Naujovės Europos skaitmeninių įgūdžių informavimo sistemos svetainėje

2021-10-11

Europos skaitmeninių įgūdžių informavimo sistema https://digital-skills-jobs.europa.eu nuo šiol bus dar patogesnė naudotis. Dabar joje siūloma daugiau konkrečios šalies informacijos, skiltyse patogiau naršyti, informacija pažymėta naujomis spalvingomis etiketėmis, o ir bendrai vartotojo patirtis tapo geresnė.

Trumpai tariant, dabar skaitmeninių įgūdžių informavimo sistemoje galite rasti naujų ir įdomių funkcijų – viskas po ranka. Naršant interaktyvų žemėlapį su duomenimis ir įžvalgomis apie skaitmeninius įgūdžius Europoje galima greitai įvertinti bei palyginti skaitmeninius įgūdžius vienoje ar  kitoje šalyje, sužinoti 27 ES šalių skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės vertinimo rodiklius (DESI) bei susipažinti su žmogiškojo kapitalo aspektu jose.

Stebėkite, ką kiekviena valstybė narė daro siekdama padėti gyventojams įgyti pagrindinių skaitmeninių įgūdžių ir padidinti dirbančių IRT specialistų, turinčių pažangias kompetencijas, skaičių. Kiekvienos šalies spalva žemėlapyje atitinka skaitmeninių įgūdžių pažangumą. Kuo tamsiau pažymėta šalis, tuo didesnis jos DESI žmogiškojo kapitalo balas ir tuo našiau ji veikia. Nustatę pelės žymiklį ties norima šalimi, sužinosite, kiek žmonių ten turi pagrindinius skaitmeninius įgūdžius, kokią dalį darbo rinkoje užima IRT specialistai ir skaitmeniniai ekspertai, ir kiek įmonių susidūrė su sunkumais įdarbinti kvalifikuotus žmones, turinčius reikiamas skaitmenines kompetencijas.

Paspaudus šalį, žemėlapis bus padidintas ir parodys daugiau įžvalgų bei duomenų. Naršykite nacionalines iniciatyvas, strategijas ir veiksmus, susijusius su skaitmeniniais įgūdžiais, ir sužinokite, kiek jūsų šalis planuoja iki 2026 m. investuoti į įgūdžių tobulinimą ir mokymą iš Atkūrimo ir atsparumo priemonės. Daugiau informacijos rasite interaktyviame žemėlapyje.

Skaitmeninių įgūdžių informavimo sistemos svetainėje dabar siūloma naršyti patogiau naudojant naujas turinio spalvas ir etiketes. Pagrindinės šios svetainės skiltys (veiksmai, galimybės, tyrimai ir bendruomenė) pažymėtos naujomis spalvomis, kad tiksliai žinotumėte, kur esate ir kokio turinio ten galima tikėtis. Kiekvienas turinio elementas dabar taip pat pažymėtas spalvinga etikete, atitinkančia svetainės skiltis.

ES valstybių narių atkūrimo ir atsparumo planai pristatomi naujojoje Nacionalinių iniciatyvų skiltyje, kartu su pagrindiniais projektais, priemonėmis ir reformomis skaitmeninių įgūdžių srityje, kurios turi būti įgyvendintos iki 2026 m. Priemonė NextGenerationEU (ES biudžetas ir didžiausias skatinamųjų priemonių paketas) esmė – atsigavimas ir atsparumas. Pagal šią priemonę ES valstybės narės galės naudotis 723,8 mlrd. EUR (ir paskolomis, ir dotacijomis), skirtomis ES šalių reformoms ir investicijoms remti.

Susipažinkite su nacionaliniais atkūrimo ir atsparumo planais, kuriais siekiama užpildyti atotrūkį tarp šiandienos ir ateities įgūdžių ir paremti perėjimą prie žaliosios ir skaitmeninės technologijos. Ten pateikiama ir pagrindinių veiksmų planų, kuriais skatinami pagrindiniai ir išplėstiniai skaitmeniniai įgūdžiai, analizė ir į tai, kiek šalys į tai investuos.

Kas toliau? Skaitmeninių įgūdžių informavimo sistema pradėjo veikti 2021 m. gegužę ir nuo to laiko nužengė jau ilgą kelią. Kaip informacijos apie skaitmeninius įgūdžius Europoje vieta, svetainė sugebėjo sutelkti aktualiausias naujienas, renginius, mokymus ir įgūdžius bei skaitmeninių kompetencijų tyrimus. Tačiau padėtis, susijusi su skaitmeniniais įgūdžiais, sparčiai keičiasi, o vaizdas tampa sudėtingesnis, kai žiūrima į skaitmeninius įgūdžius įvairiose ES valstybėse narėse. Norint gauti visą vaizdą, tenka gilintis į tai, ką reiškia skaitmeniniai įgūdžiai nacionaliniu lygiu, ir padėti vartotojams sklandžiai ir aiškiai naršyti įvairiose informacijos skiltyse.

Peržvelkite svetainės naujienas visą spalio mėnesį: daug kas vyksta Europoje. Nemažai visoje ES vykdomų kampanijų ir susijusių nacionalinių veiklų, kaip 2021 m. Europos kibernetinio saugumo mėnuo ir šių metų ES programavimo savaitė. Netrukus svetainėje atsiras ir nauja skaitmeninių įgūdžių įsivertinimo priemonė.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/what-new-digital-skills-jobs-platform
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų