„Įgūdžiai lustams“: Komisija siūlo lustų aktą, kuriuo siekiama skatinti Europos konkurencingumą ir perėjimą prie skaitmeninių technologijų

2022-02-14

Be lustų nebus skaitmeninių technologijų. Puslaidininkiniai lustai yra labai svarbūs pagrindinėms ateities skaitmeninėms technologijoms, įskaitant dirbtinį intelektą, 5G ir sparčiąją kompiuteriją, kaip numatyta 2030 m. Europos skaitmeninio dešimtmečio programoje. Europos Komisija pasiūlė ES lustų aktą, kuriuo siekiama sukurti klestinčią puslaidininkių ekosistemą, atsparią tiekimo grandinę ir remti kvalifikacijos kėlimo ir perkvalifikavimo iniciatyvas mikroelektronikos srityje.

Savo 2021 m. kalboje apie Sąjungos padėtį Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paskelbė apie naują ES lustų aktą, kuriuo siekiama kartu sukurti modernią Europos lustų ekosistemą ir sustiprinti Sąjungos technologinį suverenumą.

2021 m. vasario 8 d. Europos Komisija pasiūlė šią naują strategiją - Europos lustų aktą. Strategija siekiama užtikrinti, kad ES turėtų reikiamų priemonių, įgūdžių ir technologinių gebėjimų, kad taptų puslaidininkių sektoriaus lydere ne tik mokslinių tyrimų ir technologijų srityje, bet ir pažangių lustų projektavimo, gamybos ir pakavimo srityje.

Europos lustų akto dėka ES galės spręsti puslaidininkių trūkumo problemą ir stiprinti Europos technologinę lyderystę. Pagal strategiją bus sutelkta daugiau kaip 43 mlrd. eurų viešųjų ir privačiųjų investicijų ir nustatytos priemonės, skirtos pasirengti, numatyti ir greitai reaguoti į bet kokius būsimus tiekimo grandinės sutrikimus.

Kad pasiektų šiuos plataus užmojo tikslus, Europai reikės kvalifikuotos mikroelektronikos sektoriaus darbo jėgos. Tiesą sakant, per pastaruosius 20 metų talentingų elektronikos specialistų poreikis didėjo, o 2018 m. Europos mikroelektronikos pramonė tiesiogiai užtikrino 455 000 aukštos kvalifikacijos darbo vietų. Taigi pagrindinis sektoriaus iššūkis - pritraukti ir išlaikyti aukštos kvalifikacijos talentus. Norint tai padaryti, reikia suteikti galimybę naudotis moderniausia pramonėje naudojama projektavimo ir gamybos įranga, taip pat daugiau mokyti studentus spręsti realias verslo problemas.

Švietimo programų, skirtų mikroelektronikos sektoriaus kvalifikacijai kelti, stiprinimas

Vienas iš pagrindinių iniciatyvos „Lustai Europai“ ramsčių - remti švietimo, mokymo, kvalifikacijos kėlimo ir perkvalifikavimo iniciatyvas, kad būtų skatinama kurti kvalifikuotą darbo jėgą Europos puslaidininkių lustų gamybos sektoriuje. Visų pirma veiksmais bus remiama galimybė dalyvauti mikroelektronikos srities antrosios pakopos studijų programose, trumpalaikiuose mokymo kursuose, stažuotėse ir (arba) praktikose, mokymuose pažangiose laboratorijose ir kt.

Be to, pagal iniciatyvą bus remiamas kompetencijos centrų, esančių visoje Europoje, tinklas, kuris suteiks galimybę naudotis technine patirtimi ir eksperimentais puslaidininkių srityje, padedant įmonėms, ypač MVĮ, priartėti prie projektavimo pajėgumų ir tobulinti juos bei ugdyti įgūdžius. Šie centrai turėtų tapti naujovių ir naujų talentų traukos centrais, didinančiais Europos technologinį patrauklumą puslaidininkių gamybos srityje. Juose bus sprendžiama įgūdžių trūkumo problema, pritraukiant ir telkiant naujus talentus ir remiant tinkamos kvalifikacijos darbo jėgos atsiradimą puslaidininkių sektoriui stiprinti, be kita ko, perkvalifikuojant ir keliant darbuotojų kvalifikaciją.

Kompetencijos centrų tinklas padės didinti informuotumą ir suteikti suinteresuotosioms šalims reikalingų žinių, patirties ir įgūdžių, kad jos galėtų sparčiau kurti ir integruoti naujas puslaidininkių technologijas. Be to, jis palengvins patirties perdavimą tarp valstybių narių ir regionų, skatindamas keitimąsi įgūdžiais, žiniomis ir gerąja patirtimi bei bendrų švietimo programų įgyvendinimą.

Siekiant šių tikslų, valstybės narės taip pat raginamos stiprinti savo nacionalines mikroelektronikos įgūdžių strategijas, įskaitant tas, kurios atsispindi nacionaliniuose reformų planuose.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/skills-chips-commission-proposes-chips-act-foster-europes-competitiveness-and-achieve
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Virtualioji realybė
Debesų kompiuterija
5G
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų