Džiuginančios tendencijos: vyresnio amžiaus lietuviai sparčiai mokosi naudotis išmaniosiomis technologijomis

2021-07-28

Skaitmeninio raštingumo klasėse norinčiųjų tobulėti ir įgyti naujų skaitmeninių žinių netrūksta. Vyresnis amžius – ne priežastis sustoti mokytis naujų dalykų, – įsitikinę projekto „Prisijungusi Lietuva“ organizatoriai, tad jų organizuojamuose nemokamuose mokymuose dalyvauja ne tik jaunimas ir vyresnio amžiaus darbingi žmonės, bet ir į pensiją jau išėję gyventojai.

Laidą galite žiūrėti čia.

Kaip pastebi vienas iš projekto „Prisijungusi Lietuva“ koordinatorių, Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) Skaitmeninės aplinkos skyriaus vedėjas Arminas Rakauskas, jaunimas visuomet lengviau žengia koja kojon su sparčiai kintančiu skaitmeniniu pasauliu, greičiau perpranta naujausias technologijas, tačiau amžius nėra kliūtis mokytis naujovių ir vyresniame amžiuje.

„Žinoma, pradėti mokytis naujų dalykų vyresniame amžiuje yra sunkiau, tačiau tikrai įmanoma. Jei pasižiūrėtume į interneto naudojimo augimą, tai pamatytume, kad šiuo metu tai vyksta vyresnio amžiaus žmonių sąskaita. Tai reiškia, kad jaunoji karta informacijos sklaidos priemonėmis naudojasi praktiškai 100 proc., tačiau juos gana sparčiai vejasi ir vyresnioji karta“, – pasakoja A. Rakauskas.

Per kelis pastaruosius metus naudojimasis skaitmeninėmis ryšio priemonėmis vyresnio amžiaus žmonių tarpe išaugo kone trečdaliu. Remiantis Lietuvos statistikos departamento 2020 m. duomenis, 65-74 metų amžiaus grupėje internetu naudojasi net 46 proc. žmonių. Prie pasiektų rezultatų neabejotinai prisidėjo ir projektas „Prisijungusi Lietuva“, kuriuo siekiama ne tik padėti prisijaukinti naujausias technologijas, bet ir parodyti, kaip skaitmeninis raštingumas gali padėti palengvinti kasdienį gyvenimą.

„Šiuolaikinių technologijų dėka galima greitai ir patogiai susimokėti mokesčius, užsiregistruoti pas gydytoją, užsisakyti maisto į namus, nuotoliniu būdu bendrauti su artimaisiais. Galų gale – skaityti naujienas internete, sužinoti apie aktualiausius ir naujausius įvykius Lietuvoje ir pasaulyje. Tad visi mokymai orientuoti į praktines situacijas, kurios būtų naudingos vyresnio amžiaus žmogui, – sako A. Rakauskas ir pastebi, kad nemokamuose mokymuose dalyvauti gali absoliučiai visi. Dalis gyventojų į mokymus ateina su nuliniu žinių bagažu, kita dalis – turėdami tik bazinius įgūdžius. Abiem atvejais projekte dirbantys specialistai individualiai konsultuoja gyventojus kaip naudotis išmaniuoju telefonu, planšete ar kompiuteriu, atsako į jiems rūpimus klausimus. Mokymų metu dalyviai yra edukuojami apie saugų naudojimąsi išmaniosiomis technologijomis, jiems paaiškinama, kaip atsirinkti patikimą informaciją, kokių šaltinių, internetinių puslapių reikėtų vengti, kaip neužkibti ant sukčių kabliuko.“

Mokytis – lengva, klausti – ne gėda

Kaip pastebi vieno iš projekto vykdytojų, asociacijos „Langas į ateitį“ valdybos pirmininkė Loreta Križinauskienė, apie mokymosi visą gyvenimą svarbą pastaruoju metu kalbame išties nemažai. Laikmečiui sparčiai kintant, o technologijoms atsinaujinant, būtina investuoti į savo žinias ir nuolatinį tobulėjimą.

„Dar prieš startuojant „Prisijungusi Lietuva“ projektui, buvome numatę, kiek jame turėtų sudalyvauti žmonių, tačiau jam dar nesibaigus, šis skaičius jau gerokai viršytas. Džiaugiamės dalyvių aktyvumu bei matome, kad vyresnio amžiaus žmonės išties yra be galo žingeidūs ir išradingi. Kiekvienas internete gali atrasti sau įdomią ir patinkančia veiklą. Viso to mes ir mokome šiuose kursuose. Tai yra puiki galimybė, kurią suteikia mūsų valstybė ir struktūriniai fondai“ – sako L. Križinauskienė

Aktyviausiai, anot specialistės, mokymuose iki šiol dalyvavo Ignalinos, Ukmergės, Radviliškio, Pagėgių ir Skuodo savivaldybių gyventojai, tačiau ir kitose savivaldybėse gyventojų aktyvumas išties džiugina. Didžiausias susidomėjimas skaitmeninių žinių gilinimu buvo vyresnio amžiaus gyventojų tarpe: net 72 proc. projekto dalyvių yra vyresni nei 51 metų, 42 proc. iš jų – pensijinio amžiaus.

Nemokamo skaitmeninio raštingumo užsiėmimai pradedantiesiems iki rugsėjo mėnesio vis dar vyksta viešosiose Lietuvos bibliotekose. Užsiregistruoti į nemokamus užsiėmimus galima telefonu 862020691, el. paštu mokymai@vipt.lt, visa informacija apie mokymus www.prisijungusi.lt.

Projektui pasibaigus, svetainė lankytojų patogumui ir toliau veiks. Čia rasite daugiau nei 30 programų, skirtų savarankiškam mokymuisi, bei naudingos medžiagos, kuri padės susipažinti su paslaugomis internete, išmaniojo telefono programėlėmis ar skaitmeninių darbų galimybėmis.

 

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė