Programavimo savaitė 2021

2021-10-07

Nuo 2013 m. vykstanti Europos Komisijos iniciatyva Programavimo savaitė („CodeWeek“) sulaukė vis didesnio pasisekimo iniciatyvų ir dalyvių skaičiaus požiūriu – šiais metais ji pasiekė 80 šalių ir sudomino 3,4 mln. siekiančią pasaulinę entuziastingų mokytojų ir studentų auditoriją.

Šiais metais spalio 8–24 d. mokiniai ir mokytojai visame pasaulyje pasitelkdami technologijas atliks nustatytas užduotis, o įžanginis renginys vyks internetu spalio 7 d. 17 val. (18 val. Lietuvos laiku). Transliaciją bus gali žiūrėti feisbuko puslapyje ir „YouTube“ kanale.

2013 m. „Young Advisors for the Digital Agenda Europe“ pradėta „CodeWeek“ neabejotinai yra viena iš sėkmingiausių iniciatyvų, kai reikia jaunajai kartai parodyti technologijų potencialą ir jomis sudominti. Vienas iš pagrindinių projekto privalumų yra atviro dalyvavimo samprata: suteikti metodiką ir priemonių rinkinį mokytojams, kad jie galėtų naudoti bendradarbiavimo ir kūrybingus metodus sprendžiant iššūkius, skatinant savo mokinius tapti aktyviais technologijų kūrėjais, o ne tik pasyviais vartotojais.

Iniciatyva apibrėžiama kaip pačių pagrindų judėjimas, kas yra vienas iš jos didžiulės sėkmės komponentų, nes kiekviena mokykla gali sukurti savo projektą ir pasidalinti juo „CodeWeek“ svetainėje. Rezultatas – kūrybinių idėjų ir sprendimų visomis kalbomis pasaulinis žemėlapis, kuris suartina visą klasę, mokytojus ir mokinius, priartina prie programavimo ir technologijų, tuo pačiu parodo bendradarbiavimo technologijų kūrybinį potencialą.

Šiek tiek statistikos iš 2019 m. akcijos: vidutinis dalyvis buvo 11 metų, o 49 proc. jos dalyvių buvo moterys ir merginos. 92 proc. ES programavimo savaitės renginių vyko mokyklose, o tai rodo, kad pastangos įgalinti mokytojus 2019 m. akcijos metu buvo sėkmingos. Tais metais „CodeWeek“ buvo aktyvesnė nei bet kada anksčiau, o rezultatų suvestinėje šalių iniciatyvų skaičius visame pasaulyje pasiekė daugiau nei 21 tūkst. 

Įgyvendinant projektą įvairiose šalyse Europos Komisija ir vietos ES programavimo savaitės ambasadoriai surengė 6 hakatonus, kuriuos finansavo Europos Parlamentas: Graikijos, Latvijos, Airijos, Italijos, Rumunijos ir Slovėnijos studentai galėjo vasarą registruotis svetainėje ir dalyvauti viename iš hakatonų. Dešimt geriausių komandų tęsė savo hakatonus ir vasarą dalyvavo mokymuose bei gavo patarimų.

Nacionaliniai nugalėtojai dalyvaus paskutiniame hakatone, kuris vyks spalio 14 d., 18 val. Lietuvos laiku. Tiesiogiai šį renginį galima stebėti feisbuko puslapyje ir „YouTube“ kanale.  Tačiau, ES kodo savaitė gali trukti ištisus metus. Svetainėje siūlomi kiti puikūs šaltiniai, skirti mokytis ir mokyti programuoti, naudojant „Coding@Home“ – trumpų vaizdo įrašų, galvosūkių ir žaidimų, kuriuos galima atlikti namuose, rinkinį, modeliuojantį kompiuterinį mąstymą, skirtą lavinti programavimo įgūdžius be išankstinių žinių ar elektroninių prietaisų – kuris puikiai tiks ir klasėje.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/ready-steadycodeweek-2021
Skaitmeninė technologija, specializacija
Programinė įranga
Mobiliųjų programų kūrimas
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų