Dirbtinio intelekto mokslinių tyrimų ir švietimo skatinimas. Universitetai suvienija jėgas siūlydami geresnes programas ir kursus

2022-11-30

Diskusijų apie dirbtinį intelektą Europoje aktualumas, apimtis ir įtaka neabejotina. Ypač artėjant oficialaus Europos Sąjungos Dirbtinio intelekto akto priėmimui, dirbtinio intelekto mokymas tampa esminiu elementu tiek Europos bloko šalims, tiek žmonėms ir už jo ribų.

Pavyzdžiui, Prancūzija dirbtinio intelekto moksliniams tyrimams ir švietimui nedelsdama suteikė prioritetą, paskelbdama svarbius kvietimus teikti finansavimą, pavyzdžiui, savo projektą „Ateities įgūdžiai ir prekyba“, kuriam sėkmingai įgyvendinti Sorbonos universitetas gavo beveik 7 mln. EUR iš Prancūzijos nacionalinės mokslinių tyrimų agentūros. Šiuo finansavimu siekiama numatyti darbo vietas ir įgūdžius, kurių reikės ateityje dirbtinio intelekto srityje, ir remti švietimo įstaigas joms rengiant studijų programas ir kursus, kurie padėtų rengti DI specialistus, galinčius patenkinti šiuos poreikius. 

Dirbtinis intelektas ES aukštojo mokslo srityje: „4EU+ Alliance“ atvejis 

Kaip šis augantis dirbtinio intelekto vaidmuo atrodo Europos aukštojo mokslo kontekste ir kokių metodų reikia imtis, kad būtų užtikrintas veiksmingas atsakas į jo poveikį ateityje?

Bendradarbiavimas yra svarbus Europos aukštojo mokslo įvairovės rodiklis. Sorbonos universitetui dėl daugiašalio ir tarpdalykinio Europos universitetų darbo pavyko pasinaudoti įvairiomis mokslinių tyrimų ir švietimo galimybėmis. Viena iš pagrindinių tokių galimybių varomųjų jėgų yra „4EU+“ aljansas, kurį sudaro septyni Europos universitetai, turintys bendras vertybes, įskaitant daugiadalykiškumą, inovacijų skatinimą ir atvirojo mokslo skatinimą.  

Aljanso veiksmai grindžiami keturiomis pavyzdinėmis iniciatyvomis, įskaitant 3 pavyzdinę iniciatyvą: „Skaitmeninimas, modeliavimas ir transformavimas“, kuriame aktyviai dalyvaujame ir dalyvaujame. Ši pavyzdinė iniciatyva apima keletą teigiamų iniciatyvų, skirtų švietimui DI srityje plėtoti, įskaitant jungtinių magistro studijų programų ir bendrų kursų kūrimą. Šis integruoto bendradarbiavimo metodas sudaro sąlygas tarpdalykiškumui, kuris yra esminis inovacijų variklis, veikti švietimo programose. 

„Mąstantis DI“ – ateities langas 

„Mąstantis DI“ – naujas atviras internetinis kursas, kurį parengė SCAI (Sorbonos dirbtinio intelekto centras) ir „4EU + aljansas“, – tai tik vienas iš šio požiūrio pavyzdžių. Jis yra nemokamas ir atviras visiems ir ypač svarbus magistrantūros studentams ir doktorantams, jame siūlomos žinios apie dirbtinio intelekto technologijų etines, sociologines ir teisines pasekmes. Kursai apima 11 internetinių pamokų, kurias lanksčiai rengia pripažinti DI specialistai.

Tokios iniciatyvos kaip „Mąstantis DI“ kurso sukūrimas yra be galo svarbios, nes tai suteikia dalyviams žinių, kurios ateityje taps būtinos: pavyzdžiui, gebėjimas naudotis duomenimis ir kritinis mąstymas.

Nors šie pokyčiai neabejotinai yra žingsnis teisinga linkme, jie yra tik pradžia.

Norėdami iš tikrųjų užtikrinti, kad mūsų būsimieji dirbtinio intelekto studentai po dešimties, dvidešimties, penkiasdešimties metų sugebės įveikti šios srities iššūkius ir sudėtingumą, pirmiausia turime toliau plėtoti tarpdiscipliniškumą, pripažindami jį esminiu būsimų akademinių programų aspektu. Kartu su šiuo siekiu turėtume daugiau dėmesio skirti tarpsektoriškumui, į mokymo projektus įtraukdami, pavyzdžiui, išorės įmones.

Vienas iš tokių pavyzdžių – Sorbonos universiteto programa SOUND.AI, finansuojama pagal programą MSCA, kuria skatinama kompetencija mokymo srityje ir teikiama parama doktorantų karjeros plėtrai. 

Akivaizdu, kad būsimi dirbtinio intelekto poreikiai negali būti patenkinti pavieniui. Institucijos turi plėsti ne tik savo bendradarbių tinklą, bet ir savo perspektyvas. 

 

Apie autorių

Sorbonos universitete apsigynęs skaitmeninių humanitarinių mokslų daktaro laipsnį, 2019 m. Xavier Fresquet dalyvavo kuriant Sorbonos universiteto dirbtinio intelekto centrą SCAI. Dabar jis yra SCAI direktoriaus pavaduotojas ir kaip inžinierius tyrėjas plėtoja mokslinius tyrimus muzikologijos ir taikomojo dirbtinio intelekto srityse.

Apie Sorbonos universitetą

Sorbonos universitetas yra daugiadisciplininis, daug mokslinių tyrimų vykdantis pasaulinio lygio universitetas. Įsikūręs pačioje Paryžiaus širdyje ir veikiantis regione, jis siekia, kad jo studentai sėkmingai mokytųsi ir spręstų XXI a. mokslo iššūkius. Savo 55 300 studentų, 6 400 akademinių tyrėjų ir partnerių mokslininkų bei 3 600 administracinio ir techninio personalo, kurie kasdien užtikrina jo veiklą, dėka Sorbonos universitetas skatina įvairovę, kūrybiškumą, inovacijas ir atvirumą pasauliui.

 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7086
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė