Skaitmeniniai įgūdžiai - būdas išsaugoti darbo vietas: CEDEFOP 2021 m. ataskaitos „Darbo praradimas ir COVID-19“ apžvalga

2021-08-30

Praėjus daugiau nei pusantrų metų nuo pirmosios žinios apie COVID-19, akivaizdu, kad pandemija padarė didžiulį poveikį pasaulio ekonomikai ir visuomenei, sutrikdė beveik visų sektorių, sistemų ar paslaugų veiklą ir sukėlė pokyčių tokiuose svarbiuose sektoriuose kaip sveikatos priežiūra ir švietimas. Natūralu, kad tai turėjo įtakos įgūdžiams, ypač skaitmeniniams įgūdžiams, nes mokyklose buvo pereita prie nuotolinio mokymosi ir mokymo, o gydytojai vis dažniau konsultavo pacientus internetu ir telefonu. Europoje COVID-19 krizė sustabdė užimtumo augimą ir privertė ištisus sektorius netekti darbo, todėl buvo imtasi precedento neturinčių politinių priemonių. Pagal ES atkūrimo ir atsparumo priemonę ES valstybėms narėms skirta 672,5 mlrd. eurų, kad būtų pašalinti kai kurie pandemijos padariniai, ir kartu su NextGenerationEU sudaro didžiausią skatinamųjų priemonių paketą Europos Sąjungos istorijoje.

Duomenys apie dėl COVID-19 pandemijos prarastas darbo vietas skiriasi. Taip yra daugiausia dėl to, kad darbo vietų praradimą kompensavo įvairios ES valstybių narių fiskalinės priemonės, pavyzdžiui, finansinė parama atostogaujantiems darbuotojams ir bedarbiams, įmonių atsparumo didinimas taikant finansavimo schemas, socialinių ir gerovės išmokų didinimas ir kt. Kai kuriais skaičiavimais, COVID-19 krizė bent jau trumpuoju laikotarpiu turėjo įtakos iki 59 mln. darbo vietų ES (arba 26 proc. visos darbo jėgos). Tai apima tokias priemones kaip atostogos, nuolatinis atleidimas iš darbo ir darbo valandų sutrumpinimas. Šis vaizdas skiriasi priklausomai nuo ES valstybių narių, pramonės šakų ir kvalifikacijos lygių.
COVID-19 poveikio darbo vietoms visoje Europoje vertinimas

Europos profesinio mokymo plėtros centro CEDEFOP ataskaitoje Darbo praradimas ir COVID-19: ar darbas nuotoliniu būdu, automatizavimas ir užduotys darbe turi didelę reikšmę? pateikiama įžvalgų apie darbo ateitį ir apie tai, kaip pandemija paveikė užimtumo ir įgūdžių tendencijas ir duomenis visoje Europos Sąjungoje. Siekiant įvertinti, kokį poveikį COVID-19 turėjo darbo vietų mažėjimui, ataskaitoje nagrinėjami du skirtingus vaidmenis ir profesijas ES apimantys veiksniai - nuotolinio darbo galimybės ir automatizavimo rizika.

Ataskaitoje, kuri grindžiama CEDEFOP atlikto poveikio vertinimo, skirto Įgūdžių prognozės vasaros leidiniui, duomenimis, pateikiamos dvi pagrindinės išvados. Pirma, profesijos ir šalys, kuriose žmonės turi mažiau galimybių dirbti nuotoliniu būdu, yra labiau linkusios į automatizaciją, o tai reiškia didesnį tikėtiną darbo vietų praradimą. Antra, vertinant užduotis, kurias žmonės atlieka darbe, atrodo, kad šis praradimas mažėja šalyse, kuriose informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įgūdžiai svarbūs didesnei daliai darbo vietų.

Tai ypač pasakytina apie pažeidžiamesnes darbo jėgos grupes, įskaitant žemos kvalifikacijos asmenis, taip pat asmenis, neturinčius skaitmeninių įgūdžių, kurie dažniau praranda darbą, uždaro savo mažą įmonę arba sutrumpina darbo laiką. Naujausi Europos Komisijos Jungtinio tyrimų centro (JTC) tyrimai taip pat rodo, kad COVID-19 krizės poveikis labiau tikėtinas pažeidžiamiausioms dirbančiųjų grupėms, pavyzdžiui, migrantams, žemos kvalifikacijos, mažai apmokamiems ir jauniems darbuotojams. Vienas iš pavyzdžių - fizinio darbo reikalaujančios profesijos, kuriose pajamų neapibrėžtumas yra didelis, o darbo užmokestis paprastai mažesnis. Kaip parodyta paveiksle, 30 proc. 2020 m. prarastų darbo vietų buvo darbo vietos, generuojančios mažas metines pajamas.

Darbas namuose: platesnis vaizdas

Ataskaitoje, kurioje pabrėžiamas svarbus nuotolinio darbo vaidmuo išsaugant darbo vietas ir prisidedant prie ekonomikos augimo, nuotolinis darbas yra vienas svarbiausių elementų. Remiantis tarpsektoriniu modeliu, ataskaitoje apskaičiuota, kad vos šešios savaitės socialinio atstumo taisyklių taikymo gali sumažinti šalies BVP, tačiau skirtingose šalyse šis rodiklis labai skiriasi. Pavyzdžiui, apskaičiuota, kad Danijoje, kur didesnė darbo jėgos dalis turi galimybę vykdyti veiklą nuotoliniu būdu, poveikis siektų 4,3 proc. Tai daugiau nei dvigubai daugiau, palyginti su Bulgarijos įverčiu, kuris siekia 9,2 proc. Tačiau nuotolinis darbas nėra vienintelis veiksnys: įgūdžiai taip pat labai svarbūs. Remiantis JTC trumpuoju pranešimu, 2019 m. Bulgarijoje net 40 proc. darbuotojų, dirbančių ne fizines profesijas ir turinčių žemus arba menkus skaitmeninius įgūdžius, buvo Bulgarijoje, t. y. dvigubai daugiau nei ES vidurkis (20 proc.), o tai taip pat galėtų būti tam tikras atsakymas į pirmiau pateiktus duomenis.

Automatizacijos rizika ir COVID-19

Panašiai nustatyta, kad automatizacija kelia didesnę grėsmę užimtumui profesijose, kurioms būdingas didelis rutinos dažnumas ir kurioms reikia mažai skaitmeninių įgūdžių. Galima tikėtis, kad COVID-19 pandemija ir jos padariniai labiau paveiks į automatizaciją linkusias profesijas. Kadangi tikimasi, kad pandemija turės įtakos būsimiems investiciniams sprendimams, tikėtina, kad (tam tikru mastu) įmonės visoje ES sparčiau diegs automatizaciją. Pavyzdys - mažmeninė prekyba internetu, kai kurios įmonės galbūt nuspręs visiškai pereiti prie interneto ir atleisti fizinių parduotuvių darbuotojus.  

Atsparesnės ir kvalifikuotesnės darbo jėgos kūrimas

Kadangi COVID-19 gerokai paspartino dabartines darbo vietų poliarizacijos ir automatizavimo tendencijas, būtina parengti Europos darbo jėgą būsimiems iššūkiams. Iš CEDEFOP ataskaitos ir įgūdžių prognozių matyti, kad IRT įgūdžiai gali padėti darbuotojams sušvelninti COVID-19 sukeltą šoką ir yra susiję su ekonomikos ir verslo augimu. Tikimasi, kad darbo vietos, kurios labai priklauso nuo šių įgūdžių, patirs mažesnius užimtumo nuostolius ir greičiau atsigaus pasibaigus pandemijai. Kai kurios jau pradėtos ES iniciatyvos, skirtos šiai problemai spręsti, yra šios: Europos įgūdžių paktas ir EASE, o finansinę paramą ir finansavimą galima gauti iš Europos socialinio fondo ir kitų programų, vykdomų pagal ES atsigavimo ir atsparumo programą. Galiausiai Europos Komisijos komunikate Skaitmeninis dešimtmetis išdėstyti užmojai - užtikrinti, kad 80 proc. ES piliečių turėtų bent pagrindinius skaitmeninius įgūdžius, ir iki 2030 m. pasiekti, kad 20 mln. gyventojų turėtų IRT specialistų, - pateikiamas veiksmų planas ir tikslai, kuriais siekiama sumažinti skirtumus tarp valstybių narių ir sukurti atsparesnę Europą.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/digital-skills-way-safeguard-jobs-snapshot-cedefops-job-loss-covid-19-2021-report
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų