metu rengiami virtualiosios realybės ir blokų grandinės specializacijos kursai.

Apie Francisco Hortigüela

Telekomunikacijų inžinierius, turintis daugiau kaip 30 metų patirties skaitmeninių technologijų sektoriuje. Dirba įvairiose srityse, pavyzdžiui, pardavimo, rinkodaros, komunikacijos ir viešųjų reikalų srityse, pavyzdžiui, „Philips“ ir „Samsung“. Nuo 2019 m. yra AMETIC vykdomasis direktorius. Per savo karjerą jis sėkmingai vadovavo nacionaliniams švietimo ir skaitmeninių įgūdžių projektams. 

Apie AMETIC

AMETIC atstovauja Ispanijos skaitmeninių technologijų pramonei. Mūsų nariai yra įvairaus dydžio įmonės, įskaitant dideles pasaulines IT, telekomunikacijų, plataus vartojimo elektronikos, paslaugų ir skaitmeninio turinio bendroves, taip pat kitas pirmaujančias skaitmeninės transformacijos įmones ir kitas sektoriaus asociacijas. Mūsų pagrindiniai prioritetai yra skaitmeninimas ir skaitmeniniai įgūdžiai.

 

© wutzkoh

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/3640
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Kibernetinė sauga
Blokų grandinė
Virtualioji realybė
Programinė įranga
Interneto svetainių kūrimas
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė