Baltijos šalių tvarumo apdovanojimų finale - priemonė neteisėtam interneto turiniui aptikti

2022-11-28

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) naudojamas ir „Oxylabs sukurta dirbtinio intelekto priemonė, skirta neteisėtam ir žalingam turiniui (įskaitant seksualinio vaikų išnaudojimo ir pornografijos atvejus) aptikti, pateko į Baltijos šalių tvarumo apdovanojimų (angl. Baltic Sustainability Awards) finalą. Ši iniciatyva buvo pripažinta „Poveikio aplinkai“ kategorijoje ir nominuota finalininke „Socialinių iniciatyvų“ pakategorijoje. Nugalėtojai paaiškės lapkričio 30 d. Rygoje vyksiančioje Baltijos šalių tvarumo forumo ir apdovanojimų ceremonijoje.

Žalingo turinio internete paieškos priemonę RRT pradėjo naudoti 2022 m. Per pirmuosius du mėnesius patikrinus daugiau nei 288 tūkst. lietuviškų interneto svetainių ir nustačius, kad 19 interneto svetainių galimai pažeidė nacionalinius Lietuvos ar Europos Sąjungos įstatymus, buvo imtasi konkrečių priemonių, kad draudžiamas turinys būtų pašalintas.

Sėkmingas RRT ir „Oxylabs“ bendradarbiavimas prasidėjo 2020 m. „GovTech Lab” idėjų iššūkių serijos metu. RRT pristatė iššūkį ir poreikį turėti dirbtinio intelekto priemonę, padėsiančią Lietuvos interneto erdvėje aptikti nelegalų ir žalingą turinį. Tokią priemonę neatlyginai sukūrė iššūkį laimėjusi įmonė „Oxylabs”. Ji žvalgo Lietuvos IP adresų erdvę ir ieško žalingo turinio. Rastas įtartinas turinys automatiškai perduodamas Interneto karštajai linijai, kad jį įvertintų RRT specialistai.

Jau antrus metus organizuojamuose Baltijos šalių tvarumo apdovanojimuose atrinkti 29 finalininkai iš daugiau kaip 240 paraiškas pateikusių įmonių, organizacijų, startuolių ir ekspertų iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Tai Baltijos šalių regionui skirtas konkursas, kurio tikslas  – atkreipti dėmesį į inovacijų tvarumo srityje svarbą ir įkvėpti naujiems šios srities pasiekimams.

RRT primena, kad interneto vartotojai apie neteisėtą (draudžiamą skelbti) ar žalingą (neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį) turinį, aptiktą internete, skatinami pranešti svetainėje https://www.svarusinternetas.lt/. Pranešimus galima teikti ir anonimiškai. Kaip pranešti apie pastebėtą neteisėtą ar žalingą turinį internete ir kokia tolesnė gautų pranešimų tyrimo eiga, pamatysite šiame vaizdo klipe: https://www.youtube.com/watch?v=TXRBMU4sfOk. Daugiau informacijos apie saugų ir atsakingą elgesį internete rasite interneto svetainėse www.draugiskasinternetas.lt ir www.esaugumas.lt.

Pagal RRT inf.

Apie naujieną

Autorius
RRT
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Kibernetinė sauga
Mašininis mokymasis
Programinė įranga
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė