SELFIE mokytojams: EK kuria naują priemonę mokytojų skaitmeniniams įgūdžiams

2021-10-22

Vykdydama naująjį 2021–2027 m. Skaitmeninio švietimo veiksmų planą, Europos Komisija paskelbė, kad ji kuria naują internetinę priemonę, skirtą mokytojams, dirbantiems pradinio ir vidurinio ugdymo įstaigose. SELFIE mokytojams suteiks galimybę mokytojams suprasti savo skaitmeninius gebėjimus ir įsivertinti, kaip plačiai jie įdiegė technologijas mokyme ir mokymesi.

Kodėl kilo tokia idėja? 2019 m. COVID-19 pandemija palietė beveik visus sektorius, nors ir nevienodu mastu. Tačiau pandemijos poveikis pakeitė švietimo sistemą, nes dėl vyriausybės nustatytų apribojimų mokyklos buvo uždarytos ir perėjo prie nuotolinio mokymosi ir mokymo. Tačiau dėl šio pokyčio mokytojai ir švietimo darbuotojai geriau suvokė skaitmeninių technologijų naudą švietimui.

SELFIE mokytojams yra Europos Komisijos strategijos, kuria remiamas skaitmeninis švietimas ir mokymas, dalis – mokytojų įgūdžių palaikymas yra pagrindinis Skaitmeninio švietimo veiksmų plano prioritetas. SELFIE mokytojams sukurta remiantis Europos Komisijos Jungtinio tyrimų centro parengta Europos švietimo darbuotojų skaitmeninės kompetencijos sistema. Priemonė netrukus bus oficialiai pristatyta ir bus prieinama 24 kalbomis. Mokytojai iš visos Europos (ar bet kurios pasaulio vietos) gali užsiregistruoti priemonės svetainėje ir atsakyti į nemažai klausimų, kuriais bandoma įvertinti, kiek mokytojai pasiekė integruodami skaitmenines priemones ir metodus į mokymo ir mokymosi patirtį.

Klausimai apima įvairius aspektus, pavyzdžiui, kaip mokytojai sugeba skatinti domėtis technologijomis ir jų kompetenciją arba kaip skatinti saugų ir atsakingą skaitmeninių priemonių naudojimą asmeniškai ir nuotoliniu būdu. Atsakyti į klausimus trunka maždaug 20 minučių. Priemonė gali būti naudojama tiek individualiai, tiek grupėje. Sėkmingai atsakę į klausimus, mokytojai gauna praktinių tolesnio tobulėjimo pasiūlymų, kad galėtų toliau tobulinti savo (ir mokinių) skaitmeninį sąmoningumą.

Kas toliau? Baigę vertinimą, mokytojai gaus asmeninę ataskaitą, kurioje bus nurodytos stipriosios ir silpnosios sritys bei pateikiami patarimai, kaip pagerinti silpnesnes jų sritis. Priemonė suskirsto vartotojus į 6 kategorijas – nuo ​​pradedančiųjų iki novatorių. Visi mokytojai, baigę įsivertinimą, už dalyvavimą galės gauti skaitmeninį ženklelį.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/selfie-teachers-commission-developing-new-tool-support-teachers-digital-skills
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų