„Fit4Internet“ pristatė skaitmeninių įgūdžių barometro rezultatus

2022-11-30

Fit4internet“ (f4i), bendradarbiaujant su Accenture ir Federalinės finansų ministerijos valstybiniu skaitmeninimo ir telekomunikacijų sekretoriatu, 2022 m. spalį pristatė skaitmeninių įgūdžių barometro rezultatus. Pirmoji apklausa atlikta Austrijoje, ir joje pateikiama reprezentatyvi ir patikima Austrijos skaitmeninimo būklės apžvalga.

Rezultatai parodo, kaip yra su Austrijos gyventojų skaitmeniniu pasirengimu, ir pateikia išsamų skaitmeninimo ir skaitmeninių įgūdžių lygio Austrijoje vaizdą. Taigi jie yra tinkamas pagrindas tolesniems gebėjimų stiprinimo veiksmams.

Pagrindinės tyrimo išvados

  • Skaitmeninis tinkamumas vertinamas klaidingai: iš rezultatų matyti, kad įsivertinimo klausimų arba klausimų apie vartojimo įpročius nepakanka, kad būtų galima nustatyti faktinius austrių skaitmeninius įgūdžius. Apskritai skaitmeninis pasirengimas yra pervertintas.
  • Pratybos yra būtina skaitmeninio veiksmingumo sąlyga: kaip ir sporto srityje, skaitmeninių pokyčių ir taikomųjų programų skaitmeniniame pasaulyje nepakanka tobulintis tik retkarčiais. Siekiant sukurti gerą būklę ir išlikti tinkamais, būtina nuolat atnaujinti praktinius įgūdžius.
  • Aukštas švietimo lygis yra tinkamas skaitmeniniu požiūriu: formalusis švietimas yra susijęs su skaitmenine kompetencija. Kuo aukštesnis formaliojo švietimo lygis, tuo didesnis vidutinis skaitmeninis tinkamumas ir realistiškesnis skaitmeninių įgūdžių įsivertinimas. Turintys geresnį išsilavinimą žmonės lengviau pripažįsta savo žinių spragas ir yra labiau linkę tobulintis skaitmeniniais klausimais.
  • Reikia atkreipti dėmesį į lyčių nelygybę: moterys ne tik vertina savo skaitmeninius įgūdžius menkiau nei vyrai, bet ir pasiekia prastesnį pasirengimo lygį nei vyrai. Be to, darbdavių suteikiama įranga moterims yra blogesnė nei vyrams. Daugelis pasisako už tai, kad būtų skatinamas moterų skaitmeninis raštingumas didinant informuotumą, rengiant sąlyginius mokymus ir aprūpinant įranga.
  • Austrai mokosi neoficialiai: pasak Europos Komisijos, skaitmeniniai įgūdžiai yra vieni iš aštuonių pagrindinių mokymosi visą gyvenimą gebėjimų, tačiau tik 10,4 proc. 15–74 metų amžiaus gyventojų per metus dalyvauja lygiaverčiuose kursuose arba mokymuose. Skaitmeniniam pasauliui skirtos mokymosi realijos yra gana neformalios: Beveik 70 proc. skaitmeninių įgūdžių įgyjama individualiais bandymais, interneto platformose ir forumuose.

Skaitmeninių įgūdžių barometras yra pirmoji reprezentatyvi analizė, apimanti skaitmeninius įgūdžius Austrijoje, remiantis Austrijos skaitmeninės kompetencijos programa „DigComp 2.2 AT“. Įgūdžių modelis padeda klasifikuoti skaitmeninius įgūdžius ir juos palyginti.

Pristačius skaitmeninių įgūdžių barometro rezultatus, Federalinė darbo ir ekonomikos ministerija pakvietė „fit4internet“ 2022 m. Įgūdžių barometro rezultatus pristatyti Naujų darbo vietų tarybai. 

Daugiau informacijos: spaudos konferencija ir pagrindiniai skaitmeninių įgūdžių barometro rezultatai.

© f4i

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7087
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė