Ispanija: 5 pagrindiniai sėkmingų skaitmeninių įgūdžių iniciatyvų kūrimo veiksniai

2022-11-30

Ispanijos kelias į skaitmeninę transformaciją

Ispanija vis dar susiduria su technologinių žinių trūkumu – beveik pusė Ispanijos įmonių susiduria su sunkumais ieškodamos tinkamų skaitmeninių specialistų. Sudėtingiausia su darbuotojais, susijusiais su duomenų analize, debesijos kompiuterija ir taikomųjų programų kūrimu. Tačiau net 49 proc. Ispanijos įmonių savo darbuotojams nesiūlo jokių (perkvalifikavimo) programų. 

Remiantis 2022 m. skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso (DESI) ataskaita, 46 proc. Europos žmonių vis dar neturi pagrindinių skaitmeninių įgūdžių. Kalbant apie žmogiškąjį kapitalą, Ispanija užima 10-ą vietą tarp 27 ES šalių ir šiek tiek viršija ES vidurkį (45,7 proc.). Ispanijos gyventojų, turinčių bent bazinius skaitmeninius įgūdžius, skaičius viršija ES vidurkį (64 proc., palyginti su 54 proc.) ir pastaraisiais metais gerokai padidėjo. Nepaisant šios pažangos, IRT specialistų trūkumas vis dar yra problema (ypač MVĮ), o moterų yra per mažai – jos sudaro mažiau nei 20 proc. visų IRT specialistų.

DESI, Ispanija

1 diagrama. Ispanija 2022 m. DESI, žmogiškojo kapitalo aspektas

Skaitmeninė transformacija suteikia galimybę atsirasti naujiems verslo modeliams, produktams ir paslaugoms ir suteikia galimybę Ispanijai augti.

Švietimas ir mokymas – skaitmeninės transformacijos pagrindas

Skaitmeninei transformacijai pasiekti būtini ištekliai ir infrastruktūra, tačiau pagrindinis veiksnys yra žmonės. Ispanijos skaitmeninės pramonės atstovo AMETIC nuomone, svarbu skatinti skaitmeninius įgūdžius ir kokybišką užimtumą. AMETIC jau daugiau kaip penkerius metus yra Ispanijos nacionalinės skaitmeninės koalicijos koordinatorius ir yra atsakingas už Europos programinės įrangos įgūdžių sąjungos ( ESSA) projekto įgyvendinimą.  

Šiuo metu Europoje trūksta skaitmeninių įgūdžių, o tai trukdo skaitmeninei transformacijai: skaitmeninių įgūdžių dabar reikia vis daugiau profesijų. Siekiant ištaisyti šią padėtį, teikiant švietimo ir mokymo paslaugas reikia labiau atsižvelgti į dabartinę darbo rinkos padėtį. Visų suinteresuotųjų subjektų (įmonių, mokymo sektoriaus, universitetų ir viešojo sektoriaus) dalyvavimas taip pat yra labai svarbus skatinant skaitmeninių įgūdžių ugdymą.

Konkretūs skaitmeninių įgūdžių trūkumo mažinimo pavyzdžiai: 5 patarimai pagal AMETIC

Pirmiausia švietimas turi būti laikomas prioritetu dabartinei ir naujai kartai. Mokymasis visą gyvenimą švietimo sistemoje ir įmonių inicijuotas mokymas gali padėti darbuotojams greičiau prisitaikyti prie kintančios skaitmeninės aplinkos. 

Skaitmeniniai įgūdžiai turėtų tenkinti rinkos poreikius ir būti įtraukti į formalųjį švietimą ir profesinį mokymą. Tai pasiekti gali padėti skaitmeninės visuomenės poreikius atitinkantis universitetinių ir profesinio mokymo studijų programų pasirinkimas. Geresnis švietimo ir verslo bendradarbiavimas taip pat užtikrintų, kad mokymo programos ir darbuotojų mokymas vystytųsi kartu su skaitmeninėmis technologijomis ir tokiu pačiu tempu. 

Taip pat labai svarbu skatinti tinkamą darbuotojų požiūrį į mokymąsi. Tai reiškia, kad reikia skatinti aktyvią užimtumo politiką darbo vietoje per visą darbuotojų profesinį gyvenimą (ypač susijusią su kvalifikacijos kėlimu ir perkvalifikavimu), siekiant užtikrinti, kad darbuotojai turėtų labiausiai paklausius įgūdžius. Specialiai pritaikytos karjeros galimybės taip pat yra patikrintas būdas gerinti darbuotojų įgūdžius, suteikiant naudos organizacijai ir darbuotojų profesiniam tobulėjimui. 

Bendradarbiavimas skatinant viešojo ir privačiojo sektorių bendradarbiavimą yra naudingas visiems. Už veiklą, kuria siekiama panaikinti skaitmeninių įgūdžių trūkumą, atsako vyriausybės ir jos negalima įgyvendinti neįtraukiant įvairių suinteresuotųjų subjektų į tinkamų sprendimų paiešką. Taip pat turime užtikrinti, kad aplinkos tvarumo klausimai būtų įtraukti į visus su darbu susijusius vaidmenis, būtų skatinama aplinką tausojanti vidaus politika, būtų remiama dvejopa skaitmeninė ir žalioji pertvarka.

Galiausiai žmonės turi žinoti labiausiai paklausius darbo profilius ir turėti sektinų pavyzdžių. Tai apima informuotumo apie gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos profesijas didinimą ir inžinerinių įgūdžių įgijimą mūsų jaunimui dalyvaujant įvairiose technologijų įkvėptose švietimo programose ir veiklose. Ekspertai tokiose svarbiose srityse kaip kibernetinis saugumas, dirbtinis intelektas, debesija, daiktų internetas ar didieji duomenys gali būti puikūs sektini pavyzdžiai mokiniams, norintiems baigti studijų programas, ir propaguoti karjeros technologijų srityje svarbą.

Daugiau moterų technologijų srityje

Kelias į lyčių požiūriu subalansuotą darbo aplinką prasideda mokykloje. Ypatingą dėmesį turime skirti jaunoms mergaitėms ir technologijų turiniui, atspindinčiam naujausias skaitmenines tendencijas, pradedant pradiniu ugdymu. Tai neatsiejama nuo informuotumo didinimo, pasitikėjimo skaitmeninėmis technologijomis skatinimo ir verslumo kultūros pagrindų kūrimo. 

Karjerą technologijų srityje turėtume suvokti ne tik kaip būdą sužinoti apie technologijas, bet ir kaip būdą naujovėms diegti.

 

Apie Amalia Pelegrín Martínez-Canales

Amalia Pelegrín Martínez-Canales yra Ispanijos skaitmeninei pramonei atstovaujančios asociacijos AMETIC skaitmeninės politikos, tvarumo ir talentų skyriaus direktorė. Ji turi Mursijos universiteto teisės mokslų daktaro laipsnį, verslo teisinių konsultacijų magistro laipsnį ir vadybos magistro laipsnį.

 

Apie AMETIC

AMETIC yra Ispanijos skaitmeninių technologijų pramonės asociacija. Jos nariai yra visų dydžių įmonės, įskaitant dideles skaitmenines IT, telekomunikacijų, elektronikos, paslaugų ir skaitmeninio turinio įmones, pirmaujančias skaitmeninės transformacijos įmones ir sektorių asociacijas. AMETIC vizija - sukurti Ispanijos visuomenę, kuri naudotųsi skaitmeninių technologijų teikiamomis galimybėmis, nes, AMETIC nuomone, šis sektorius yra pagrindinė varomoji jėga siekiant ekonominių ir socialinių tikslų.

 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7096
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė