Dirbtinio intelekto naudojimo mokymo ir mokymosi srityje etikos gairės

2022-11-30

Dirbtinio intelekto sistemos tapo įprasta mūsų kasdieniame gyvenime. Labai svarbu turėti daugiau žinių apie jų poveikį mūsų pasauliui, ypač švietimui ir mokymui, nes jie ir toliau keičiasi.

Būtinos esminės žinios apie dirbtinį intelektą ir duomenų naudojimą, kad pedagogai ir studentai galėtų konstruktyviai, kritiškai ir etiškai sąveikauti su šia technologija ir visiškai įgyvendinti savo pažadą, atsižvelgiant į spartų jos naudojimą.

Atsižvelgdama į tai, spalio 25 d. Europos Komisija paskelbė pedagogams skirtų etikos gairių dėl dirbtinio intelekto ir duomenų naudojimo švietimo srityje rinkinį. Šios gairės yra 2021–2027 m. skaitmeninio švietimo veiksmų plano veiksmas.

Jos išsklaido paplitusią ir paplitusią klaidingą nuomonę apie dirbtinį intelektą (DI), kuri gali klaidinti žmones ir kelti susirūpinimą dėl jo taikymo, visų pirma švietimo srityje.

Mokytojai, turintys mažai patirties skaitmeninio švietimo srityje arba jos neturintys, gali naudotis rekomendacijomis, skirtomis pradinio ir vidurinio ugdymo pedagogams.

Pedagogams ir mokyklų vadovams teikiamos praktinės gairės, kaip veiksmingai integruoti dirbtinio intelekto ir duomenų naudojimą į mokyklų mokymo programas, kartu atsižvelgiant į etikos aspektus ir poreikius.

Gairėse taip pat siūloma, kaip didinti informuotumą ir įtraukti bendruomenę į mokytojų ir pedagogų diskusijas apie etiško DI ir duomenų naudojimo įgūdžių ugdymą.

Susipažinkite su informacijos suvestine ir infografiku.

Visas ataskaitos tekstas pateikiamas čia.

© Europos Komisija

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7077
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų