Bibliotekininkai dalijosi skaitmeninių įgūdžių skatinimo patirtimi (Latvija)

2022-10-21

Seminarą surengė projekto partneriai iš Latvijos – SIA DMG (duomenų žiniasklaidos grupė, Latvija) ir Kultūros informacinių sistemų centras.

Renginio pradžioje bibliotekininkus pasveikino SIA DMG projekto vadovė Māra Jakobsonė. Ji palankiai įvertino didelį Latvijos bibliotekų įsipareigojimą ir susidomėjimą projektu ir pabrėžė, kad bibliotekininkai, vykdydami savo veiklą pagal skaitmeninę Biblio programą, taip pat veikia kaip tyrėjai, kurie, dalyvaudami ir dalydamiesi patirtimi, padeda bendrai kurti ir tobulinti pagal projektą rengiamą profesinio mokymo programą. M. Jakobsonė taip pat pabrėžė, kad šis sektorius yra svarbus pasauliniu mastu Europos lygmeniu, kuriant tarptautinę asmeninio švietimo sistemą, kurioje kiekvienas bibliotekininkas taip pat turės galimybę susikurti savo paskyrą ir informacijos apie įvairias skaitmeninių įgūdžių ugdymo galimybes aplanką.

Kultūros informacinių sistemų centro atstovė Inga Niedra apžvelgė ligšiolinę projekto pažangą, analizuodama įvairias idėjas, kurias pasiūlė projekto dalyvių bibliotekos, siekdamos skatinti geresnį piliečių skaitmeninių įgūdžių įgijimą ir ugdymą.

Tęsdami seminarą, „Skaitmeninio Biblio“ bibliotekų atstovai pasidalijo patirtimi, įgyta rengiant atskirus projektus vietoje, kuriuos pristatė bibliotekininkai iš Pilsrundalės bibliotekos, Madonos savivaldybės bibliotekos, Vecpiebalgo savivaldybės bibliotekos, Skrundos miesto bibliotekos ir Ventspilio bibliotekos.

Ape Biblio projekto specializacijos kursus.

  • Unikali mokymosi galimybė bibliotekų specialistams ir studentams, kurie jau dirba arba planuoja dirbti Biblio projekto šalyse partnerėse (Latvijoje, Bulgarijoje, Graikijoje ir Italijoje);
  • dvi pritaikytos mokymo programos ( CECO ir DIGY),atitinkančios Europos kvalifikacijų sandarą (EKS) ir Europos profesinio mokymo kreditų sistemą (ECVET);
  • modulinės programos ir pažangi medžiaga, tinkama lanksčiam ir individualiam mokymuisi;
  • 38 mokymo moduliai, skirti skaitmeniniams, verslumo ir universaliesiems gebėjimams ugdyti;
  • mišrusis ir darbinis mokymasis bei praktinė patirtis bibliotekose;
  • savarankiškas mokymasis ir lankstus tvarkaraštis, kurį galima derinti su darbu ir studijomis;
  • dėstytojų, mentorių ir projektų koordinatorių parama, kad būtų pasiekti geriausi mokymosi rezultatai.

Dalyviai galėjo užsiregistruoti į vieną iš dviejų specializuotų kursų, specialiai skirtų bibliotekų specialistų sukurtiems pareigybių profiliams:

Šių metų vasario-lapkričio mėn. Biblio specializacijos kursų bandomieji mokymai vyksta šiais būdais.

  • Mišrusis mokymas:
    • 20 valandų trukmės tiesioginių seminarų,
    • 160 valandų trukmės internetinių pamokų ir savarankiško mokymosi,
    • 40 valandų mokymosi pagal projektus;
    • 20 valandų trukmės vertinimas.
  • Mokymas darbo vietoje – 165 valandos.

Bandomieji mokymai vykdomi keturiose Biblio projekte dalyvaujančiose valstybėse narėse – Latvijoje, Bulgarijoje, Graikijoje ir Italijoje. Kursai yra atnaujinti ir suteikia galimybę ugdyti skaitmeninius, verslumo ir universaliuosius įgūdžius, kurie naujajame amžiuje laikomi pagrindiniais bibliotekos specialistų įgūdžiais. Nors kursai skirti bibliotekininkams ir sektoriaus darbuotojams, jie taip pat gali būti tinkami visiems, kurie domisi informacijos sektoriaus plėtra ir skaitmeninimo bibliotekose galimybėmis.

Šį projektą remia Europos Komisija. Sutarties Nr.: 608964-EPP-1–2019-IT-EPPKA3-VET-NETPAR

© Biblio

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/6972
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų