Pirmą kartą Lietuvoje kuriamas skaitmeninių lyderių tinklas

2019-01-23

Praėjusiais metais startavęs projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė” („Prisijungusi Lietuva“) pirmą kartą Lietuvoje buria skaitmeninių lyderių tinklą – aktyvius vietos bendruomenių atstovus, padėsiančius savo bendruomenių žmonėms naudotis informacinėmis ir ryšio technologijomis ar tobulinti skaitmeninius įgūdžius.

Eurostat duomenimis, 2018 m. bent kartą internetu Lietuvoje naudojosi 78 proc. 16-74 metų amžiaus asmenų. Palygimui: ES vidurkis – 83 proc. Šie įgūdžiai labai skiriasi ir pagal amžiaus grupes, ir pagal gyvenamąją vietovę – vyresnio amžiaus žmonės, mažesnių miestelių gyventojai internetu naudojasi kur kas mažiau. Tad projekto „Prisijungusi Lietuva“ tikslas – padėti visiems Lietuvos gyventojams išmokti saugiai ir atsakingai naudotis skaitmeninėmis technologijomis. Tai daryti geriausiai su savo aplinkos žmonėmis, todėl projekto veiklos ir orientuotas į vietos bendruomenes.

„Ankstesnė mūsų patirtis parodė, kad iki šiol skaitmeninėmis technologijomis nesinaudojantiems ar minimaliai jomis besinaudojantiems žmonėms sunku pradėti tai daryti. Tad labai gerai, jei šalia būtų žmogus, kuris pakviestų į mokymus, į kurį būtų galima kreiptis pagalbos ar patarimo. Šiuo tikslu ir kviečiame jungtis į projektą skaitmeninius lyderius“, – sakė projekto partnerio, asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Pirmą kartą terminas „skaitmeninis lyderis“ paminėtas 2009 m., kai Jungtinėje Karalystėje pirmąja skaitmenine lydere tapo Martha Lane Fox.  2012 m.  ji paskelbė „Race Online“ kampaniją, kuria siekė paskatinti 8–10 mln. žmonių pradėti naudotis internetu ir tokiu būdu mažinti socialinę atskirtį. Siekiant šio tikslo buvo kuriamas bendruomenių skaitmeninių lyderių tinklas, kurio užduotis – padėti bendruomenės nariams pradėti naudotis internetu.

Panaši veikla laukia ir skaitmeninių lyderių Lietuvoje. Jie informuos savo bendruomenę apie vykstančius projekto renginius, mokymus, pakvies juose dalyvauti, padės užpildyti paraišką bendruomenių įtinklinimo konkursui, skatins bendruomenės narius tobulinti skaitmeninius įgūdžius.

Šiuo metu dalyvauti projekte jau užsiregistravo apie 600 skaitmeninių lyderių ir jų vis daugėja. Projekto „Prisijungusi Lietuva“ komanda – asociacijos „Langas į ateitį“ ir Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos atstovai – jau pradėjo pirmuosius susitikimus su apskričių skaitmeniniais lyderiais. Per renginius  skaitmeniniai lyderiai informuojami apie projekto veiklas, jiems įteikiama jų darbo priemonė – planšetė.

Vėliau skaitmeninių lyderių dar lauks dviejų dienų mokymai, kiti įdomūs ir naudingi renginiai. Norintieji tapti skaitmeniniais lyderiais, bet nespėję to padaryti, dar gali registruotis svetainėje prisijungusi.lt

Plačiau apie projektą: www.prisijungusi.lt

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė