Projektas „Prisijungusi Lietuva“ baigia registruoti į pažengusiųjų programų mokymus

2021-06-10

Nors projekto „Prisijungusi Lietuva“ mokymai pagal pažengusiųjų programas dar vyksta, tačiau naujų dalyvių registracija baigta. Kas turi pradžią, turi ir pabaigą — nemokami skaitmeninio raštingumo mokymai ir keliauja link pabaigos. Gera žinia ta, kad visi norintys dar turi galimybę atrasti skaitmeninį pasaulį pradedančiųjų mokymuose, kurie jau grįžo į bibliotekas.

Tiesa, kiekvienoje savivaldybėje vis dar galioja ribojimai, priklausomai nuo esančios epidemiologinės situacijos, todėl reikėtų įsitikinti ar tikrai biblioteka jau pasirengusi priimti mokymų dalyvius. Tai galima padaryti paskambinus tel. 8 620 20 961, parašius e. paštu mokymai@vipt.lt arba tiesiog teirautis artimiausioje bibliotekoje.

Populiarios mokymų programos ir daug praktikos

Vos prasidėjus projektui „Prisijungusi Lietuva“, jo iniciatoriai užsibrėžė tikslą, jog visos mokymų programos turės būti maksimaliai pritaikomos praktikoje. Ir tai mums pavyko. Sukurta vienuolika mokymų programų – nuo naudojimosi elektroninėmis paslaugomis iki įdomaus ir turiningo laisvalaikio, nuo gebėjimo tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius darbui iki saugaus elgesio internete.

Reikšmingiausia visų projekto „Prisijungusi Lietuva“ mokymų ypatybė ta, jog juose gausu praktikos. Tai įvertino ir patys dalyviai, apklausose nuolat atkreipdami dėmesį, jog mokymai jiems buvo naudingi, mat juose gausu praktinių užduočių.

Matome, jog visose Lietuvos savivaldybėse populiariausią pažengusiųjų mokymų programų trejetuką dalyviai sudėliojo taip: pirmoje vietoje – „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis“ – joje mokėsi net 11120 mokymų dalyvių, antroje vietoje, ne daug atsilieka – „Dokumentų kūrimas internete ir dalijimasis su kitais“ – joje mokėsi 10250 mokymų dalyvių, o trečioje vietoje – „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas“ – laiką planavo 9300 mokymų dalyviai.

Karantino virsmas

Kaip ir visiems išgyvenusiems pastarųjų metų įdomųjį laikotarpį, taip ir projektui „Prisijungusi Lietuva“ teko priimti ne vieną iššūkį, mobilizuotis bei patirti virsmą. Vos prasidėjus pirmajam karantinui ir supratus, jog mokymai bibliotekose vykti nebegali, visa projekto komanda sutelkė jėgas ir mokymai transformavosi į nuotolinius. Iš viso pažengusiųjų mokymų programas jau baigė 83 138 mokymų dalyvių, iš jų nuotoliniu būdu mokėsi 35 400 mokymų dalyviai.

„Esame be galo dėkingi komandai, lektoriams ir dalyviams, kurie nepabūgo ir priėmė karantino iššūkius, mokėsi naujų mokymosi būdų ir atvėrė naujas galimybes. Tai iš ties itin svarbios ypatybės šiuolaikiniame pasaulyje, kuris taip greitai ir taip sparčiai kinta,“ – sako Loreta Križinauskienė, asociacijos „Langas į ateitį“ valdybos pirmininkė.

Pažengusių mokymų programų dalyviai – kokie jie?

Pažengusiųjų mokymų dalyvių profilis  per visą projekto laikotarpį šiek tiek kito. Jei pradžioje mokymuose dalyvavo vyresnio amžiaus Lietuvos gyventojai, tai prasidėjus karantinui, mokymus atrado daugiau jau dirbantys žmonės.

Labiau nusiteikusios mokytis tebėra moterys nei vyrai. Vienuolika programų pabaigė 89 proc. moterų.

Projekto statistika patvirtina ir daugelio besimokančiųjų savybes tiriančių studijų rezultatus, kad  įpročiu nuolat tobulėti daugiausiai pasižymi aukštąjį ar aukštesnįjį išsilavinimą turintys žmones. 63 proc. baigusių pažengusiųjų mokymų programas turi aukštąjį arba aukštesnįjį išsilavinimą. 20 proc. turi vidurinį išsilavinimą su profesine kvalifikacija. Ir vos 3 proc. turi pagrindinį išsilavinimą.

Pažengusiųjų mokymų programos labiausiai domino miestų gyventojus – 56 proc., 29 proc. šių programų mokymų dalyvių kaimiškose vietovėse gyvenantys žmonės ir 15 proc. miestelių gyventojai.

Nuo pat projekto pradžios daugiausiai dėmesio sulaukėme iš 51-65 metų amžiaus grupėje esančių mokymų dalyvių – 41 proc. , 41-50 amžiaus grupės – 20 proc., vyresnių kaip 65 m. – 19 proc. bei 13 proc. 31-40 m. amžiaus grupėje.

Savivaldybių ypatybės

Nemokamuose skaitmeninio raštingumo mokymuose gausiai dalyvavo Vilniaus miesto gyventojai- 7100 pažengusiųjų mokymų dalyvių, Kauno miesto – 4510 mokymų dalyvių bei Šiaulių mieste – 3900 dalyvių. Jiems reikalingiausios programos pasirodė „Dokumentų kūrimas internete ir dalijimasis su kitais ir „Skaičiuoklė darbui ir namams“, „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis”.

Iš mažesnių savivaldybių pažengusiųjų mokymų programose daugiausiai dalyvavo Ukmergės rajono savivaldybės gyventojai – 3470 mokymų dalyvių, ir  Radviliškio savivaldybės gyventojai – 3170 mokymų dalyvių. Šiems gyventojams aktualiausios programos buvo „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas“, „Dokumentų kūrimas internete ir dalijimasis su kitais“ bei ypatingo populiarumo sulaukusi programa – „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis“.

„Prisijungusi Lietuva“ inf.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė