E. skautai – Lietuvos bibliotekose

2019-09-27

Prieš du mėnesius sėkmingai startavo dar viena asociacijos „Langas į ateitį“ vykdoma projekto „Prisijungusi Lietuva – efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė visuomenė“ veikla – e. skautų tinklo kūrimas. Ši veikla jau įtraukė 118 jaunuolių savanorių iš 34 Lietuvos savivaldybių.  Iki šio laiko e. skautai jau padėjo 157-iems vietiniams gyventojams, norintiems geriau ir tvirčiau pasijusti šiandienos skaitmeniniame gyvenime.

Kuriamas e. skautų tinklas jungia 14-29 metų savanorius, gebančius naudotis šiuolaikiniais išmaniaisiais įrenginiais ir pasiryžusius padėti vyresniems bendruomenės nariams išmokti efektyviau jais naudotis. E. skautai kiekvieną norintį ar jau įsigijusį išmanųjį telefoną ar planšetę supažindina su pagrindinėmis šių įrenginių funkcijomis, saugaus naudojimo taisyklėmis bei pademonstruoja galimybes (išmaniąsias programėles, WIFI, bendravimo socialiniuose tinkluose galimybes ir pan.). Ši veikla ne tik puiki proga atlikti gerą darbą, bet ir patobulinti savo bendravimo įgūdžius su vyresnio amžiaus žmonėmis. „Iš tikrųjų smagu ir gera bendrauti su žmonėmis. Visi puikiai ir aktyviai nusiteikę, todėl su šypsena padedu“, – įspūdžiais dalijosi viena pirmųjų projekto e. skaučių Sabina (16 metų).

Prieš 2 mėnesius prasidėjusi veikla įsibėgėja – kasdien prie e. skautų tinklo prisijungia vis daugiau savanorių. E. skautų konsultacijos jau vyksta 34 Lietuvos savivaldybių bibliotekose.  Aktyviausi  yra Ignalinos bei Plungės rajonų e. skautai. Taip pat neatsilieka Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Joniškio rajono, Pasvalio rajono, Vilniaus miesto, Šiaulių miesto ir Zarasų rajono savivaldybių jaunimas. Tikimasi, kad iki 2020 m.  pabaigos į šią veiklą įsitrauks 1500 jaunuolių, kurie pagelbės 7500 bibliotekų lankytojų.

dcs
Nuotraukose akimirkos iš Lietuvos skautijos pavasarinės šventės „Kur Jurgis, Ten ir Barkus!“, kurioje buvo pristatoma e. skautų veikla (Mindaugo Kaminsko nuotr.) 

Kaip tapti e. skautu?

Prisijungti prie e. skautų tinklo veiklos kviečiami visi 14-29 metų jaunuoliai, įgudę naudotis išmaniaisiais telefonais ir galintys savo žiniomis pasidalinti su vyresnio amžiaus žmonėmis. „Susidomėję ir norintys prisidėti prie šios iniciatyvos, pirmiausia turi užsiregistruoti svetainėje www.prisijungusi.lt. Ten rasite naudingą informaciją, kuri padės pasiruošti būsimai veiklai ir atlikę testą, galėsite parsisiųsti e. skauto pasą. Su juo jau galima keliauti į artimiausią biblioteką ir susitarus su bibliotekininku pradėti e. skauto veiklą“, – ragina Projekto „Prisijungusi Lietuva“ e. skautų veiklos koordinatorius Arvydas Ruseckis.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė