Europos komisija pristatė kasmetinius Moterų Skaitmeninėje Visuomenėje rezultatus

2019-06-19

2019 m. sausio 11d. Europos komisija pristatė kasmetinę Moterų Skaitmeninėje Visuomenėje rezultatų lentelę, kuri parodo moterų įsitraukimą į skaitmeninės visuomenės veiklas. Rezultatai paremti 13-a skirtingų indikatorių, apimančių bendrą naudojimosi internetu reitingą bei skaitmeninius gebėjimus. Didžiausia atskirtis tarp moterų ir vyrų pastebėta IKT specialistų įgūdžių ir dirbančiųjų šioje srityje rodiklių. Visame Europos IKT sektoriuje dirba tik 17% moterų, kurios gauna 19% mažesnį atlyginimą nei vyrai.

Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės komisijos narė Marija Gabriel sakė: „Tikiuosi, kad iki 2020 metų matysime vienodą moterų ir vyrų įsitraukimą į skaitmeninę ekonomiką, kartu su lygiu užmokesčiu šioje srityje. Turime veikti ne tik todėl, kad tai yra teisinga, bet ir dėl bendros šalių ekonominės situacijos.“

Tuo tarpu Lietuva, atsiduria 16-oje vietoje iš 29-ių Europos šalių. Didžiausias skirtumas tarp vyrų ir moterų IKT srityje matomas tada, kai kalbame apie atlyginimą. Moterys IKT srityje, Lietuvoje, gauna net 28% mažesnį atlyginimą nei vyrai dirbdami tose pačiose pozicijose. Be to, iš visų pabaigusiųjų STEM mokslus, tik 11% yra moterys.

Būtent dėl šių priežasčių, visoje Europoje yra vykdomi šimtai projektų, kurių tikslas paskatinti jaunas merginas nepaisyti visuomenės sukurtų stereotipų ir drąsiai žengti į informacinių ir komunikacinių technologijų sritį. Lietuva nėra išimtis. Vienas iš tokių projektų – „YOUNG-ICT WOMEN: inovatyvūs sprendimai, skirti merginų iš pažeidžiamų visuomenės sluoksnių įtraukimui į skaitmeninę ES visuomenę“. Projekto partnerystę sudaro 9 šalys: Latvija, Lietuva, Graikija, Belgija, Airija, Rumunija, Norvegija, Ispanija ir Malta. Projekto partneriai įvertins 1 000 moterų skaitmeninius įgūdžius ir, bendradarbiaudami su darbdaviais, išrinks 700, kurios bus įdarbintos į IKT sektorių ir turės galimybę mokytis skaitmeninių įgūdžių.

Tam, jog tikslas būtų pasiektas, visose šalyse vyksta suinteresuotųjų grupių susitikimai, kurių metu diskutuojama apie trukdžius jaunoms moterims patekti į technologijų darbo rinką, reikalingiausius įgūdžius, mokymų kokybę, mentorystę ir t.t. Pirmasis susitikimas jau įvyko ir Lietuvoje. Baltijos Edukacinių Technologijų Institutas (BETI), kaip atsakingas partneris, pasikvietė devynis įmonių vadovus ir atstovus, kurie susitikimo metu išskyrė jų manymu moterims trūkstamus įgūdžius ir didžiausias kliūtis, kurios trukdo sėkmingai dirbti IKT srityje. Diskusijos pabaigoje buvo pasiūlyti būdai kaip sumažinti įgūdžių trūkumus bei kaip paskatinti moteris prisijungti prie informacinių ir komunikacinių technologijų įmonių. Sekantis susitikimas bus organizuojamas su moterimis, jau dirbančiomis šioje srityje. Jos diskutuos apie mokymų galimybes bei pateiks siūlymus kaip įtraukti moteris į IT sritį bei jas motyvuoti daryti karjerą čia.

Daugiau apie visus BETI vykdomus projektus ar šio projekto vystymąsi galite rasti www.beti.lt tinklapyje.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Mikroelektronika
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Regioninė