Europos Komisija siūlo patikimą ir saugią skaitmeninę tapatybę visiems europiečiams

2021-06-14

Europos Komisija pasiūlė naują Europos skaitmeninės tapatybės sistemą, kuri būtų prieinama visiems ES piliečiams, gyventojams ir įmonėms. Piliečiai galės pasiekti ir dalytis dokumentais, taip pat įrodyti savo tapatybę naudodamiesi Europos skaitmenine tapatybe, esančioje asmeninėje skaitmeninėje piniginėje savo telefone. Su savo skaitmeninėmis tapatybėmis taip pat bus galima prisijungti prie internetinių paslaugų, pripažįstamų tame regione. Europos skaitmeninės tapatybės sistemos diegimas labai didelėse sistemose bus naudingas europiečiams, nes šios sistemos privalės priimti Europos skaitmeninės tapatybės priemones, pavyzdžiui, kai vartotojui reikia įrodyti savo amžių. Naudotis ar ne Europos skaitmeninės tapatybės pinigine, visada galės rinktis pats vartotojas.

Pagal naująjį reglamentą valstybės narės pasiūlys piliečiams ir įmonėms skaitmenines pinigines, kurios leis susieti savo nacionalinę skaitmeninę tapatybę su kitų asmeninių savybių įrodymu, pavyzdžiui, vairuotojo pažymėjimu, diplomais ir banko sąskaita. Pinigines parūpins valstybių narių pripažinti subjektai, tarp kurių gali būti valdžios institucijos arba privačios organizacijos. Visi europiečiai turės prieigą prie paslaugų internetu, nereikės naudoti asmeninio identifikavimo metodų ar be reikalo dalytis asmens duomenimis, - toks sprendimas suteiks europiečiams galimybę rinktis, kad jie galėtų visiškai kontroliuoti dalijamus duomenis.

Prie pasiūlymo pridedama Komisijos rekomendacija, o kad ji būtų kuo greičiau įgyvendinta, raginama valstybes nares iki 2022 m. rugsėjo mėn. sukurti bendrą priemonių rinkinį ir nedelsiant pradėti būtinus parengiamuosius darbus. Į šią priemonių rinkinį turėtų būti įtraukta techninė architektūra, standartai ir gerosios patirties gairės. Komisija kartu su valstybėmis narėmis ir privačiu sektoriumi bendradarbiaus techniniais Europos skaitmeninės tapatybės aspektais. Europos skaitmeninės tapatybės sistemos įgyvendinimas prisideda prie Skaitmeninės Europos programos tikslų, o daugelis valstybių narių numato naudoti e. valdžios sprendimus, įskaitant Europos skaitmeninę tapatybę, savo Atkūrimo ir atsparumo priemonės nacionaliniuose planuose. Ši sistema yra įtraukta į Komisijos 2030 m. skaitmeninį kelrodį, kuriame nustatyti tikslai ir etapai, kuriuos padės pasiekti Europos skaitmeninė tapatybė. Iki 2030 m. visos pagrindinės viešosios paslaugos turėtų būti prieinamos internetu, visi piliečiai turės turėti prieigą prie elektroninių sveikatos įrašų; o 80 proc. piliečių turėtų naudotis eID sprendimu. Todėl Europos skaitmeninės tapatybės sistema padeda įgyvendinti planuojamą Europos skaitmeninę transformaciją.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/european-commission-proposes-trusted-and-secure-digital-identity-all-europeans
Skaitmeninė technologija, specializacija
Kibernetinė sauga
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų