Šiaulių gimnazistai padeda senjorams įvaldyti skaitmenines technologijas

2024-06-11

Gegužės 8 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Saulės“ filiale įvyko pirmasis jaunimo ir senjorų susitikimas, kurio metu Šiaulių universitetinės gimnazijos 2 klasės moksleiviai Emilija ir Jaunius stengėsi atsakyti į vyresniojo amžiaus žmonėms kilusius klausimus naudojantis išmaniaisiais įrenginiais – telefonais ir kompiuteriais.

Šiaulių universitetinė gimnazija ir Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka aktyviai įsitraukė į naujos iniciatyvos „Skaitmeninės atskirties mažinimas keičiantis kartų patirtimi“ pirmąsias veiklas. Iniciatyvos tikslas – sukurti, išbandyti ir išplėtoti informacinių ryšių technologijų (IRT) mentorystės tarp jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių sistemą Lietuvoje ir Šiaurės šalyse.

„Mūsų bibliotekoje bendruomenės narių skaitmeninio raštingumo ugdymui skiriamas didelis dėmesys organizuojant mokymus bei renginius. Ši iniciatyva praplečia bibliotekos veiklų ratą, bei tai yra puiki galimybė jaunimui ir senjorams bendradarbiauti. Matome, kaip jaunieji savanoriai su entuziazmu dalijasi savo žiniomis ir padeda senjorams įsisavinti skaitmeninės technologijos subtilybes. Tai tikrai svarbu, nes šiuolaikinėje visuomenėje gebėjimas naudotis išmaniaisiais įrenginiais yra būtinas“, – teigia Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė ryšiams su visuomene Jurgita Januševičiūtė-Taralė.

Šiaulių universitetinės gimnazijos mokytoja Asta Kasiulynienė, koordinuojanti moksleivių pilietinę socialinę veiklą, pasakoja: „Net keturi mūsų 2-os ir 3-ios klasių mokiniai labai susidomėjo galimybe patarti senjorams informacinių technologijų klausimais. Ši veikla jiems ne naujiena, nes neretai tenka patarti padėti savo giminaičiams ar kaimynams. Viešojoje bibliotekoje gimnazistai ne tik padėjo senjorams išspręsti techninius klausimus, bet ir pasidomėjo jų asmeniniais poreikiais. Tai puikus pavyzdys, kaip jaunimas gali prisidėti prie bendruomenės gerovės.”

Visą gegužės mėnesį keturi gimnazijos moksleiviai pasitikdavo senjorus viešosios bibliotekos „Saulės“ (K. Korsako g. 10) ir „Lieporių“ (Tilžės g. 36) filialuose, kartą per savaitę iš anksto sutartu laiku. Jaunuoliai pagelbėjo ir patarė įvairiausiais klausimais: kaip naudotis išmaniojo telefono funkcijomis, kur internete rasti reikiamą informaciją, kaip saugiai naudotis technologijomis ir išmaniaisiais įrenginiais. Individualių konsultacijų metu suteikiama galimybė senjorams gauti atsakymus į jiems rūpimus konkrečius klausimus.

Iniciatyvos įgyvendinimą koordinuojančios asociacijos „Langas į ateitį“ vadovė Rita Šukytė teigia: „Tikime, kad jaunimas ir senjorai gali pasimokyti vieni iš kitų ir kartu kurti geresnę ateitį. Skaitmeninės technologijos yra neišvengiamas mūsų gyvenimo dalis, todėl svarbu, kad visi turėtume galimybę jas suprasti ir naudoti. Ši mentorystės programa gali reikšmingai prisidėti mažinant kartų atotrūkį ir skatinant tarpusavio supratimą. Labai vertiname Šiaulių universitetinės gimnazijos ir Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos drąsą pirmiesiems įsitraukti ir išbandyti naujos veiklos galimybes“.

Jaunimo konsultacijos rengiamos Šiaulių universitetinei gimnazijai kartu su Šiaulių miesto savivaldybės viešąja biblioteka prisijungus prie Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje novatoriškos iniciatyvos „Skaitmeninės atskirties mažinimas keičiantis kartų patirtimi“, kuria siekiama mažinti kartų atotrūkį, suteikiant jauniems asmenims galimybę konsultuoti senjorus, skatinant skaitmeninių įgūdžių ugdymą ir kartų bendradarbiavimą. Iniciatyvos vykdytojai siekia, jog jaunimo ir senjorų IRT mentorystės veikla taptų reikšminga kiekvienos vietos bendruomenės iniciatyva.

Kaip prisijungti prie šios iniciatyvos, skaitykite https://www.epilietis.eu/norden/.

Apie naujieną

Autorius
LIA
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė