Spalis - Europos kibernetinio saugumo mėnuo

2021-10-08

Europos kibernetinio saugumo mėnuo – tai kasmetinė Europos Sąjungos akcija, skirta ES piliečių ir organizacijų kibernetiniam saugumui skatinti. Joje pristatomos ne tik organizatorių - Europos Sąjungos kibernetinio saugumo agentūros (ENISA) ir Europos Komisijos, bet ir akcijoje dalyvaujančių šalių iniciatyvos. Akcijos tikslas – dalytis informacija ir skleisti informuotumą piliečiams, organizacijoms ir įmonėms apie daugelį interneto saugumo aspektų.

Šiųmetinė akcija, pažymėta grotažyme #ThinkB4UClick, turi dvi pagrindines temas:

  • pirmoji pagalba: patarimai, ką daryti patekus į kibernetinę ataką, ir
  • kibernetinis saugumas namuose.

Šios dvi temos iškilo kaip esminis atsakas pandemijos metu, dėl kurios internetu naudotis pradėjo vis daugiau piliečių Europoje ir visame pasaulyje, tačiau dažnai nesuprasdami galimų pavojų. Informacija apie juos yra labai svarbi, todėl akcijos svetainėje, be daugelio kitų išteklių, tam skirtas visas skyrius su Europos žemėlapiu „Pirmoji pagalba“. Kiekvienai šaliai galima rasti naudingų kontaktų bet kokiais su kibernetiniu saugumu susijusiais klausimais – nuo ​​apsipirkimo iki bankų sukčiavimo, ir ką daryti, jei buvo įsilaužta į socialinio tinklo paskyrą.

Šių metų kampanijos dalis „Kibernetinis saugumas namuose“ yra skirta patarimams ir žinioms, kaip užtikrinti kibernetinį saugumą kasdieniame gyvenime, pavyzdžiui, perkant internetu, bendraujant, dirbant ar mokantis nuotoliniu būdu, pateikiami naudingi tinkamo kibernetinio elgesio patarimai, skirti kasdienei patirčiai internete.

Kita iniciatyvos dalis – Europos kibernetinio saugumo iššūkis, kuris šiemet vyks jau šeštąjį kartą ir bus surengtas Čekijos Respublikoje. „Iššūkis“ yra kasmetinis Europos renginys, suburiantis jaunus talentus iš visos Europos linksmintis ir varžytis kibernetinio saugumo srityje. Iššūkyje geriausi kibernetiniai talentai iš kiekvienos dalyvaujančios šalies susitiks Prahoje, kad bendradarbiautų ir galų gale varžytųsi tarpusavyje. Jiems bus iššūkis spręsti su saugumu susijusias užduotis tokiose srityse kaip žiniatinklio sauga, mobiliojo ryšio sauga, kriptovaliutos galvosūkiai, atvirkštinė inžinerija ir tiriamoji ekspertizė, o jas išsprendę rinks taškus.

Kvietimas prisijungti prie Kibernetinio saugumo mėnesio skirtas visiems: suinteresuotos organizacijos gali prisidėti siūlydamos savo vietinę ar nacionalinę iniciatyvą, papildyti kibernetinio saugumo mėnesį savo veiklomis. Galiausiai, iniciatyvų svetainėje visiems piliečiams siūlomi specialiai parengti mokymai apie 4 esminius dalykus, kuriuos visi turime išmokti daryti saugiau. Spalio 8 d., pirmadienį prasidėjusios akcijos metu gyventojai galės mokytis tokiomis temomis:

  1. Slaptažodžių valdymas
  2. Duomenų atsarginių kopijų kūrimas
  3. Privatumo nustatymai
  4. Apsauga nuo socialinės inžinerijos

 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/thinkb4uclick-european-cybersecurity-month-2021
Skaitmeninė technologija, specializacija
Kibernetinė sauga
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų