2021 m. Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinė: be skaitmeninių įgūdžių nebus inovacijų

2021-07-05

2021 m. birželio 26 d. Europos Komisija paskelbė 2021 m. Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinę (EIS). EIS - tai metinis leidinys, kuriame apžvelgiama inovacijų padėtis Europoje ir pateikiami duomenys, padedantys kurti ir įgyvendinti novatoriškesnę politiką įvairiuose sektoriuose ir srityse. Jis taip pat yra informacijos šaltinis politikos formuotojams, kuriame pateikiami svarbūs statistiniai ir analizuoti duomenys pagal pagrindinius veiklos rodiklius. ES valstybės narės plačiai naudojasi EIS, kuri yra bendra sistema, leidžianti viešojo administravimo institucijoms ir vyriausybėms įvertinti sritis, kurias reikia tobulinti, ir padidinti inovacijų diegimo rezultatus.

2021 m. Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinės leidimas yra konkretesnis: ją atnaujinant atsižvelgiama į pasaulinės COVID-19 pandemijos poveikį inovacijų ir mokslinių tyrimų ekosistemai; taip pat įtraukiami nauji rodikliai, kuriais vertinamos pagrindinės įgūdžių sritys: skaitmeniniai įgūdžiai ir pažangieji skaitmeniniai įgūdžiai, kvalifikacijos kėlimas ir perkvalifikavimas, mokymasis visą gyvenimą ir užimtumo tendencijos informacijos ir ryšių (IRT) sektoriuje. Kiti rodikliai naudojami siekiant įvertinti Europos MVĮ gebėjimą pateikti rinkai novatoriškus produktus ir sprendimus, taip pat organizacijų skaitmeninę brandą integruojant naujus sprendimus. Šia prasme 2021 m. EIS turi dar vieną tikslą: skatinti, skatinti ir stumti į priekį skaitmeninę, tvaresnę ir konkurencingesnę Europą ir užtikrinti, kad Europos MVĮ taptų pagrindiniais skaitmeninio perėjimo dalyviais.

Skaitmeninių įgūdžių ir jų poveikio inovacijoms vertinimas

2021 m. Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinėje vertinami rezultatai pagrindinėse įgūdžių srityse, pavyzdžiui:

  • skaitmeninimas, įskaitant asmenis, kurių bendrieji skaitmeniniai įgūdžiai viršija pagrindinius;
  • žmogiškieji ištekliai, įskaitant naujus doktorantūros absolventus (STEM srityje), 25-34 metų amžiaus gyventojus, turinčius aukštąjį išsilavinimą, ir mokymosi visą gyvenimą tendencijas;
  • informacinių technologijų naudojimas, įskaitant bendrus duomenis apie IT naudojimą, taip pat: įmonės, aktyviai rengiančios mokymus savo darbuotojų ir personalo informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įgūdžiams tobulinti, ir įdarbinti IRT specialistai;
  • papildomi rodikliai, įtraukti 2021 m., apima kvalifikuotų specialistų judumą. Remiantis EIS, aukštos kvalifikacijos darbuotojų profesinis judumas yra tiesiogiai susijęs su žinių kūrimu, kuris laikomas viena iš pagrindinių inovacijų varomųjų jėgų.

Geriausi Europos inovatoriai 2021 m.: kas yra nugalėtojai?

Apskritai inovacijų diegimo rezultatai labiausiai pagerėjo Suomijoje - nuo 2019 m. jie padidėjo 21,4 proc. Tai reiškia, kad Suomija beveik panaikino rezultatų atotrūkį nuo Švedijos - inovatyviausios ES valstybės narės. Pati Švedija vos per vienus metus pasiekė dar 8,4 proc. didesnį veiklos efektyvumą. Tačiau kitos šalys taip pat seka jos pavyzdžiu: vienas iš pavyzdžių - Belgija, kurios rodikliai nuo 2014 m. iki dabar taip pat padidėjo 20,7 proc. Danija išlaikė tvirtas inovacijų lyderės pozicijas: tačiau ji vis tiek nukrito į 3 vietą rezultatų suvestinėje, daugiausia dėl puikių Suomijos ir Švedijos rezultatų.

Nors skirtumai tarp šalių išlieka, Europos inovacijų rezultatų suvestinėje pažymima, kad visos ES valstybės narės gerokai padidino savo inovacijų pajėgumus.

Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinė su Eurostato duomenimis
Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinė su Eurostato duomenimis

Įgūdžių poreikių ir inovacijų poreikių derinimas

Iš 2021 m. Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinėje pateiktų duomenų apie skaitmeninius įgūdžius ir užimtumą matyti keletas įžvalgų. Apskritai, kuo inovatyvesnė šalis, tuo geresni jos rezultatai įvairiuose sektoriuose ir pramonės srityse. O pažangūs skaitmeniniai įgūdžiai gali pakeisti inovacijų ekosistemą, ypač atsiliekančiose ES valstybėse narėse. Norint sukurti inovacijoms palankią verslo aplinką, Europai reikia inovacijų sistemos, kurios rezultatai visose srityse ir sektoriuose būtų aukšti - kartu didinant viešąsias ir privačias investicijas į tokias sritis kaip švietimas, moksliniai tyrimai ir įgūdžių ugdymas. Tvirtų ir tvarių partnerysčių, kuriose dalyvauja įvairūs pramonės, mokslo, visuomeninių, socialinių ir prekybos organizacijų atstovai, kūrimas taip pat yra lemiamas veiksnys, lemiantis inovacijų diegimo rodiklius.

Specializuoti įgūdžiai naujoviškiems sprendimams

Tačiau kokie skaitmeniniai įgūdžiai turi didžiausią inovacijų potencialą? Europos inovacijų diegimo rezultatų suvestinės aiškinamojoje ataskaitoje Skaitmeninių įgūdžių vertinimas nurodoma, kad skaitmeninis raštingumas, dirbtinis intelektas (DI) ir kibernetinis saugumas yra svarbiausi įgūdžiai, galintys paskatinti inovacijų procesus.

Kartu su pagrindinių ir pažangiųjų skaitmeninių įgūdžių ugdymo skatinimu skaitmeninio švietimo prieinamumas ir gebėjimas pritraukti skaitmeninius talentus tiesiogiai remia nacionalinį ir ES konkurencingumą. Veiksmingos nacionalinės skaitmeninių įgūdžių strategijos ir nuosekli mokymosi visą gyvenimą politika, papildyta gausybe tikslinių kvalifikacijos kėlimo ir perkvalifikavimo iniciatyvų, yra raktas į inovacijų ir augimo skatinimą visose šalyse ir regionuose.

 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/european-innovation-scoreboard-2021-no-innovation-without-digital-skills
Skaitmeninė technologija, specializacija
Programinė įranga
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų