EK priėmė pasiūlymą 2023 m. paskelbti Europos įgūdžių metus

2022-10-21

Atsižvelgdama į EK pirmininkės Ursulos von der Leyen 2022 m. pranešimą apie ES padėtį, Komisija priėmė pasiūlymą 2023-uosius oficialiai paskelbti Europos įgūdžių metais.
 

Žalioji ir skaitmeninė pertvarka atveria naujų galimybių europiečiams ir ES ekonomikai. Šiuo atžvilgiu labai svarbu visiems europiečiams suteikti žinių ir įgūdžių, kurių reikia ateičiai tiek darbe, tiek kasdieniame gyvenime.

Tačiau šiandien daugiau kaip 75 proc. ES įmonių teigia, kad sunku rasti reikiamų įgūdžių turinčių darbuotojų, o naujausi Eurostato duomenys rodo, kad reguliariai mokosi tik 37 proc. suaugusiųjų. Iš naujausių 2022 m. DESI duomenų taip pat matyti, kad trečdalis Europoje dirbančių asmenų neturi pagrindinių skaitmeninių įgūdžių.

Siekdama spręsti bendro įgūdžių trūkumo Europoje problemą, Komisija pasiūlė Europos įgūdžių metais atgaivinti mokymąsi visą gyvenimą, bendradarbiaujant su Europos Parlamentu, valstybėmis narėmis, socialiniais partneriais, valstybinėmis ir privačiomis užimtumo tarnybomis, prekybos ir pramonės rūmais, švietimo ir mokymo paslaugų teikėjais, taip pat darbuotojais ir įmonėmis kartu. Šiuo atžvilgiu Komisija konkrečiai siūlo:

  • skatinti veiksmingesnes investicijas į mokymą ir kvalifikacijos kėlimą siekiant kuo labiau padidinti Europos darbo jėgos potencialą ir padėti žmonėms pereiti iš vienos darbo vietos į kitą;
  • užtikrinti, kad įgūdžiai atitiktų darbo rinkos poreikius, be kita ko, bendradarbiaujant su socialiniais partneriais ir įmonėmis;
  • suderinti žmonių siekius ir įgūdžius su galimybėmis darbo rinkoje;
  • pritraukti trečiųjų šalių žmones, turinčius ES reikalingų įgūdžių.

Kad pasiektų šiuos tikslus, Komisija propaguos kvalifikacijos kėlimo ir perkvalifikavimo galimybes, atkreipdama dėmesį į atitinkamas ES iniciatyvas ir finansavimo galimybes, kad būtų skatinamas jų įsisavinimas ir įgyvendinimas vietoje.

Už prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusią Europą atsakinga vykdomoji pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager apie šią iniciatyvą sakė: „Skaitmeniniai įgūdžiai yra labai svarbūs, jei norime dirbti su technologijomis. Skaitmeninio gyvenimo valdymas, pvz., sąskaitų apmokėjimas, automobilių stovėjimo leidimų prašymas ir kt., mums, kaip piliečiams, suteikia žinių. Kuriant visuomenei skirtus sprendimus naudojant technologijas, kurios padeda mums kasdieniame gyvenime, reikia ekspertinių žinių. Nusprendėme dėl tikslų, todėl dabar atėjo laikas imtis veiksmų. Europos įgūdžių metai padės mums sutelkti pastangas, kad žmonės galėtų mokytis.“

 

© Europos Sąjunga 2022 m., EK Garso ir vaizdo tarnyba

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/6973
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų