Ar šalinant kibernetinio saugumo įgūdžių spragas galima pakeisti pasaulį?

2022-04-11

Kadangi kibernetinių išpuolių skaičius toliau auga geometrine progresija, kyla pavojus visai šalių infrastruktūrai patekti į pasaulį ir žmonių gerovei. Atsižvelgiant į tai, kad vis daugiau kasdienio gyvenimo vyksta skaitmeniniu būdu, svarbiausios paslaugos, priklausančios nuo didesnių elektros energijos tinklų ar tiekimo grandinių, pavyzdžiui, viešųjų paslaugų, sveikatos priežiūros, energetikos ir transporto, galėtų sukelti didelį chaosą, jei jos taptų kibernetinių išpuolių aukomis. 

Remiantis 2021 m. (ISC)2 kibernetinio saugumo darbo jėgos tyrimu, kibernetinio saugumo darbo jėgos trūkumas viršija 2,72 mln. darbuotojų. Nors šis skaičius mažėja, to nepakanka. Kad galėtų veiksmingai apsaugoti ypatingos svarbos turtą, pasaulio kibernetinio saugumo darbuotojų skaičius turi padidėti 65 proc. Tačiau nė viena organizacija, institucija ar vyriausybė negali to padaryti. Nuoseklus, aktyvus pramonės atstovų, mokslininkų ir vyriausybių dalyvavimas ir partnerystė lems, kad kibernetinės grėsmės būtų sustabdytos ir sumažintos, o ištekliai, kuriems gresia pavojus, būtų apsaugoti.

Nors yra daugybė sprendimų ir būdų, kaip sumažinti ir panaikinti įgūdžių atotrūkį, tai turi būti daroma tvariai. Tam reikia keisti įdarbinimo vadybininkų ir personalo vadovų mąstyseną - nuo šiandieninio didesnio žmonių skaičiaus samdymo pereiti prie ilgalaikio naujų talentų ugdymo. Svarbus šio mąstysenos pokyčio elementas taip pat yra užtikrinti, kad įgūdžių trūkumas būtų užpildytas įtraukiuoju būdu, įtraukiant įvairios patirties, įgūdžių ir įgūdžių turinčius žmones.

Visą Pasaulio ekonomikos forumo straipsnį skaitykite čia.
 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/can-closing-cybersecurity-skills-gap-change-world
Skaitmeninė technologija, specializacija
Kibernetinė sauga
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė