Kvantinių technologijų pavyzdinė iniciatyva padeda ES būti kvantinių technologijų atradimų priešakyje

2023-02-14

Paskelbti pirmųjų trejų Europos Komisijos iniciatyvos plėtoti projektus ir praktinę patirtį kvantinių technologijų ir mokslo srityje metų rezultatai, - Europa atsidūrė kvantinių atradimų priešakyje.

2018-2022 m., t. y. plėtros etapu, 31 Europos šalyje paremti 24 projektai kvantinio ryšio, kompiuterijos, modeliavimo, jutimo ir metrologijos bei fundamentinių kvantinių mokslų srityse. Nuo 2016 m. ES "Flagship", tiek "QuantERA" programos kvantiniams moksliniams tyrimams skyrė daugiau kaip 175 mln. eurų ir parėmė kvantinius mokslinius tyrimus 31 Europos šalyje.

Plėtros etape taip pat buvo žengti svarbūs žingsniai siekiant, kad kvantiniai moksliniai tyrimai iš laboratorijos būtų pradėti naudoti komerciniais tikslais: įsteigtos 25 pradedančiosios įmonės bei kvantinio skaičiavimo startuoliai, ir pateiktos paraiškos 105 patentams, iš kurių 64 jau išduoti.

Tarp šių projektų pasiekimų yra, pavyzdžiui, pasaulio rekordai kvantinio ryšio srityje, taip padedant pagrindus saugiems, už šviesą greitesniems informacijos mainams ateityje, taip pat demonstruojamas kvantinis vaizdo apdorojimas, kuris bus tūkstančius kartų tikslesnis nei dabar. Tai rodo kvantinių technologijų potencialą, pavyzdžiui, greičiau ir tiksliau nustatyti diagnozes ir stebėti gydymo poveikį molekuliniu lygmeniu, taip suteikiant gydytojams naujų vertingų įžvalgų; arba užtikrinti labai stiprią konfidencialios informacijos perdavimo apsaugą nuo bandymų įsilaužti, kad būtų galima saugiai perduoti tokius duomenis kaip medicininiai įrašai, finansiniai sandoriai ir vyriausybių aukšto lygio ryšiai, laikantis galiojančių taisyklių.

Kvantinių technologijų pavyzdinės iniciatyvos pirmajame plėtros etape finansuotų projektų pasiekimai buvo pasiekti bendradarbiaujant 1 654 mokslininkams ir 236 organizacijoms, kurie paskelbė 1 313 mokslinių straipsnių (dar 223 yra recenzuojami).

Ataskaitoje ne tik apžvelgiami sėkmingi pavyzdinės iniciatyvos kvantinių technologijų mokslinių tyrimų projektų rezultatai, bet ir apžvelgiama pagrindinė patirtis, įgyta pradėjus kitą pavyzdinės iniciatyvos etapą.

Pavyzdinė iniciatyva bus labai svarbi siekiant Komisijos komunikate "2030 m. skaitmeninis kompasas: Europos kelias į skaitmeninį dešimtmetį" išdėstytų tikslų: iki 2030 m. ES turėtų būti pažangiausia kvantinių gebėjimų srityje. 2021-2027 m. Komisija toliau rems pavyzdinį projektą, skirdama ne mažiau kaip 500 mln. eurų finansavimą pagal programą "Europos horizontas".

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7529
Skaitmeninė technologija, specializacija
Kvantinis skaičiavimas
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų