Skaitmeninės darbo vietos moterims ir jaunimui. Graikijos nacionalinės koalicijos perspektyvos apžvalga

2022-11-30

Graikija yra viena iš Europos Sąjungos šalių, kurioje moterys sugebėjo įveikti technologijų ir IRT srities „stiklines lubas“. Iš Εurostato duomenų matyti, kad Graikijoje moterys sudarė daugiau kaip ketvirtadalį dirbančių IRT specialistų. IRT srityje dirbančių Graikijos moterų, turinčių patirties technologijų srityje, procentinė dalis yra antra pagal dydį ES, palyginti su vyrais (29,4 proc.).

Lyčių nelygybės mažinimas Graikijoje: kelias gabioms moterims

2022 m. DESI numeryje, Europos Komisijos skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekse (kuriame stebima ES valstybių narių skaitmeninė pažanga pagal pagrindinius rodiklius, įskaitant skaitmeninius įgūdžius), taip pat pabrėžiamas geresnis Graikijos gebėjimas remti įgūdžių ugdymą tokiose pagrindinėse srityse kaip švietimas ir verslas.  IRT ekspertų moterų Graikijoje procentinė dalis (21 proc.) viršija ES vidurkį (19 proc.). Šis atvejis panašus, kai kalbama apie pagrindinius skaitmeninius įgūdžius: kitas aspektas pabrėžiamas 2020 m. Graikijos lyčių lygybės indekse: 25–29 metų amžiaus grupėje moterys turi daugiau skaitmeninių įgūdžių, palyginti su vyrais (46 proc., palyginti su 37 proc.). 

Imtasi įvairių iniciatyvų ir politikos priemonių, kuriomis siekiama mažinti lyčių nelygybę IRT sektoriuje, kelti mergaičių, moterų (ir apskritai jaunimo) skaitmeninius įgūdžius ir užtikrinti, kad moterys galėtų įsidarbinti skaitmeniniame sektoriuje ir kelti kvalifikaciją. Tuo taip pat siekiama prisidėti prie ES skaitmeninio dešimtmečio tikslų iki 2030 m. pasiekti 20 mln. IRT specialistų ir 80 proc. pagrindinius skaitmeninius įgūdžius turinčių žmonių.

Užtikrinti, kad skaitmeninės darbo vietos būtų patrauklios ir prieinamos jaunimui

Darbo vietų skaitmeniniame sektoriuje daugėja ir tai ne viskas. Skaitmeninimas keičia pagrindinius Graikijos sektorius, todėl užimtumas auga. Švietimo ir mokymo stebėsenos biuletenio duomenimis, 2016–2021 m. Graikijos darbo jėgos, įgijusios išsilavinimą IRT srityje, dalis padidėjo 10,9 punkto arba 80,5 proc. – tai antra pagal dydį procentinė dalis Europoje.

„16–24 metų amžiaus grupėje Graikija yra viena iš lyderių: 88 proc. jaunuolių turi bent bazinius skaitmeninius įgūdžius – tai daug daugiau nei ES vidurkis (71 proc.).“

Nepaisant šių duomenų, laukiantys uždaviniai tebėra neišspręsti. Remiantis metine aukštojo mokslo kokybės ataskaita (kuri rodo aukštojo mokslo pažangą Graikijoje), Graikijos studentai rečiau rinkosi su IRT, technologijomis arba gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos sritimis susijusias studijas, vietoje to pasirinko socialinius mokslus ir humanitarinius mokslus (žemiau nei ES vidurkis). 

Graikijos nacionalinė koalicija: pagrindinis skaitmeninio švietimo veiksnys

Graikijoje skaitmeninis švietimas tapo svarbiu politiniu aspektu. COVID-19 ribojimų laikotarpiu šalis ėmėsi ryžtingų veiksmų, kad mokymasis būtų perkeltas į internetą, tačiau susidūrė su sunkumais, susijusiais su prieiga ir įgyvendinimu, kaip ir daugelis kitų ES šalių. 

„Graikijos nacionalinė skaitmeninė koalicija buvo (ir yra) šių pastangų tobulinti įgūdžius pagrindas, padedantis kurti švietimo ir užimtumo sričių ryšius, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos bendradarbiauti visiems skirtingiems subjektams, Graikijoje dirbantiems skaitmeninių įgūdžių srityje“.

Graikijoje IRT, kaip privalomo atskiro pradinio ugdymo dalyko, per metus rekomenduojamas valandų skaičius (150) yra vienas didžiausių, o skaitmeninio mokymosi rezultatai išsamiai nurodyti visuose švietimo lygmenyse. Tačiau dėl nepakankamos stebėsenos sistemos lygmeniu sunku nustatyti skaitmeninio švietimo ir mokymosi internetu poveikį ir rezultatus mokyklose. 

Be to, padaryta didelė pažanga pagrindinėse srityse, ypač mokyklos nebaigimas yra vienas iš mažiausių ES valstybių narių. Eurostato duomenys rodo, kad 2020 m. šis rodiklis buvo 3,8 proc., palyginti su 9,9 proc. ES vidurkiu.  

Apie autorių 

Maria Flourou yra Skaitmeninio valdymo ministerijos Skaitmeninės ekonomikos, investicijų ir skaitmeninių įgūdžių departamento Skaitmeninės strategijos direktorato vadovė . Ji taip pat yra Graikijos nacionalinės skaitmeninės koalicijos koordinatorė. 

Apie Graikijos nacionalinę koaliciją 

Graikijos nacionalinė skaitmeninė koalicija - tai bendradarbiavimo forma, vienijanti įvairias viešojo ir privačiojo sektoriaus suinteresuotąsias šalis, įskaitant kitus socialinius partnerius. Šis narių tinklas imasi veiksmų, kuriais siekiama mažinti skaitmeninių įgūdžių atotrūkį ir apskritai gerinti Graikijos visuomenės skaitmeninius įgūdžius. Pagrindinis tikslas - spręsti įgūdžių trūkumo problemą visuose Graikijos ekonomikos sektoriuose. 

Graikijos koalicija buvo įsteigta 2018 m. gegužės mėn. ir nuo to laiko pradėjo vykdyti įvairius veiksmus įvairiose šalies socialinėse grupėse: švietimo ir mokymo, verslo ir darbo jėgos, piliečių ir IRT sektoriuje dirbančių asmenų. 
 

© Europos Sąjunga, 2017 m.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7098
Skaitmeninė technologija, specializacija
Programinė įranga
Mobiliųjų programų kūrimas
Interneto svetainių kūrimas
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė