Europoje reikia daugiau IT specialistų, tačiau pereinant prie skaitmeninių technologijų reikės IT profesionalų

2022-07-08

Europos Komisija paskelbė plataus užmojo tikslą, kad iki 2030 m. Europos darbo jėgą sudarytų 20 mln. IT specialistų. Visi turėtų palankiai vertinti šią iniciatyvą, nes naujų technologijų, pavyzdžiui, dirbtinio intelekto, robotikos ir blokų grandinės, kūrimas ir pritraukimas bus vykdomas tik naudojantis tinkama IT praktine patirtimi šiems procesams remti.

Yra daug būdų, kaip siekti šio tikslo. Tai apima kitos kilmės darbuotojų kvalifikacijos kėlimą ir perkvalifikavimą, įvairesnių gyventojų pritraukimą, aukštos kokybės švietimo programų ir pameistrystės programų rengimą. Turime ne iš naujo išrasti ratą, o užtikrinti, kad būtų dalijamasi geriausios praktikos pavyzdžiais plečiant sėkmingų veiksmų mastą įgyvendinant tokias iniciatyvas kaip Skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicija ir informavimo sistema.

„Tačiau, nors labai svarbu didinti IT specialistų skaičių, Europos vyriausybės, socialinės ir švietimo sistemos turi sutelkti dėmesį ne tik į kiekybę, bet ir į IT darbuotojų įgūdžių kokybę ir veiksmus, kurių reikia šiai kokybei užtikrinti.“

Sutelkti dėmesį į IT darbuotojų kompetencijos kokybę

Pavyzdžiui, galime galvoti apie netechninius dirbtinio intelekto technologijų kūrėjo darbo padarinius. Dirbtinio intelekto etiniai aspektai ir galimas šališkumas yra svarbūs klausimai, dėl kurių dažnai diskutuojama, ir daugelis, įskaitant Europos Parlamento narius, ragino užtikrinti didesnį reglamentavimą, kad būtų užkirstas kelias galimai diskriminaciniams algoritmams. Europa turi ne tik kurti tokias naujas reguliavimo priemones, bet ir investuoti į IT specialistus, kurie supranta su jų kūrimo darbu susijusią apimtį ir riziką ir kaip jie peržengia grynai techninių aspektų ribas. Kūrėjai turėtų turėti galimybę remtis esama gerąja patirtimi ir gairėmis ir suvokti visuomenės atsakomybę, susijusią su jų produktu, kurti sprendimus, kurie būtų etiškai subalansuoti ir suteiktų realios vertės galutiniam naudotojui. Jos taip pat turi būti įsipareigojusios nuolat peržiūrėti šiuos sprendimus, taip pat stebėti kylančius iššūkius ir įtraukti juos į savo darbą.

Bendradarbiavimas yra labai svarbus remiant aukštus profesionalumo standartus

Toks profesinis elgesys ir kompetencija neturėtų apsiriboti tik IT sektoriaus darbuotojais. Turėtų dalyvauti kiekvienas atitinkamas subjektas: darbdaviai, socialiniai partneriai, taip pat švietimo ir mokymo paslaugų teikėjai turėtų sudaryti palankesnes sąlygas naudotis prieinamomis ir tinkamomis profesinio tobulėjimo galimybėmis.

Šį bendrą požiūrį jau rengia Europos standartizacijos komitetas (CEN), paskelbdamas Europos e. kompetencijos sistemą (e-CF), kuri jau padėjo daugeliui įmonių visoje Europoje aprašyti esamus ir reikalingus IT profilius ir organizuoti savo darbuotojų kvalifikacijos kėlimo veiklą. Šiuo metu CEN planuoja 2022 m. paskelbti naują etikos metakodeksą.

Apibendrinant, Europai reikia bendrų pastangų siekiant spręsti IT darbo jėgos profesionalumo didinimo problemas, kurios grindžiamos bendrais standartais ir apima visas suinteresuotąsias šalis, kad būtų remiamas aukštos kvalifikacijos, inovatyvių, taip pat atsakingų ir atskaitingų IT specialistų ugdymas.

„Mūsų reikmėms reikia IT darbuotojų, kurie būtų pripažinti aukštos kvalifikacijos ir autoritetingais savo srityse ir kurie pelnytų galutinių naudotojų pasitikėjimą IT grindžiamais produktais ir paslaugomis, taip pat apskritai skaitmenine pertvarka.“

ITPE
generalinis sekretorius Jakub Christoph

Apie IT profesionalumą

Daugiau informacijos apie IT profesionalumo srityje atliekamą darbą rasite ITPE politikos dokumente dėl geriausių IT darbuotojų kūrimo siekiant įgyvendinti Europos skaitmeninę pertvarką.

IT Professionalism Europe (ITPE) yra suinteresuotųjų subjektų, įsipareigojusių didinti IT profesionalumą, tinklas. Tinklą sudaro ypatingos svarbos IT sričių, įskaitant politiką, standartus, žmogiškųjų išteklių ir IT valdymą, viešojo ir privačiojo sektorių ekspertai, taip pat švietimo, mokymo ir kiti IT profesionalumą remiantys paslaugų teikėjai.
 

@ Framestock – stock.adobe.com

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/1688
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Kibernetinė sauga
Daiktų internetas
Didieji duomenys
Debesų kompiuterija
Programinė įranga
Interneto svetainių kūrimas
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė