Europos skaitmeninių įgūdžių sertifikato link

2021-07-29

Šiuolaikinėje visuomenėje skaitmeniniai įgūdžiai yra būtini. Nepriklausomai nuo to, ar jie reikalingi mokymuisi, darbui, ar kasdieniame gyvenime, kiekvienas turi turėti skaitmeninių įgūdžių, kad galėtų susigaudyti aplinkoje. Kadangi technologijos nuolat vystosi vis sparčiau, skaitmeniniai įgūdžiai ir jų sertifikavimas Europos švietimo sistemoje tapo sunkiai įveikiami. Įvairios organizacijos ir vyriausybės siūlo daugybę skaitmeninių įgūdžių mokymo ir sertifikavimo galimybių, todėl sunku įtvirtinti lengvai atpažįstamą kvalifikaciją ar sertifikatą.

Todėl Europos Komisija svarsto galimybę sukurti Europos skaitmeninių įgūdžių sertifikatą (EDSC), apie kurį paskelbta Skaitmeninio švietimo veiksmų plane. Šis sertifikatas palengvintų skaitmeninių įgūdžių sertifikavimą ir pripažinimą vyriausybėms, darbdaviams ir kitoms suinteresuotosioms šalims visoje Europoje. EDSC bus grindžiamas Europos skaitmeninių gebėjimų sistema (DigComp). Ši sistema suteikia piliečiams priemonę savarankiškai įvertinti savo skaitmeninius įgūdžius ir nusistatyti mokymosi tikslus, be to, ji nuolat atnaujinama siekiant užtikrinti, kad kompetencijų sritys atspindėtų sparčiai kintančio skaitmeninio pasaulio pokyčius ir realijas. EDSC iniciatyva padeda siekti Europos įgūdžių darbotvarkėje nustatytų tikslų, t. y. iki 2025 m. pasiekti tikslą, kad 70 proc. 16-74 metų amžiaus asmenų turėtų bent pagrindinius skaitmeninius įgūdžius, ir Europos skaitmeninio dešimtmečio tikslą, kad iki 2030 m. bent 80 proc. gyventojų turėtų pagrindinius skaitmeninius įgūdžius, ir yra finansuojama pagal ES programą Erasmus+.

Siekiant pradėti kurti EDSC, 2021 m. rugsėjo mėn. bus atlikta galimybių studija, kurioje bus nagrinėjami galimi Europos skaitmeninių įgūdžių sertifikato scenarijai. Rengiantis galimybių studijai, Europos organizacija ALL DIGITAL, atstovaujanti daugiau kaip 25 000 skaitmeninių kompetencijų centrų, konsultavosi su savo specialistų bendruomene, kad surinktų informaciją galimybių studijos pagrindiniams klausimams aptarti. ALL DIGITAL surinktos įžvalgos padės Europos Komisijos Jungtiniam tyrimų centrui rengti skaitmeninių kompetencijų bendruomenės poreikius atspindinčią galimybių studiją. Remdamasi galimybių studija, Europos Komisija 2022 m. rugsėjo mėn. surengs bandomąjį prototipo etapą, o 2023 m. pradės EDSC veiklą.

© Europos Komisija

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/towards-european-digital-skills-certificate
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų